2014-04-05 17:29:05
Φωτογραφία για Ομιλία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος
Τα πρόσφατα γεγονότα με τον πρώην γ.γ. της κυβέρνησης αποτελούν μείζον πολιτικό ζήτημα και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις. Από την άλλη πλευρά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται, με τον οποιοδήποτε τρόπο, συνομιλητής της πολιτικής ζωής, η Χρυσή Αυγή. Η Δημοκρατική Αριστερά υπερασπίζεται την πολιτική ηθική της δημοκρατίας και για αυτήν αγωνίζεται με βαθιά αίσθηση και συνείδηση δημοκρατικού καθήκοντος. Η ΔΗΜΑΡ είναι σταθερός δημοκρατικός πόλος.

Περιβάλουμε με απόλυτη εμπιστοσύνη το έργο της δικαιοσύνης. Οι Έλληνες δικαστές λειτουργούν σύμφωνα με το σύνταγμα και το νόμο και η οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση προσπάθεια ακύρωσης του έργου της δικαιοσύνης θα αποτελούσε πλήγμα στην δημοκρατική λειτουργία του τόπου. Το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής πρέπει να εξαρθρωθεί και η δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει με βάση τους δημοκρατικούς θεσμικούς κανόνες.

· Έχουμε πει πολλές φορές πως η κυβερνητική πολιτική προωθεί ένα πρόγραμμα συντηρητικών επιλογών που μετακυλύει το βάρος της προσαρμογής στους αδύναμους.


Είναι η κυβερνητική πολιτική που καθηλώνει την κοινωνία, περιθωριοποιεί κάθε μέρα και μεγαλύτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι η πολιτική που αδιαφορεί για τους νέους και τις νέες που στενάζουν στην ανεργία.

• Είναι η κυβερνητική πολιτική που αδιαφορεί για τη βύθιση της μικρομεσαίας επιχείρησης, για τον έμπορο, τον βιοτέχνη, τον ελεύθερο επαγγελματία.

Είναι η κυβερνητική πολιτική που γυρίζει την πλάτη στους αγρότες.

Είναι η πολιτική που στο όνομα των μεταρρυθμίσεων οδηγεί σε απορρύθμιση κρίσιμων για τους πολίτες δομών του κράτους και σε ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

• Όσοι νομίζουν ότι με την επιχειρούμενη διάχυση μιας τεχνητής αισιοδοξίας μέσα από επικοινωνιακές προσεγγίσεις θα λυθούν τα προβλήματα, κάνουν τουλάχιστον λάθος.

• Αυτή η πολιτική πρέπει να αλλάξει. Και βεβαίως δεν μπορεί να αλλάξει, με τις επαγγελίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Που καλλιεργεί αυταπάτες για δήθεν ολική επαναφορά στα προ της κρίσης επίπεδα. Που αντιστρατεύεται τις αναγκαίες αλλαγές. Που δεσμεύεται από συντεχνιακά αιτήματα. Που μένει δέσμια κρατικιστικών λογικών. Που χαρακτηρίζεται από ένα νεφέλωμα απόψεων για τα μείζονα. Δεν μπορεί έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών.

• Μας λένε κάποιοι : Δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή πολιτικής χωρίς να προκληθεί πολιτική αποσταθεροποίηση.

Απαντάμε με σαφήνεια.

• Όποιος ταυτίζει την πολιτική σταθερότητα με την εφαρμογή συντηρητικής πολιτικής κάνει σοβαρό πολιτικό λάθος. Διότι το πρόβλημα δημιουργείται από την αποσταθεροποίηση των συνθηκών ζωής των πολιτών που δημιουργούν οι συντηρητικές πολιτικές.

• Χωρίς αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με στροφή στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι δυνατή.

Και βεβαίως αλλαγή της οικονομικής πολιτικής - δεν είναι η παραπομπή στη λήψη νέων μέτρων στο μέλλον. Αυτό μπορεί να διευκολύνει προεκλογικά την κυβέρνηση, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα.

Η χώρα έχει μπροστά της ένα κρίσιμο διάστημα, στο οποίο θα κριθούν πολλές παράμετροι της μετέπειτα πορείας της.

• Χρειάζεται μία ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους δανειστές, με στόχο μια συμφωνία που θα αλλάξει την οικονομική και κοινωνική πολιτική, θα αναδιαρθρώσει το χρέος ουσιαστικά και θα δώσει αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα.

Πέραν όμως των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και των αποτελεσμάτων που θα επιφέρουν αυτές , χρειάζεται μια πολιτική με διαφορετικό περιεχόμενο σε ότι αφορά τις εσωτερικές σχέσεις.

Με ανακατανομή των βαρών και προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των δημόσιων πόρων. Με αποτελεσματικές και εξυγιαντικές αλλαγές στα έσοδα και τις δαπάνες και όχι με αδιαφανείς συνεννοήσεις. Όχι με ανέγγιχτες δομές μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που παρά την κρίση αναδιατάσσονται και διεκδικούν ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο.

• Με παροχή ρευστότητας για την ανάταξη της πραγματικής οικονομίας και της μικρομεσαίας επιχείρησης και όχι με εδραίωση συμπλεγμάτων συμφερόντων των ελίτ . Με ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που δεν θα ευνοεί τους λίγους έναντι των πολλών, δεν θα επιφέρει μια άνεργη ανάπτυξη, δεν θα καταβαραθρώνει τα εργασιακά δικαιώματα;

Με κοινωνικό κράτος που θα βοηθά τους έχοντες ανάγκη και όχι τους έχοντες πολιτική επιρροή. Που θα μεριμνά για τους αδύναμους κατά προτεραιότητα.

Με ένα κράτος πάροχο ποιοτικών υπηρεσιών που θα ρυθμίζει, θα ελέγχει και θα αναδιανέμει τον πλούτο.

• Με ανασυγκρότηση του κράτους και όχι με αναπαλαίωση του κομματικού κράτους. Με την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την εμπέδωση του γενικού συμφέροντος ως γνώμονα των θεσμικών λειτουργιών. Με διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και κατάργηση ποικίλων προνομίων του πολιτικού προσωπικού. Με αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε τα διαπραττόμενα αδικήματα να τιμωρούνται. Με έλεγχο των οικονομικών όλων όσοι διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα. Με. Καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας παντού και πλήρη ανάπτυξη ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου της πολιτικής εξουσίας.

Τέλος και όχι ήσσονος σημασίας με αλλαγή του εκλογικού νόμου με καθιέρωση της απλής αναλογικής.

• Η έξοδος της χώρας από την κρίση περνά μέσα από μεγάλες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, Αυτές οι αλλαγές δεν στερούνται πολιτικού περιεχομένου. Οι μεταρρυθμίσεις που σήμερα προωθούνται προσδιορίζουν αρνητικά τους συσχετισμούς για τις κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας καθώς και για τη νέα γενιά.

• Δικός μας στόχος είναι η έξοδος από την κρίση με την πραγματοποίηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και την υλοποίηση ενός προοδευτικού προγράμματος ανασυγκρότησης της χώρας.

Για την προώθηση αυτού του στόχου συγκροτούμε τον προοδευτικό πόλο, τη "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ".

Συγκροτούμε τη συμπαράταξη των δυνάμεων της δημοκρατικής και μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας, του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.

Συγκροτούμε μια συμπαράταξη ανοικτή στους ενεργούς πολίτες και στα προοδευτικά ρεύματα ιδεών. Θα διευρύνουμε αυτή τη συμπαράταξη με την ένταξη νέων πολιτικών κινήσεων και προσώπων, αλλά πρωτίστως με την ένταξη πολιτών, ιδιαίτερα πολιτών νεότερης ηλικίας. Θα δημιουργήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Στη συμπαράταξη μας έχουν θέση όλοι οι πολίτες, που υποστηρίζουν τη διεύρυνση της δημοκρατίας με την οικονομική, κοινωνική και πολιτική έννοια.

• Δεν ήμασταν και δεν θα γίνουμε μέρος του προβλήματος, του κομματικού κράτους, των πελατειακών σχέσεων. Θέλουμε να αποτελέσουμε τον εμβρυουλκό των εξελίξεων. Θέλουμε μια ανανεωμένη δημοκρατική προοδευτική συμπαράταξη, που όντας ισχυρή θα παρεμβαίνει καθοριστικά στην πορεία της χώρας.

Έχουμε πει και υποστηρίζουμε ότι ο τόπος σήμερα έχει ανάγκη από μια κεντροαριστερά των προοδευτικών αλλαγών. Μια πολιτική συμπαράταξη που θα απαντά προοδευτικά και πειστικά στις ανάγκες του παρόντος και θα σχεδιάσει δίκαια το μέλλον.

Στόχος δικός μας δεν είναι μια κεντροαριστερά συμπλήρωμα δεξιών και συντηρητικών κυβερνήσεων.

Ο προοδευτικός πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει.

• Έχουμε μπροστά μας τις ευρωεκλογές. Για τη Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία, η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ενοποίησης, της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης, αποτελεί πολιτικό πρόταγμα.

• Ας μην το ξεχνάμε. Είναι η κυριαρχία των συντηρητικών δυνάμεων στην Ευρώπη που επέβαλε τις πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας. Η Ευρώπη που οικοδομείται στην βάση της επιβολής της στρατηγικής της μονόπλευρης δημοσιονομικής λιτότητας και παράγει ανεργία, φτώχεια, οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου, οικονομικό εθνικισμό και διχαστικά στερεότυπα του παρελθόντος δεν είναι η Ευρώπη για την οποία αγωνιζόμαστε.

Και είναι δική μας υπόθεση η αλλαγή τους, είναι δική μας υπόθεση να κινητοποιήσουμε τους πολίτες υπέρ ενός άλλου πολιτικού σχεδίου.

Μπορούμε να το καταφέρουμε.

• Σε αυτές τις εκλογές είναι ευδιάκριτο πως οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν θα επηρεάσουν άμεσα και καθοριστικά την ζωή των πολιτών.

Σε αυτές τις κάλπες θα κριθεί η πορεία της Ένωσης, η πορεία της πολιτικής ενοποίησης, το όραμα για μια ομοσπονδιακή Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, η ποιότητα ζωής, το δικαίωμα στην εργασία, οι τρόποι αντιμετώπισης της μετανάστευσης, η ασφάλεια, το περιβάλλον.

• Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή πολιτικών στην Ευρώπη και για νέους συσχετισμούς στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Επιδιώκουμε την μετατόπιση της Ένωσης σε προοδευτική κατεύθυνση.

Εκλέγοντας ευρωβουλευτές θα συμμετέχουμε στην ευρωομάδα «Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» στην οποία συμμετέχουν πολλές δυνάμεις που παλεύουν στην ίδια κατεύθυνση.

• Εντασσόμαστε στη ευρωπαϊκή οικογένεια με τη δική μας ταυτότητα, τις δικές μας αποσκευές και την πολιτική μας αυτονομία.

Αγωνιζόμαστε για να αλλάξει η πολιτική ως σχέση και ως περιεχόμενο μεταξύ της χώρας μας και της Ευρώπης . Για να λαμβάνει η χώρα με αυτονομία τις αποφάσεις στη βάση των στόχων που έχουν συμφωνηθεί και

• Αγωνιζόμαστε για να αλλάξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να συνδεθεί με την ανάπτυξη και την κοινωνική προστασία. Για να αντικατασταθεί το μνημόνιο με μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

• Στηρίζοντας τη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» οι πολίτες στέλνου μήνυμα αλλαγής των πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη, μήνυμα άρνησης των πολιτικών της μονόπλευρης λιτότητας, αλλά όχι αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής ιδέας. Μήνυμα αλλαγής στην Ελλάδα με σταθερότητα , ρεαλισμό και σαφή ευρωπαϊκή πορεία.

• Οι παράλληλες εκλογές της Αυτοδιοίκησης είναι για μας το πεδίο των συμπαρατάξεων στη βάση των αυτοδιοικητικών προγραμμάτων με προοδευτικό περιεχόμενο. Προγραμμάτων που διεκδικούν την αναβάθμιση και τη μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης , την αναβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την ενθάρρυνση της συμμετοχής του.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισες

Η μάχη που δίνει σήμερα η ΔΗΜΑΡ δεν είναι μια μάχη κομματική αυτοαναφορικότητας . Αφορά την ίδια την κοινωνία και τη χώρα .

• Σας καλώ να πρωταγωνιστήσετε στην υπεράσπιση και προώθηση αυτής της πολιτικής για το καλό της χώρας. Πρέπει να αναδείξουμε τη δική μας ατζέντα και να ενδυναμώσουμε την παρέμβαση μας στις πολιτικές εξελίξεις. Να αναδείξουμε με σαφήνεια τη δική μας πολιτική πρόταση.

Να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Να ισχυροποιήσουμε την Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία για να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ