2014-04-01 01:58:05
Φωτογραφία για Χαμένη ιστορία του Samuel Beckett έρχεται στο φως
Μια μέχρι πρότινος ανέκδοτη ιστορία του Samuel Beckett με τίτλο “Echo’s Bones” θα εκδοθεί για πρώτη φορά τον επόμενο μήνα, 80 χρόνια από τότε που γράφτηκε Το “Echo’ Bones” είναι μια ιστορία 13.500 λέξεων που προοριζόταν για να συμπεριληφθεί στη συλλογή του “More Pricks Than Kicks” αλλά εν τέλει απορρίφθηκε από τον εκδότη Charles Prentice το 1934.

Με αξιοσημείωτη ωμότητα ο εκδότης έγραφε στο γράμμα που περιείχε την απόρριψη στο νεαρό Beckett “Είναι εφιάλτης… Μου προκαλεί αναγούλα. Υπάρχουν κομμάτια που δεν καταλαβαίνω καν. Λυπάμαι που νιώθω έτσι”

Στην έκδοση που θα κυκλοφορήσει στις 17 Απριλίου από την Faber & Faber, περιλαμβάνεται μια εισαγωγή από τον Dr Mark Nixon, διευθυντή του Beckett International Foundation και συνεργάτη του University of Reading.

“Στην πρώτη ανάγνωση, κάποιος δεν μπορεί να μην κατανοήσει την αντίδραση του Prentice. Όμως, αν και η ιστορία είναι άγρια και απείθαρχα γραμμένη, είναι πραγματικά έξοχη…” γράφει ο Mark “Αναμιγνύοντας το παραμύθι με gothic όνειρα και κλασσικούς μύθους, το Echo’s Bones είναι μια φανταστική ιστορία με γίγαντες, δεντρόσπιτα, μανδραγόρες, στρουθοκαμήλους και μανιτάρια, μια folklore παράδοση που είχε γίνει διάσημη από τον WB Yeats και τους αδερφούς Grimm”


O Ιρλανδός συγγραφέας του “Περιμένοντας τον Γκοντο”, που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1969 και πέθανε το 1989 πρόσθεσε την ιστορία αυτή στη συλλογή “More Pricks Than Kicks” σαν 11η και τελευταία. Η ιστορία αφηγείται τη συνέχεια του μύθου του Belacqua Shuah, πρωταγωνιστή της 9ης ιστορίας με τίτλο “Yellow”, που είχε πεθάνει στο χειρουργείο κατά τη διάρκεια επέμβασης και τελικά επιστέφει από τον τάφο.

Στο γράμμα της απόρριψης, ο Prentice τονίζει το φόβο του ότι αυτή η ιστορία θα κάνει πολλούς αναγνώστες να απορρίψουν το βιβλίο.

“Οι αναγνώστες θα ανατριχιάσουν και θα μπερδευτούν. Δε θα χαρούν καθόλου με αυτό που θα διαβάσουν. Είμαι σίγουρος ότι το ‘Echo’s Bones’ θα κατακρημνίσει τις πωλήσεις” έγραψε και τελικά το βιβλίο εκδόθηκε στην αρχική του μορφή.

Ο Dr Nixon πιστεύει ότι η απόρριψη ενέπνευσε το Beckett να γράψει ένα ποίημα με το ίδιο όνομα και να χρησιμοποιήσει ξανά τον τίτλο για την πρώτη του συλλογή ποιημάτων “Echo’ Bones and Other Precipitates” που δημοσιεύτηκε το 1935.

Το “More Pricks Than Kicks” ήταν το πρώτο βιβλίο του Beckett που εκδόθηκε και περιέχει αποσπάσματα από τη δουλειά του “Dream of Fair to Middling Woman” που επίσης είχε απορριφθεί από τους εκδότες.
ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ