2014-04-02 15:33:03
Φωτογραφία για Εκδηλώσεις για την Κύπρο, την Ίμβρο και την Τένεδο από το δήμο Νεάπολης-Συκεών
Μνήμη και τιμή για την Κύπρο

● Ειδικό διήμερο πρόγραμμα στο δήμο Νεάπολης-Συκεών.

Εκδηλώσεις Μνήμης και Τιμής για την Κύπρο, με κορυφαία την απόδοση τιμής στην ηρωίδα, Δασκάλα του Γένους, Ελένη Φωκά, διοργανώνουν ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας και η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την επέτειο της έναρξης του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Κυπρίων την 1η Απριλίου 1955, και το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει αναλυτικά:

Κυριακή 6 Απριλίου

10.30π.μ.: Δοξολογία και εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας

Η δοξολογία θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, χοροστατούντος του μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα.

Ο Πανηγυρικός της Ημέρας θα εκφωνηθεί από τη διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ελένη Μούζουρα.


11.00π.μ.: Τρισάγιο και καταθέσεις στεφάνων

Το τρισάγιο και οι καταθέσεις στεφάνων θα γίνουν στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, στη συμβολή της οδού Μπινιώρη με τη λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου στη Νεάπολη.

Τρίτη 8 Απριλίου

9.00π.μ.: Εκδήλωση-αφιέρωμα «Κύπρος, ο Εθνικοαπελεθερωτικός Αγώνας και οι ιστορικές δοκιμασίες της Μαρτυρικής Μεγαλονήσου, 1955-1974», από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Τιμώμενο πρόσωπο η ηρωίδα, Δασκάλα του Γένους, Ελένη Φωκά

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ.Φεραίου και Μεγάρων).

«Ίμβρος-Τένεδος της Μνήμης και της Λήθης» 

● Ειδική εκδήλωση στο δήμο Νεάπολης-Συεκών και προβολή ντοκιμαντέρ

«Ίμβρος-Τένεδος της Μνήμης και της Λήθης» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργανώνουν ο δήμος και η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, την Κυριακή 6 Απριλίου.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου, ενώ θα παρουσιαστούν δύο ντοκιμαντέρ, που καταγράφουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ίμβρου και της Τενέδου μέσα από τις μαρτυρίες των γηγενών κατοίκων τους.

Τα ντοκιμαντέρ προετοιμάστηκαν από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών, σε συμπαραγωγή με την πρώην ΕΡΤ, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου, και με αφορμή την άδεια επαναλειτουργίας ελληνικής σχολής στην Ίμβρο έπειτα από 48 ολόκληρα χρόνια απαγόρευσης.

Η σκηνοθεσία είναι της Ειρήνης Σαρίογλου, η οποία έγραψε και το σενάριο, και του Πάνου Αγγελόπουλου. Οι υπόλοιποι συντελεστές είναι: Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Κατσιγιάννης, ποίηση: Δημήτρης Κ. Παπακωνσταντίνου, ερμηνεία: Γιώργος Νταλάρας, Züflü Livaneli, αφηγητές: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και Μαρία Ναυπλιώτου, ηθοποιός: Μιχάλης Γιαννάτος, εικαστική επιμέλεια: Παύλος Χαμπίδης.

Και τα δύο ντοκιμαντέρ προκρίθηκαν στο 6ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Λονδίνου, τον Οκτώβριο του 2013.

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρ.Φεραίου και Μεγάρων), στις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Tablet νέας γενιάς
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Tablet νέας γενιάς
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ