2014-04-04 11:07:04
Φωτογραφία για Τον προβληματισμό στους αγρότες προκαλεί το απαρχαιωμένο αρδευτικό δίκτυο
Τον έντονο προβληματισμό τους κατά πόσον το πεπαλαιωμένο και «χιλιομπαλωμένο» δίκτυο, που διανύει την... τέταρτη δεκαετία της ζωής του, θα «αντέξει» τη νέα αρδευτική περίοδο που ξεκινά τις αμέσως επόμενες μέρες, εκφράζουν οι πρόεδροι των ΤΟΕΒ Γαστούνης και Σαβαλίων.

Την ίδια στιγμή, οι πρόεδροι των δύο Τοπικών Οργανισμών δηλώνουν ότι και φέτος τα καλλιεργήσιμα στρέμματα θα είναι μειωμένα, αφού όλοι και περισσότεροι αγρότες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να «μπουν» στα χωράφια τους.

Πρώτος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης κ. Δημήτρης Κουλούρης είπε στo patrisnews.com: «Το δίκτυο θα έχει έναν ακόμα χρόνο στην πλάτη του με ότι αυτό συνεπάγεται σε αυξημένο κόστος συντήρησης και επισκευές λόγω της παλαιότητάς του. Ήδη εμείς έχουμε ξεκινήσει με εποχιακούς εργάτες και κάνουμε συντήρηση, έχουμε πάρει υδρονομείς, δουλεύει ο χειριστής της τσάπας κάνουμε ότι μπορούμε να για μπορέσει να φτάσει το νερό στο χωράφι των αγροτών. Και με το έργο αυτό, στην κατάσταση που βρίσκεται, το θεωρώ πραγματικά επιτυχία το να φτάσει το νερό στα χωράφια των αγροτών για να ποτίσουν».


Συνεχίζοντας ο κ. Κουλούρης είπε: «Τους δρόμους και τα χαλίκια υα θεωρώ δευτερεύοντα. Ο κόσμος δικαιολογημένα τα ζητάει αλλά επειδή δεν υπάρχει οικονομική δυνατότητα, όσο είμαι εγώ πρόεδρος δεν έχω αυξήσει καθόλου τα αρδευτικά τέλη και τα πάγια γιατί δεν έχει την δυνατότητα ο κόσμος να ανταπεξέλθει, χαλίκι να μην περιμένουν. Θα περάσει γκρέιτερ να στρώσει τους κεντρικούς δρόμους, και όποιους από τους δευτερεύοντες έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Όσον αφορά τώρα την υπογειοποίηση του δικτύου περιμένουμε και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο πέρα από αυτό. Η μελέτη είναι έτοιμη, πληρωμένη, έχει παραδοθεί στο υπουργείο και περιμένουμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στη μείωση των καλλιεργειών, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Γαστούνης είπε: «Πιστεύω ότι τα στρέμματα θα είναι λιγότερα από πέρυσι γιατί ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καλλιεργήσει. Πιστώσεις δεν δίνει σχεδόν κανένας και η χρονιά είναι από τις πιο δύσκολες. Δεν θέλω να πω να μας βοηθήσει η πολιτεία γιατί καταντάει κουραστικά να λέμε τα ίδια και τα ίδια. Δεν πρόκειται να μας βοηθήσει η πολιτεία. Ότι κάνουμε το κάνουμε μόνοι μας, θα το παλέψουμε και ότι καταφέρουμε».

«Το δίκτυο έχει φτάσει στο τέλος της ζωής του!»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σαβαλίων κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος είπε στo patrisnews.com: «Η αρδευτική περίοδος ξεκινά μετά τις 10 Απριλίου εμείς ζητήσαμε όμως από τον κ. Αλτάνη να ξεκινήσει από τις 5 Απριλίου γιατί και καλό καιρό και ηλιοφάνεια έχουμε και τα καρπούζια και οι πατάτες πρωϊμίζουν και θέλουμε νερό γρηγορότερα. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη έχουμε προσλάβει 4 -5 υπαλλήλους που εργάζονται σε διπλή βάρδια και επισκευάζουν όλες τις ζημιές που μας είχαν μείνει από το τέλος της προηγούμενες αρδευτικής περιόδου».

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση του δικτύου και την εκτίμησή του για τα στρέμματα που θα καλλιεργηθούν την φετινή χρονιά ο κ. Γιαννόπουλος είπε: «Το δίκτυο είναι πια στο τέλος της ζωής του και με τις δυνατότητες που έχουμε προσπαθούμε να δώσουμε το καλύτερο. Από εκεί και πέρα δεν είναι στο χέρι μας, είναι θέμα πολιτείας, υπουργείου να ρίξουμε και αυτοί μια ματιά πίσω να δούνε τι γίνεται.

Τώρα, σε ότι αφορά στα στρέμματα, σε άλλες καλλιέργειες μπορεί να έχουμε περισσότερα στρέμματα, σε άλλες λιγότερα. Ο κόσμος, από την απελπισία στην οποία βρίσκεται, προσπαθεί κάθε χρόνο να κάνει διαφορετική καλλιέργεια μήπως και πέσει μέσα. Δυστυχώς όμως ο αγρότης πέφτει πάντα στη λακκούβα. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην μπορούμε φρεζάρουμε τα χωράφια μας γιατί το πετρέλαιο είναι πανάκριβο. Σε καθημερινή βάση θέλουμε 200 – 250 ευρώ ο καθένας για να μπορέσουμε να μπούμε μέσα στα χωράφια μας. Η κατάσταση αυτή είναι ασύμφορη. Αν δεν τα δει κανείς όλα αυτά τα προβλήματα, πιστεύω ότι μέσα σε 1-2 χρόνια έχουμε τελειώσει οριστικά».

patrisnews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ