2014-04-01 12:32:06
Φωτογραφία για ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΤ - ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ
Στην Αθήνα πριν από το Πάσχα η Ανγκελα Μέρκελ

Ώρα: 10:21:Πανηγυρικό χαρακτήρα για την ελληνική προεδρία της ΕΕ έχουν οι άτυπες συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin που διεξάγονται στο Ζάππειο Μέγαρο σήμερα, Τρίτη και την Τετάρτη. Θετικά σχόλια από Ντέισελμπλουμ και  Όλι Ρεν

Η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος το πρωί στην άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο Ζάππειο Μέγαρο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας εξέφρασε την ικανοποίησή του που βρίσκεται στην Ελλάδα, σε μια στιγμή που η χώρα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και επιστρέφει στην ανάπτυξη. Ερωτηθείς για το χρέος, είπε ότι αναμένονται οι αποφάσεις της Eurostat προς το τέλος του μήνα και επανέλαβε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στη διάρκεια του καλοκαιριού ή μετά.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., Όλι Ρεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.


Επεσήμανε, ακόμη, ότι από τις σημερινές άτυπες συνεδριάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών αναμένεται πολιτική στήριξη για την Ελλάδα αναφορικά με τη συμφωνία με την τρόικα, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε εκτενή αναφορά στην ατζέντα του σημερινού Ecofin, που επικεντρώνεται στην τραπεζική ενοποίηση, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε ότι σήμερα θα συζητηθεί το χρονοδιάγραμμα για τις δόσεις και η αξιολόγηση της τρόικας. Η συνεδρίαση του Eurogroup θα ολοκληρωθεί γύρω στις 12:30, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Η ατζέντα του Ecofin

Ο κ. Στουρνάρας θα προεδρεύσει την Τρίτη το απόγευμα και την Τετάρτη το πρωί στην άτυπη συνάντηση του Ecofin (των 28 υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε.) η οποία περιλαμβάνει συζητήσεις για καίρια ζητήματα πανευρωπαϊκής σημασίας, όπως τις εξελίξεις όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση, ειδικά μετά την έγκριση από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της συμβιβαστικής συμφωνίας που πέτυχε η Ελληνική Προεδρία, κατά τις διαπραγματεύσεις της με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης, τις κοινωνικές πτυχές της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη, τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και ιδιαίτερα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και την προετοιμασία των εαρινών συνόδων ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, βρίσκεται ψηλά και στην ατζέντα της υπουργικής συνάντησης του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακών Επενδύσεων και Εταιρικής σχέσης (FEMIP), όπου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα παρουσιάσει στους Υπουργούς Οικονομικών τον Οδικό Χάρτη 2020, που περιγράφει τη νέα στρατηγική της για τη Μεσόγειο.

Κατά το γεύμα εργασίας, την Τρίτη 1η Απριλίου, οι Υπουργοί του Ecofin και οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα κοινωνικά προβλήματα της Ευρώπης και τις επιπτώσεις τους στην οικονομική ανάπτυξη, με βάση παρουσίαση σχετικού κειμένου από το Bruegel. Αργότερα, κατά την πρώτη συνεδρία του Ecofin, οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις για την οικονομική κατάσταση, τις προβλέψεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές, εστιάζοντας και στην κατάσταση των χρηματαγορών.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την Ανακοίνωσή της για τη μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της οικονομίας και η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Υψηλού Επιπέδου θα παρουσιάσει την Εκθεσή της για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έργων υποδομής με τίτλο «Χρηματοδότηση για την Ανάπτυξη». Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, οι Υπουργοί θα συζητήσουν και θα συμφωνήσουν σε προσχέδιο για τους Όρους Αναφοράς και τη Δήλωση της Διεθνούς Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, η οποία προετοιμάστηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων για τις εαρινές συνόδους ΔΝΤ/Παγκόσμιας Τράπεζας και των Υπουργών Οικονομικών της ομάδας G20.

Στη συνέχεια, κατά τη 13η κοινή Υπουργική Συνάντηση ECOFIN/FEMIP την ίδια ημέρα, οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις προκλήσεις και τη μόχλευση της αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και στη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EΤΕπ) για τη Μεσόγειο με ορίζοντα το 2020. Η ενίσχυση της ανάπτυξης και η δημιουργία θέσεων εργασίας, ειδικά για τους νέους, θα αποτελέσουν βασική πτυχή αυτών των συζητήσεων. Επιπρόσθετες θεματικές θα αποτελέσουν οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης και διαφοροποίησης των εργαλείων της EΤΕπ για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και την αύξηση της δραστηριότητας για το κλίμα στην περιοχή της Μεσογείου.

Η Τραπεζική Ένωση την Τετάρτη

Η δεύτερη συνεδρία του ECOFIN, την Τετάρτη 2 Απριλίου, θα είναι αφιερωμένη στη Μεταρρύθμιση του Κανονιστικού Πλαισίου του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος. Το πρώτο θέμα συζήτησης είναι η Δομική Μεταρρύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος και βασίζεται στην παρουσίαση της πρότασης της Επιτροπής για τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με διαρθρωτικά μέτρα βελτίωσης της αντοχής των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Επιπλέον, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις για την Τραπεζική Ένωση, ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για την Ελληνική Προεδρία, λόγω της σημασίας της ως προϋπόθεσης για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αύξησης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς και της διασφάλισης της οικονομικής σταθερότητας. Οι εξελίξεις γύρω από τον  Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), με παρουσίαση από την Επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου του, περιλαμβάνονται επίσης στην ατζέντα των συζητήσεων.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας το Eurogroup και το Ecofin στην Αθήνα

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας διεξάγεται στο Ζάππειο Μέγαρο το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) και το άτυπο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin). Η άφιξη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, των στελεχών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ESM στο Eurogroup έγινε στις 8:00 το πρωί και μια ώρα αργότερα  ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

Στις 13:15 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το γεύμα εργασίας του Ecofin στο οποίο θα παραβρεθούν και οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης.

Στις 3.30 θα ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης του συμβούλιου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα επικεντρωθεί στις οικονομικές προοπτικές και σε θέματα δημοσιονομική σταθερότητας. Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 6.30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Θα ακολουθήσει η13η Υπουργική Συνάντηση Ecofin με τον Ευρω-Μεσογειακό Φορέα Επενδύσεων (FEMIP) η οποία θα ολοκληρωθεί στις 8 το βράδυ ξανά με συνέντευξη Τύπου.

Στις 8.30 τα μέλη του Ecofin θα μεταβούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα παραθέσει δείπνο προς τιμή τους ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Την Τετάρτη στις 9 ώρα το πρωί θα ξεκινήσει το πρώτο σκέλος της συνεδρίασης του συμβούλιου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επίκεντρο του οποίου θα βρεθεί η τραπεζική ενοποίηση και οι εξελίξεις γύρω από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης (SRM) και την εφαρμογή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM). Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 12 το μεσημέρι.

Συγκεντρώσεις από τα συνδικάτα παρά την απαγόρευση κινητοποιήσεων

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί από την αστυνομία για τη διεξαγωγή των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin στην Αθήνα σήμερα, Τρίτη και την Τετάρτη. Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας για το διήμερο. Ωστόσο, συνδικάτα, κόμματα και φορείς έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις στην πλ. Κλαυθμώνος, την Ομόνοια και τα Προπύλαια. 

Για να αιτιολογηθεί η απόφαση της απαγόρευσης συγκεντρώσεων γίνεται επίκληση της παρουσίας σημαντικών πολιτικών προσωπικοτήτων και ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ. Συγκεντρώσεις είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το ΠΑΜΕ, η ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ κι άλλοι φορείς.

Καθώς αναμένεται να συμμετάσχει σημαντικός αριθμός πολιτών στις προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και για να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των συνόδων των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε, αποφασίστηκε να μην επιτραπεί η πραγματοποίησή τους (δυνάμει του άρθρου 11, παρ. 2 του Συντάγματος).  Στο σκεπτικό της αστυνομίας αναφέρεται ότι υπάρχει η πιθανότητα να παρεισφρήσουν άτομα τα οποία, βάσει πληροφοριών των διωκτικών αρχών, είναι αποφασισμένα να επιχειρήσουν βίαιες ενέργειες.

Παρά την απαγόρευση των κινητοποιήσεων, τα συνδικάτα επιμένουν στην πραγματοποίηση συγκεντρώσεων. Έτσι, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, η ΟΛΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι φορείς καλούν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις επιπτώσεις των προγραμμάτων λιτότητας στη χώρα στις 18.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Την ίδια ώρα στα Προπύλαια προσκαλούν ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ, το ΕΕΚ, η ΟΚΔΕ. Παράλληλα, στις 19:00 στην πλατεία Ομόνοιας διοργανώνει  συλλαλητήριο το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, οι ΜΑΣ, η ΟΓΕ κ.ά. οι οποίοι έχουν προγραμματίσει προσυγκεντρώσεις στα Χαυτεία, στην Κάνιγγος, στη πλ. Βάθη και στην πλατεία Κοτζιά (Εθνικής Αντιστάσεως).

Με απόφαση της αστυνομίας, κλειστοί θα παραμείνουν το απόγευμα οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Ακρόπολη».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και πορείες απαγορεύονται από τις 6:00 έως τις 23:00 της Τρίτης 1ης Απριλίου και από τις 6:00 ως τις 15:00 της Τετάρτης 2 Απριλίου στο κέντρο της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς / λεωφόρους:

Αμερικής (από τη συμβολή της με τη Σταδίου) - δεξιά Ακαδημίας - αριστερά Κανάρη - πλ. Φιλικής Εταιρείας - Καψάλη - Καρνεάδου - δεξιά Μαρασλή - αριστερά Υψηλάντου - αριστερά Μονής Πετράκη - δεξιά Ραβινέ - δεξιά Βλ. Μπένση - δεξιά Βασ. Σοφίας - αριστερά Ηριδανού - αριστερά Ίωνος Δραγούμη - δεξιά Δημητρέσσα - αριστερά Αντιφίλου - δεξιά Αλκμάνος - συνέχεια Ταξίλης - αριστερά Γαζιάς - δεξιά Αλκαίου - δεξιά Ούλωφ Πάλμε - δεξιά Ευφρονίου - αριστερά Σπ. Μερκούρη - δεξιά Ευτυχίδου - πλ. Πλαστήρα - Αρχιμήδους - δεξιά Μ. Μουσούρου - αριστερά Αρδηττού - Καλλιρρόης - αριστερά Πίσσα - δεξιά Θαρύπου - αριστερά Κασομούλη - δεξιά Σφιγγός - δεξιά Λαγουμιτζή - αριστερά Ευρυδάμαντος - δεξιά Γαλαξία - δεξιά Συγγρού - αριστερά Φραγκούδη - δεξιά Χαρ. Τρικούπη - συνέχεια Δημητρακοπούλου - αριστερά Δράκου - δεξιά Γαριβάλδι - αριστερά Ροβέρτου Γκάλλι - συνέχεια Θεωρίας - δεξιά Πρυτανείου - Στράτωνος - αριστερά Θέσπιδος - Κυδαθηναίων - αριστερά Κόδρου - Βουλής - δεξιά Κολοκοτρώνη μέχρι τη συμβολή της με τη Σταδίου.

Αντιδράσεις

Για «δείγμα ακραίου κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση» κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ που απαντά στην απαγόρευση των κινητοποιήσεων με τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση της Τρίτης.

«Η εντολή του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων για τη δημιουργία κόκκινων ζωνών και αποκλεισμού μέρους του κέντρου της Αθήνας, είναι άλλο ένα δείγμα ακραίου κυβερνητικού αυταρχισμού, αλλά και του πανικού που διακατέχει την κυβέρνηση λίγες ώρες μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Νομίζουν ότι με τέτοια αντιδημοκρατικά μέτρα θα τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους και τη νεολαία από το να κατέβουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν. 

» Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει για μια ακόμη φορά ότι με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και με τέτοιου είδους αυταρχικές πράξεις, το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση είναι να δείχνει τη βαθιά της απομόνωση από την κοινωνία και τις ανάγκες της» τονίζεται στην ανακοίνωση η οποία καταλήγει με την πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον «ελληνικό λαό να αντισταθεί στα κυβερνητικά σχέδια και να εκφράσει μαζικά και ειρηνικά την αντίθεση του στα μνημονιακά σχέδια λιτότητας και εξαθλίωσης».

Στην Αθήνα πριν από το Πάσχα η Ανγκελα Μέρκελ

Στην Αθήνα αναμένεται πριν από το Πάσχα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε μια κίνηση του Βερολίνου που σηματοδοτεί την έμπρακτη στήριξη στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για το χρέος.

«Από εδώ και πέρα υπάρχει μια ευθεία γραμμή και δεν υπάρχουν πισωγυρίσματα. Η χώρα βαδίζει μπροστά» λέει τις τελευταίες ώρες σε τακτικούς συνομιλητές του ο πρωθυπουργός, μετά την πίεση των τελευταίων εβδομάδων με τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Επόμενος σταθμός του Αντώνη Σαμαρά η συζήτηση για το χρέος, την οποία σκοπεύει να κάνει με την Γερμανίδα καγκελάριο στην Αθήνα. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η Ανγκελα Μέρκελ προγραμματίζει να έρθει στην Αθήνα στο διάστημα 10-15 Απριλίου.

Ήδη, το πρωί της Δευτέρας, την παραμονή της έλευσής του στην Αθήνα για το Eurogroup και το Ecofin, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το ευρώ και αναγνώρισε πρόοδο στην ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, η οικονομία λειτουργεί καλύτερα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε που αναμένεται να συναντηθεί και κατ' ιδίαν με τον πρωθυπουργό.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς θα έχει και συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Πιέρ Μοσχοβισί.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο κ. Σαμαράς στο επίσημο δείπνο που θα παραθέσει η ελληνική κυβέρνηση το βράδυ της Τρίτης στους 28 υπουργούς Οικονομικών και σε άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Εκεί ο πρωθυπουργός θα μιλήσει για τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε η κυβέρνηση και τις θυσίες που υπέστη ο ελληνικός λαός για να υλοποιηθεί το οικονομικό πρόγραμμα. Ο κ. Σαμαράς θα αναφερθεί στην εκπλήρωση του χρέους της ελληνικής πλευράς και θα τονίσει το χρέος που έχει και η πλευρά των πιστωτών – μέλη της Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ