2014-04-03 16:45:49
Φωτογραφία για ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ κ. ΕΥΤΕΡΠΗ ΚΟΥΤΖΑΜΑΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Στήριξη στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη προσφέρει το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος παρατηρώντας σε ανακοίνωσή του ότι δεν εξυπηρετούν την ορθή απονομή του Δικαίου οι δηλώσεις ή οι υπαινιγμοί για την ανεξαρτησία των δικαστών, με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από το βίντεο συνομιλία Τ. Μπαλτάκου και Ηλ. Κασιδιάρη.

Ειδικότερα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση διαλόγου μεταξύ πολιτικών προσώπων, με αναφορές στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, όσον αφορά στο χειρισμό της εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης της «Χρυσής Αυγής», η Ένωση αναφέρει ότι:

«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου προήχθη στο βαθμό που κατέχει σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 90 § 5 του Συντάγματος,  ως η αρχαιότερη και διαθέτουσα κάθε απαιτούμενο προσόν εισαγγελέας, μετά από μακρά θητεία στον Εισαγγελικό Κλάδο, κατά την οποία επέδειξε υψηλότατο φρόνημα δικαστικού λειτουργού, πολιτευόμενη με αποκλειστικό γνώμονα το νόμο και τη συνείδησή της
. Τη σύμφωνα με το Σύνταγμα προαγωγή της ουδεμία νύξη δύναται να συνοδεύσει. Δημοσιοποιούμενες δηλώσεις ή υπαινιγμοί σχετικά με την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων που σε διάφορα στάδια χειρίστηκαν ή χειρίζονται την προαναφερθείσα ποινική υπόθεση και, εν γένει, αναφερόμενοι στη Δικαιοσύνη και στο κύρος των λειτουργών της, αποκρούονται ως αστήρικτοι και υπηρετούντες άλλους σκοπούς από την ορθή απονομή του Δικαίου και την καλή λειτουργία του Πολιτεύματος».

Εισαγγελική κλήση για τον Τ. Μπαλτάκο

Για την ερχόμενη Δευτέρα, ορίστηκε τελικά το ραντεβού της εισαγγελέως κ. Νταγιάντα με τον τέως γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκο, για την υπόθεση του βίντεο με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Η. Κασιδιάρη. Αρχικά η κλήση στον κ. Μπαλτάκο ήταν για την Τρίτη, ωστόσο το ραντεβού άλλαξε για τη Δευτέρα, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες δεδομένου ότι η έρευνα έχει τη μορφή του κατεπείγοντος.

Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλλιόπη Νταγιάντα που ανέλαβε την έρευνα, ήδη, με έγγραφό της, ζήτησε από τη Βουλή τη διαβίβαση των πρακτικών και του βίντεο που κατέθεσε ο κατηγορούμενος στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης.

Η εισαγγελέας καλείται να διερευνήσει εάν έχει τελεστεί από μέρους του Ηλία Κασιδιάρη το κακούργημα της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, θα κληθεί ως μάρτυρας και ο παραιτηθείς πλέον γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει για το πότε, πώς και κάτω από ποιες συνθήκες βιντεοσκοπήθηκε αυτό το βίντεο.

Σε βάρος δε του Ηλία Κασιδιάρη δεν τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία, δηλαδή δεν συλλαμβάνεται, καθώς όπως εξηγούν εισαγγελικές πηγές το χρησιμοποίησε ως αποδεικτικό μέσον για διαδικασία σε βάρος του και αυτό καθιστά - σύμφωνα με το νόμο- μη αυτόφωρη την πράξη.

Νέος γενικός γραμματέας ο Φώτης Καϋμενάκης

Τη θέση του κ. Μπαλτάκου, ο οποίος παραιτήθηκε χθες μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο και τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε, αναλαμβάνει ο αρεοπαγίτης Φώτης Καϋμενάκης. Ο κ. Καϋμενάκης είναι πρόεδρος και επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Δικαστικών Μελετών.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ