2014-04-04 12:07:04
Φωτογραφία για Όλες οι νέες ρυθμίσεις για τις αλλαγές στο δημόσιο
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης Δικηγόρος Αθηνών

Το πολυνομοσχέδιο κάνει ξεκάθαρο ότι... οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες θα συνεχισθούν στο δημόσιο, αφού προβλέπει ότι το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει αποζημίωση απόλυσης ειδικά και μόνο λόγω κατάργησης θέσης. Οι υπάλληλοι Δήμων και Περιφερειών θα βρεθούν στο στόχαστρο, αφού προβλέπει ότι η πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης υπαλλήλων ΟΤΑ Α και Β Βαθμού, σε περίπτωση που δεν εκδοθεί από το αρμόδιο όργανο διοίκησης εντός πέντε ημερών (5) από τη λήξη του καθεστώτος διαθεσιμότητας, εκδίδεται από το Γενικό Γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Ανάλογη κατάσταση και για τους εργαζόμενους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπου η πράξη λύσης της εργασιακής σχέσης υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ, σε περίπτωση που δεν εκδοθεί από το αρμόδιο όργανο διοίκησης εντός πέντε ημερών (5) από τη λήξη του καθεστώτος διαθεσιμότητας, εκδίδεται από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.


Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου τίθενται σε διαθεσιμότητα εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, προβλέποντας ότι το σύνολο των υπαλλήλων των κλάδων ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Τεχνικού (ειδικότητας Οδηγών) και ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων, οι οποίοι κατέχουν οργανικές ή προσωποπαγείς θέσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ τίθενται, αυτοδικαίως, από την ισχύ του παρόντος, σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Ριζικές μεταβολές επέρχονται στο θεσμικό πλαίσιο των μετατάξεων, των μεταθέσεων και των αποσπάσεων στο Δημόσιο. Στον νέο μηχανισμό κινητικότητας αποφασιστικός είναι ο ρόλος του ΑΣΕΠ, στο οποίο ανατίθεται η μοριοδότηση των υπαλλήλων. Θα μετακινούνται χωρίς να παρεμβάλλεται περίοδος διαθεσιμότητας.

Με μοριοδότηση μέσω ΑΣΕΠ θα πραγματοποιούνται οι μετατάξεις, οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις στο Δημόσιο σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Τα πέντε στάδια:1.Καταγραφή των κενών θέσεων σε όλο το Δημόσιο: Η καταγραφή θα γίνεται με βάση τα σχέδια στελέχωσης των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης για τη δημιουργία "κενών θέσεων" που θα φωτογραφίζουν τη μετακίνηση υπαλλήλων.

2.Δύο ή τρεις φορές τον χρόνο θα προκηρύσσεται πανελλαδικός διαγωνισμός, που θα περιλαμβάνει τις κενές θέσεις ανά ειδικότητα και κλάδο στις δημόσιες υπηρεσίες ανά την επικράτεια και θα καλούνται οι υποψήφιοι προς μετακίνηση δημόσιοι υπάλληλοι να δηλώσουν συμμετοχή. Ο διαγωνισμός θα γίνεται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ και θα έχει τα χαρακτηριστικά των προκηρύξεων της Ανεξάρτητης Αρχής, για πλήρωση θέσεων με σειρά προτεραιότητας.

3.Οι υπάλληλοι που επιθυμούν να μετακινηθούν, θα καταθέσουν αίτηση στις υπηρεσίες που ανήκουν, προκειμένου να λάβουν άδεια για τη μετακίνησή τους. Σε περίπτωση που κριθούν απαραίτητοι στις δομές που υπηρετούν δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό.

4.Οι υποψήφιοι θα καταθέτουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και θα υποβάλλουν αίτηση μετακίνησης σε θέσεις αντίστοιχης ειδικότητας και κλάδου με αυτήν που κατέχουν. Θα μοριοδοτούνται από το ΑΣΕΠ στη βάση προδιαγεγραμμένων κριτηρίων, που θα αφορούν την εμπειρία, τα τυπικά προσόντα, αλλά και κοινωνικά κριτήρια.

5.Οι επιτυχόντες που θα έχουν την καλύτερη βαθμολογία στη μοριοδότηση των κριτηρίων μετά την ανακοίνωση των οριστικών πινάκων από το ΑΣΕΠ, θα μετακινούνται στις νέες θέσεις εντός ενός μηνός, άμεσα, χωρίς να τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Παράλληλα με το πολυνομοσχέδιο ορίζεται ότι η εκμίσθωση εργαζομένων που μέχρι τώρα αφορούσε μόνο την κάλυψη εποχικών αναγκών αλλάζει. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις τους δεν μπορούν να ξεπερνούν τα τρία χρόνια (36 μήνες).

Ειδικότερα, ορίζονται τα εξής (σελ 94 του πολυνομοσχεδίου):

Η απασχόληση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης δεν επιτρέπεται:

α) όταν με αυτήν αντικαθίστανται εργαζόμενοι που ασκούν το δικαίωμα της απεργίας.

β) όταν ο έμμεσος εργοδότης το προηγούμενο τρίμηνο είχε πραγματοποιήσει απολύσεις εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας για οικονομοτεχνικούς λόγους ή το προηγούμενο εξάμηνο ομαδικές απολύσεις ιδίων ειδικοτήτων

γ) όταν ο έμμεσος εργοδότης υπάγεται στις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α` 28) ή στις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2527/1997 (Α` 206), όπως ισχύουν, με την επιφύλαξη της παρ. 5 του δεύτερου άρθρου του ν. 3845/2010 (Α` 65), δ) όταν οι εργασίες λόγω της φύσης τους, εγκυμονούν ιδιαίτερους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Οι εργασίες αυτές καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ύστερα από τη γνώμη του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΣΥΑΕ) που ορίζεται στο άρθρο 26 του «Κώδικα Νόμων για την Υγεία και την Ασφάλεια των Εργαζομένων (Κ.Ν.Υ.Α.Ε.)», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3850/2010 (Α` 84) και στο άρθρο 25 του π.δ. 368/1989 (Α` 163) όπως ισχύει,

ε) όταν ο απασχολούμενος υπάγεται στις ειδικές διατάξεις περί ασφαλίσεων εργατοτεχνιτών οικοδόμων, εξαιρουμένων των εργατοτεχνιτών οικοδόμων που απασχολούνται σε έργα αρχικού προϋπολογισμού 10.000.000,00 ? και άνω , τα οποία χρηματοδοτούνται ή συγχρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους και διεξάγονται μετά από παραχώρηση ή εργολαβία για λογαριασμό του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, δημόσιων, δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων δημόσιας ή κοινής ωφέλειας και γενικά επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αυτός καθορίζεται από την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία. Για τους απασχολούμενους οικοδόμους σε έμμεσο εργοδότη με σύμβαση προσωρινής απασχόλησης εφαρμόζεται το νομοθετικό πλαίσιο , όπως ισχύει, για την εργασία μέσω επιχείρησης προσωρινής απασχόλησης.

Κακούργημα η δωροδοκία για πολιτικούς, αιρετούς ΟΤΑ και δημοσίους υπαλλήλους:

Με το νομοσχέδιο ορίζονται αυστηρές ποινές για δωροληψία και δωροδοκία που αγγίζουν από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον τελευταίο υπάλληλο. Συγκεκριμένα, η δωροληψία και δωροδοκία πολιτικών αξιωματούχων (πολιτικούς, εκπροσώπους ΟΤΑ, δικαστικούς λειτουργούς κ.λπ.) τιμωρείται πλέον σε βαθμό κακουργήματος (φυλάκιση από 10 έως 20 χρόνια και χρηματικές ποινές 15.000 – 150.000 ευρώ). Να σημειωθεί ότι για τις πράξεις αυτές μέχρι σήμερα είτε δεν τιμωρούνταν καθόλου, είτε τιμωρούνταν σε βαθμό πλημμελήματος με απειλή φυλάκισης 1 έως 5 ετών.

Καταργείται το χρηματικό όριο για την κακουργηματική δωροδοκία και απειλείται κάθειρξη 10 ετών και όταν τα ωφελήματα είναι μικρότερα των 120.000 ευρώ. Ετσι αντιμετωπίζεται στο εξής πάντα ως κακούργημα η δωροδοκία – δωροληψία δικαστή και υπαλλήλου ανεξαρτήτως ποσού, όταν οδηγείται σε πράξη ή παράλειψη που αντίκειται στα καθήκοντά του.

Με φυλάκιση 1 – 3 ετών απειλούνται για πρώτη φορά και οι προϊστάμενοι ή επιθεωρητές δημοσίων υπηρεσιών που από αμέλεια δεν απέτρεψαν τη δωροδοκία ή δωροληψία. Με φυλάκιση 1 – 5 ετών και χρηματική ποινή 5.000 – 50.000 τιμωρείται η εμπορία επιρροής και οι μεσάζοντες για όποιον εκμεταλλεύεται τη θέση του ή παίρνει οποιοδήποτε αντάλλαγμα για αθέμιτη επιρροή σε αξιωματούχο πολιτικό, δικαστή, υπάλληλο.

Στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται οι αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων που απολύονται, η ένταξή τους στις παροχές του ΟΑΕΔ καθώς και η παράταση του χρόνου διαθεσιμότητας των εγκύων.

Σε σχέση με την αποζημίωση που θα λαμβάνουν, προβλέπεται πως το Ελληνικό Δημόσιο, καταβάλλει αποζημίωση απόλυσης ειδικά και μόνο λόγω κατάργησης θέσης.

Επίσης προστίθεται πως «για τον υπολογισμό του ποσού αποζημίωσης, ως βάση λαμβάνεται ο βασικός μισθός του υπαλλήλου κατά την ημερομηνία που τέθηκε σε διαθεσιμότητα και ως χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται όλος ο χρόνος που ελήφθη υπόψη για την κατάταξη του υπαλλήλου, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 4024/2011 (Α’ 226), ο χρόνος που μεσολάβησε μέχρι τη θέση του υπαλλήλου σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και ο χρόνος διαθεσιμότητας».

Αναφορικά με τη σύνταξη που θα λαμβάνουν, αναφέρεται πως «το ανωτέρω προσωπικό, εφόσον έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για λήψη σύνταξης, καταβάλλεται στο μεν επικουρικά ασφαλισμένο το 40 τοις εκατό, στο δε μη επικουρικά ασφαλισμένο το 50 τοις εκατό της ως άνω προβλεπόμενης αποζημίωσης».

Επίσης, προβλέπεται πως «οι αποδοχές διαθεσιμότητας, που έλαβαν οι εν λόγω υπάλληλοι, καταλογίζονται στην ως άνω αποζημίωση απόλυσης, την οποία και μειώνουν αναλόγως ως εξής:

- Αν ο υπάλληλος έχει υπηρεσία μέχρι τρία (3) έτη δεν καταλογίζεται κανένα ποσό.

- Για υπηρεσία από τρία (3) έτη και μία ημέρα έως έξι (6) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας μισού μήνα.

- Για υπηρεσία από έξι (6) έτη και μία ημέρα έως δώδεκα (12) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας ενός μήνα, για υπηρεσία από δώδεκα (12) έτη και μία ημέρα έως δεκαοκτώ (18) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας δύο (2) μηνών, για υπηρεσία από δεκαοκτώ (18) έτη και μία ημέρα έως είκοσι τέσσερα (24) έτη καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας τριών (3) μηνών.

- Τέλος για υπηρεσία από είκοσι τέσσερα (24) έτη και μία ημέρα και άνω καταλογίζονται αποδοχές διαθεσιμότητας τεσσάρων (4) μηνών.

Η ανωτέρω αποζημίωση, μετά και τον προβλεπόμενο ως άνω καταλογισμό, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 15.000 ευρώ.

Υπάλληλοι που λαμβάνουν την αποζημίωση του παρόντος άρθρου δεν δικαιούνται ταυτόχρονα καμία άλλη αποζημίωση για την ίδια αιτία.

Η αποζημίωση της παρούσας υποπαραγράφου φορολογείται όπως κάθε άλλη αποζημίωση διακοπής σχέσεως εργασίας, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4172/2013, όπως εκάστοτε ισχύει».

Επιπλέον, γίνεται λόγος για επίδομα ανεργίας των υπαλλήλων αυτών, όπως επίσης και όλες εκείνες οι παροχές που χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ.

Για τις έγκυες που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, το διάστημα μέχρι την οριστική απόλυσή τους θα παρατείνεται μέχρι την ημέρα του τοκετού και επιπλέον 12 μήνες.

Αναφορικά με τους κλάδους ΔΕ Οδηγών, ΔΕ Τεχνικού (ειδικότητας Οδηγών) και ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων οι οποίοι κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις στο νοσοκομεία του ΕΣΥ τίθενται από την έναρξη ισχύος του συγκεκριμένου νόμου σε διαθεσιμότητα ενός μηνός, προκειμένου να μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ στον κλάδο ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ