2014-04-03 11:09:03
Φωτογραφία για Επένδυση 200 εκατομμυρίων ευρώ κολλάει στα... γρανάζια της γραφειοκρατίας!
Μπορεί η επένδυση του Τοπλού να εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες το βράδυ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, αλλά... τα πράγματα λόγω της γραφειοκρατίας δεν είναι καθόλου εύκολα για το σχέδιο των 200 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ...Ο δρόμος της κατασκευής που ετοιμάζει η αγγλική εταιρεία στην περιοχή του Τοπλού είναι...μακρύς. Η γραφειοκρατία, παρά τα φαστ τρακ, είναι πολύ μεγάλη και θα χρειαστεί χρόνος και επιπλέον διαδικασίες για να γίνουν οι τα 5 ξενοδοχειακά συγκροτήματα συνολικής χωρητικότητας 2000 κλινών και ενός γκολφ στην μοναστηριακή έκταση των 26000 στρεμμάτων .

Αν και έχουν αλλάξει πολλά καθώς και το πολυσυζητημένο σχέδιο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ έχει περικοπεί δραστικά- το παλιότερο που είχε απορριφθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε πάνω από 7000 κλίνες και 6 γκολφ οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες, καθώς απαιτούνται η περιβαλλοντική μελέτη με όλες τις συνοδές μελέτες, να πάρει ΚΥΑ και να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα περάσει από το ΣτΕ. «Αλλά πλέον η επένδυση έχει πάρει το πράσινο φως και θα προχωρήσει» είπαν οι επενδυτές και οι μελετητές δεσμεύτηκαν απολύτως ότι θα σεβαστούν το περιβάλλον , το οικονομικό και πολιτιστικό κεφάλαιοτης περιοχής.


Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση εξηγήσεις για την εταιρεία έδωσε κι ο εκπρόσωπός της κ.Τιμ Χιλ , ενώ δεν έλειψαν οι ενστάσεις που εκφράστηκαν από περιφερειακούς συμβούλους που έθεσαν τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως ο κ.Αρ.Παπαδάκης για την ερημοποίηση και τις θέσεις εργασίας, ο κ.Ορφανός για το ιδιοκτησιακό, ο κ.Βαρδουλάκης για το λόγο τον οποίο μπαίνουν σε αυτό το ειδικό χωροταξικό όλα τα στρέμματα (26000).

Ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος και νυν υποψήφιος περιφερειάρχης κ.Ανηψητάκης αναφέρθηκε στο ότι δεν υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός στην περιοχή, είπε ότι αναμένονται και άλλα μεγάλα συγκροτήματα και ζήτησε να γίνει ένας συμβιβασμός για τις περιοχές Νατούρα.

Οι μελετητές

Την αναλυτική παρουσίαση εκ μέρους των μελετητών έκαναν οι κ.Φαιδων Γεωργιάδης και Κατερίνα Αδάμ, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης κ.Καλογερής εκ μέρους της Περιφέρειας εμφανίστηκε θετικός επισημαίνοντας ότι ανοίγει ένα νέο τουριστικό κεφάλαιο για την περιοχή, τόνισε ότι συμφωνούν σχεδόν όλοι οι φορείς και υπογράμμισε ιδιαίτερα την σύμφωνη και θετική γνώμη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Κρήτης. «Και το ότι μπαίνουν και τα 26000 στρέμματα είναι θετικό για μας, είναι πλεονέκτημα ότι δεν θα φέρουν άλλο ειδικό χωροταξικό για τυχόν επέκταση» είπε.

Η κ.Καγιαμπάκη εκ μέρους της υπηρεσίας περιβάλλοντος μίλησε καταρχήν θετικά βάζοντας όμως τους όρους της υπηρεσίας.

Ο κ.Μωυσής Μυλωνάς του μουσείου Φυσικής ιστορίας που συμμετείχε στην ομάδα των μελετητών εξήγησε για το πώς θα προστατευθεί το περιβάλλον, εξήγησε ότι το γκολφ δεν θα επηρεάσει καθώς «δεν θα αρδεύονται και τα 800 στρέμματα» και πως θα επιδιωχθεί να μην μπει «επεκτατικό γρασίδι, αλλά κάτι ντόπιο και να διατηρηθεί το φρυγανικό τοπίο».

Για τον κ.Μυλωνά το γκολφ έχει ένα πλεονέκτημα καθώς θα προσφέρει ολο το χρονο τουριστική παρουσία και είπε χαρακτηριστικά: «Τι να πούμε να μην γίνει τίποτα; Σε μια περιοχή που σήμερα κάθε χρόνο τη βλέπουμε να υποβαθμίζεται; Από τα φυτοφάρμακα, τη λαθροθηρία, τα κτίσματα, την υπερβοσκηση;»

Ο κ.Ξενάκης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης είπε ότι θα αναπτυχθούν άμεσα και έμμεσα 4000 θέσεις εργασίας στην περιοχή όπως και ο κ.Μανασάκης.

Ο δήμαρχος Σητείας κ.,Πατεράκης είπε ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλο αρνητισμό, τόνισε ότι είναι υπέρ της επενδυσης που γίνεται με σοβαρότητα και σχεδιασμό και ανέφερε ότι στη Σητεία δεν έχουν γίνει ιδιωτικές επενδυσεις και λειπουν βασικά έργα υποδομής.

«Είμαστε ο μοναδικός δήμος ίσως της Κρήτης που μειώθηκε ο πληθυσμός στην τελευταία απογραφή. Είμαστε η μοναδική περιοχή που δεν έγινε ούτε μια τουριστική κλίνη αντίθετα σε άλλες περιοχές έχουν προστεθεί χιλιάδες» επεσήμανε.

Ανέφερε ότι το ιδιοκτησιακό και τα δασικά έχουν λυθεί δυο φορες από τα δικαστήρια και πρέπει πια η περιοχή να δει μια άσπρη μέρα με τις επενδύσεις που θα γίνουν.

Υπέρ της επένδυσης τάχθηκε η αντιπεριφερειάρχης κ.Παλαγία Πετράκη, ο κ.Παπαβασιλείου , ο κ.Κλώντζας και το σύνολο των Λασιθιωτών περιφερειακών συμβούλων.

Υπέρ επίσης μίλησαν οι κ.Ξωμεριτάκης, Αλεξάκης (που αναρωτήθηκε ότι είναι πρωτοφανής η γραφειοκρατία για ένα τέτοιο έργο ενώ έχουν εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες άλλες μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες), ο αντιπεριφερειάρχης κ.Κουκιαδάκης, ο κ.Ξυλούρης κα.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ