2014-04-01 15:58:03
Φωτογραφία για Guardian: Κολαστήρια τα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα
Σε εκτενές ρεπορτάζ, ο βρετανικός Guardian αναδημοσιεύει έκθεση του οργανισμού «Γιατροί χωρίς Σύνορα» της Γαλλίας, βάσει της οποίας... οι μετανάστες που συλλαμβάνονται στην Ελλάδα και κρατούνται σε «κέντρα φιλοξενίας» αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που επηρεάζουν την υγεία τους.

Γιατροί που βρέθηκαν στα κέντρα αυτά, αλλά και σε αστυνομικά τμήματα και κέντρα της ακτοφυλακής, έκαναν λόγο για «κολαστήρια» χιλιάδων μεταναστών, στους οποίους αποστερούν τον «καθαρό αέρα, το φως και τις βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής».

«Σε ένα στρατόπεδο κράτησης στην Κομοτηνή, κοντά στα τουρκικά σύνορα γιατροί είδαν ακόμη και ανθρώπινα περιττώματα να ξεχειλίζουν από χαλασμένους σωλήνες μεταξύ των ορόφων του κτηρίου», αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος την έκθεση και συνεχίζει με τις δηλώσεις της επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, Μαριέττας Προβοπούλου:

«Δεν νομίζω ότι οι συνθήκες κράτησης να ανταποκρίνονται σε εγκαταστάσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Το βασικό παράπονο των μεταναστών που κρατούνται εκεί είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται ως ανθρώπινα όντα».

Στο ίδιο άρθρο επιβεβαιώνεται ότι εντός των κέντρων κράτησης μεταναστών υπάρχουν πολλά κρούσματα ψώρας, ενώ οι τρόφιμοι πολύ συχνά παρουσιάζουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, γαστρεντερικές διαταραχές, μυοσκελετικά προβλήματα, προβλήματα στα δόντια καθώς και φυματίωση.

Πολλές φορές ανήλικοι –κυρίως από το Αφγανιστάν- καταγράφονται λανθασμένα σε καταλόγους ενηλίκων, προστίθεται.

«Οι συνθήκες είναι συγκλονιστικές», δήλωσε ο Παναγιώτης Τζιάβας, μέλος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» και προσθέτει: «Το χειρότερο δεν είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι στοιβάζονται σε μικρά κελιά, αλλά περισσότερο οι συνθήκες υγιεινής».

«Η κατάσταση στα αποχωρητήρια είναι τραγική» , πρόσθεσε.

Στο εν λόγω άρθρο που υπογράφει η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα, Helena Smith, τονίζεται πως η χώρα μας αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσης μεταναστών, οι οποίοι επιχειρούν σε κατάσταση απόγνωσης να περάσουν στην Ευρώπη από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

«Υπό την πίεση της ΕΕ να ανακοπεί η εισροή μεταναστών, η συντηρητική κυβέρνηση συνεργασίας ξεκίνησε μία επιχείρηση «ξεκαθαρίσματος» από το καλοκαίρι του 2012, παρακρατώντας συστηματικά και αδιακρίτως μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα, ζητώντας άσυλο», αναφέρει μεταξύ άλλων η Smith. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ