2014-04-04 18:38:12
Φωτογραφία για Πάτρα: Το τελευταίο αντίο στον «Πρύτανη» της δημοσιογραφίας - Δείτε φωτο
«Ο εκλιπών Γιάννης Καραλής έζησε πάντοτε κοντά στην εκκλησία. Ήταν γενναίος στη ζωή και δεν δείλιασε ποτέ. Ήταν άνθρωπος Θεού, γλυκύς, ήρεμος, ευθυτενής, με το μέτωπο του καθαρό».

Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτισε τον «Πρύτανη» της δημοσιογραφίας, τον Πατρινό Γιάννη Καραλή, τον αγαπητό «Πελοποννήσιο» που έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανός, νωρίτερα σήμερα το απόγευμα στον ιερό ναό του Παντοκράτορος στην άνω πόλη της Πάτρας.

Ο κ.κ. Γερμανός μαζί με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομο και τον βοηθό επίσκοπο στην Μητρόπολη Πύργου και Ωλένης κ. Αθανάσιο προεξήρχαν στην νεκρώσιμο ακολουθία που εψάλη για τον βετεράνο δημοσιογράφο Γιάννη Καραλή που έσβησε αφήνοντας ωστόσο πίσω του μία μεγάλη πνευματική παρακαταθήκη όπως τόνισαν όλοι οι ομιλητές.

Ο ναός του Παντοκράτορα ήταν γεμάτος από κόσμο, με πολλούς από τους εκπροσώπους των αρχών και της τοπικής κοινωνίας να δίνουν το παρών αλλά και πολλούς συναδέλφους δημοσιογράφους.


Η δημοσιογραφική οικογένεια της εφημερίδας «Πελοπόννησος» όπου είχε θητεύσει ο Γιάννης Καραλής κι όπου σήμερα εργάζεται η κόρη του Γωγώ Καραλή, μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων, ήταν επίσης εκεί για να τιμήσει τον ξεχωριστό αυτό άνθρωπο, με την σπινθηροβόλα γραφή, την οξυδερκή ματιά και κρίση, το ένστικτο και την μοναδικότητα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Διευθυντής σύνταξης της «Πελοποννήσου» Κωνσταντίνος Μάγνης στον επικήδειο λόγο που εκφώνησε.

«Μόνο ένας τόσο σοβαρός λόγος θα σε ανάγκαζε να λείπεις από την εφημερίδα και από το γραφείο που μοιραζόμαστε», ανέφερε συγκινημένος ο Κωνσταντίνος Μάγνης απευθυνόμενος στην συνάδελφο Γωγώ Καραλή.

«Ο εκλιπών διέθετε μία παρατεταμένη γοητευτική νεότητα. Δεν διακρινόταν από διάθεση αυτοπροβολής ή μεγαλομανίας. Οι λέξεις των κειμένων και της ζωής του αναβλύζουν στα παλιά φύλλα της εφημερίδας Πελοπόννησος και θα αιωρούνται για πάντα στο θόλο των δημοσιογραφικών αρχείων και συλλογών σαν καλά πνεύματα», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Μάγνης.

Ακόμα για τον Γιάννη Καραλή μίλησε εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου του Ασύλου Ανιάτων ο Ανδρέας Παναγόπουλος, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν «ζηλωτή» και συμπαραστάτη του φιλανθρωπικού έργου.

Ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών Θανάσης Μπαμπανέβας θύμισε την πλούσια συνδικαλιστική δράση του Γιάννη Καραλή στην Ένωση Συντακτών και το ΤΕΑΣ (ως Πρόεδρος, Γραμματέας και Έφορος) και τον χαρακτήρισε ως έναν ευαίσθητο άνθρωπο με τολμηρή γραφή που το εύρος της παρακαταθήκης του που κατέλειπε είναι μεγάλο.

«Με την αιχμηρή του πένα ο Γ. Καραλής μίλησε και ανέδειξε προβλήματα, ρίχνοντας φως σε συγκινητικές ιστορίες ζωής. Για παράδειγμα η έρευνα που είχε κάνει για τις αγοραπωλησίες βρεφών στην μεταπολεμική, μετεμφυλιακή Πάτρα. Πνεύμα σπινθηροβόλο με ορμητήριο, μετερίζι την εφημερίδα Πελοπόννησο, ο Γιάννης Καραλής άφησε εποχή με το καθημερινό χρονογράφημα του που υπέγραφε ως ο Πελοποννήσιος. Από το 1954 έως και τον Ιούνιο του 2002 αναρίθμητα είναι τα καλώς και κακώς κείμενα που έφερε στην δημοσιότητα.

Πάνω από 14.000 σημειώματα και πολύμοχθη δουλειά, γλαφυρά χρονογραφήματα αλλά και σημαντικές δημοσιογραφικές αποστολές στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κύπρο, την Ρωσία και αλλού», ανέφερε ο κ. Μπαμπανέβας προσθέτοντας και το συγγραφικό έργο του Γιάννη Καραλή με τα 8 βιβλία αλλά και την ραδιοφωνική του παρουσία στον τότε σταθμό της ΕΙΡΤ.

«Περνάς στην αχερουσία με ψηλά το κεφάλι. Η συμβολή σου ακόμη στην εθνική αντίσταση και στα φιλανθρωπικά σωματεία σε κατατάσσει στην χορεία των ευεργετών της πόλεως των Πατρών», ανέφερε τέλος ο κ. Μπαμπανέβας.

Παρών ήταν και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης και ο τέως Πρόεδρος Απόστολος Βουλδής. Η ταφή του Γιάννη Καραλή έγινε στο κοιμητήριο της Παναγίας Αλεξιωτίσσης.

Άξιο αναφοράς τέλος, ήταν αυτό που είπε ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός για την πολύχρονη γνωριμία του με τον Γιάννη Καραλή. Είχαν πρωτογνωριστεί όταν ο εκλιπών είχε επισκεφθεί τον Άγιο Γεώργιο στον Φενεό όπου ο κ. Γερμανός ήταν τότε μοναχός. Επίσης ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης έκανε αναφορά και στις ρίζες της οικογένειας Καραλή από την Γαστούνη του νομού Ηλείας και την Λυκούρια Καλαβρύτων.

Η σύζυγος του Γιάννη Καραλή, Γιώτα είναι το γένος Βουγά. Είχαν αποκτήσει δύο κόρες την Πάκη και την Γωγώ. Ευτύχησε να δει και δύο εγγόνια τον Ντάνη και την Κρίστη.

Eπιμέλεια - ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ-thebest
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Άφαντος ο Δένδιας!
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Άφαντος ο Δένδιας!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ