2014-04-04 20:37:11
Φωτογραφία για Πάτρα: Διήμερο θρησκευτικών πανηγυρικών εκδηλώσεων στον ιερό ναό της Παναγίας Αλεξιωτίσσης
Το Σάββατο 12 Απριλίου 2014, επί τη Εορτή της Εγέρσεως του Αγίου και δικαίου, φίλου του Χριστού, Λαζάρου του τετραημέρου, το φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο της Ενορίας του κοιμητηρίου, Παναγίας Αλεξιωτίσσης στα Σύνορα, θα εορτάσει με εκκλησιαστική και θρησκευτική λαμπρότητα.

Οι Ιερές Ακολουθίες που θα πραγματοποιηθούν είναι οι εξής:

Παρασκευή 11 Απριλίου, 6.30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αρτεμίου Αργυροπούλου, Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών και Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίων Πάντων Τριταίας.

Σάββατο 12 Απριλίου, 7:00 π.μ.: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά Θείου κηρύγματος υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Πέτρου Μποζίνη.

6:00 μ.μ.: Εσπερινός, Ιερά Παράκλησις προς τον Άγιον Λάζαρον και Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, εντός του Κοιμητηρίου.


Κυριακή των Βαΐων 13 Απριλίου 2014, 7:00 π.μ.: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία υπό του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας, στον αύλειο χώρο του ιερού ναού, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων, στο Μνημείο του Ιερέως Γεωργίου ο οποίος σφαγιάστηκε από τους Αγαρηνούς επάνω εις το Ιερόν θυσιαστήριον του Ναού μας, την Κυριακή των Βαΐων του έτους 1821, ενώ τελούσε την Θεία Λειτουργία.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος στο Θείο κήρυγμα του αναμένεται να μιλήσει επικαίρως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδριάντας του αοιδίμου π. Γεωργίου ανηγέρθη από την τότε «Αχαϊκή Εταιρεία Πατρών» το 1971 που σήμερα ονομάζεται Ιστορική – Εθνολογική.

Ο παπα-Γιώργης, άνευ επωνύμου, ήταν άγνωστος στην Εκκλησιαστική Ιστορία των Πατρών μέχρι το 1964 οπότε τον ανέσυραν εκ της λήθης, ερευνών τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ο διακεκριμένος ιστοριοδίφης πρωθιερεύς Νικόλαος Παπαδόπουλος εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καρύκη Αθηνών. Κυκλοφόρησε τότε ξεχωριστό τόμο, ανάτυπο εκ του περιοδικού "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΑΙ", στο οποίο κατεχώρησε τα αποδεικτικά έγγραφα της θυσίας του Εθνομάρτυρος - Ιερομάρτυρος Ιερέως Γεωργίου που «επορφύρωσε» το Θυσιαστήριο του Ιερού Ναού της Παναγίας Αλεξιωτίσσης την Κυριακή των Βαΐων του 1821.

Υπήρξε ο πρώτος ιερέας από τις της Επαναστάσεως του 1821 που εθελουσίως, και μη θέλων να διακόψει την Θεία Λειτουργία και να διαφύγει για να σωθεί, προσέφερε εαυτόν θυσία υπέρ πίστεως και Ελευθερίας της Πατρίδος.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ