2014-04-06 16:08:21
Φωτογραφία για Πώς θα αντιμετωπίσει η Aegean την Ryanair των 9,90 ευρώ
Η μάχη που ξεκινά στην ελληνική αεροπορική αγορά την επόμενη Τετάρτη δεν είναι απλά μια σύγκρουση μεταξύ της Aegean και της Ryanair.

Είναι η αντιπαράθεση δύο φιλοσοφιών αεροπορικού επιχειρείν αλλά και δύο προσώπων που με τις επιλογές τους θα καθορίσουν τους όρους της αντιπαράθεσης: του Ευτύχη Βασιλάκη και του Michael O'Leary. Και αν κρίνουμε από τις πρώτες αψιμαχίες οι οιωνοί είναι υπέρ της ελληνικής πλευράς.

Τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι της Aegean δεν κουράστηκαν να σηκώνουν τα... γάντια που τους πετά η Ryanair. Ο εκκεντρικός O' Leary που βρέθηκε στην Αθήνα για το τελικό promo της έναρξης των δρομολογίων της εταιρίας, δήλωσε αποφασισμένος να «φέρει» στην χώρα μας 8 έως 10 εκατ. επιβάτες το 2018 και αποκάλυψε ότι στόχος του έως τότε είναι να μετατρέψει την Ryanair στην μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα. Με δεδομένη την φασαρία αλλά και τις «ζημιές» που έχει προξενήσει η χαμηλού κόστους εταιρία σε ανταγωνιστές κανονικών υπηρεσιών όπως η Aegean, στο επιτελείο της Αεροπορίας Αιγαίου θα έπρεπε να έχουν τρομοκρατηθεί. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.


ΤΟ ΟΠΛΟ

Το μεγάλο όπλο της Ryanair είναι οι χαμηλοί ναύλοι, και ο O'Leary δεν έχασε την ευκαιρία να το υπογραμμίσει λέγοντας ότι έχει ήδη κάνει ρεκόρ στις προκρατήσεις θέσεων για τα έξι νέα δρομολόγια της εταιρείας από την Αθήνα (προς Χανιά, Λονδίνο, Μιλάνο, Πάφο, Ρόδο, Θεσσαλονίκη). Μάλιστα ανακοίνωσε και μια τρίτη παρτίδα 100.000 φθηνών εισιτηρίων για το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τελικό κόστος 10 ευρώ. Το ερώτημα εδώ είναι για πόσο καιρό μπορεί να διατηρηθεί ένας πόλεμος τιμών όταν μόνο οι φόροι του «Βενιζέλος» για το εν λόγω ταξίδι είναι 30,6 ευρώ.

Το γεγονός ότι ο πόλεμος τιμών δεν οδηγεί πουθενά εάν δεν έχει μελετηθεί με προσοχή το γνωρίζουν όλοι. Στην ελληνική αγορά είναι ακόμη γνωστότερο από τη σύγκρουση της Olympic με την Aegean το 2009 όταν η εταιρεία (τότε) του Βγενόπουλου έβγαλε στην αγορά τα εισιτήρια του 1 ευρώ. Λίγους μήνες αργότερα θα καθόταν στο τραπέζι για τη συγχώνευσή της με τον αντίπαλο.

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

Το κοινό δεν αγοράζει απαραίτητα τα εισιτήρια προσφοράς. Για παράδειγμα σε νησί του Αιγαίου που μελετήθηκε ενδελεχώς προέκυψε ότι το εννεάμηνο του 2013 διοχετεύτηκαν 7.725 εισιτήρια προσφοράς, αλλά απ' αυτά, αγοράστηκε μόνο το 40%. Δηλαδή 3.152. Και ο λόγος είναι ότι το ελληνικό κοινό συνήθως επιλέγει να κάνει την κράτηση, λίγες ώρες πριν ταξιδέψει, οπότε είναι πολύ ακριβότερα.

Τα δεδομένα καταρρίπτουν άλλο ένα μύθο: Ότι τα εισιτήρια των lowcost εταιριών είναι φθηνότερα, σε ανταγωνιστικές συνθήκες. Η πράξη δείχνει ότι όταν μια εταιρία χαμηλού κόστους κληθεί να προσφέρει εισιτήριο λίγες ώρες πριν την πτήση, η αξία τους πλησίαζε ή ήταν ίδια με αυτή μιας εταιρίας πλήρους εξυπηρέτησης.

Ένα τρίτο στοιχείο που φοβίζει τον O 'Leary είναι οι κρυφές χρεώσεις. Δηλαδή οι τιμολογήσεις υπηρεσιών (επιπλέον βάρος αποσκευής, θέση στο αεροσκάφος κλπ.). Τα στοιχεία που μάζεψαν οι Ιρλανδοί δείχνουν πως το σύστημα αυτό είναι ιδιαίτερα απωθητικό για τους Έλληνες και ενώ οι πράκτορες μπορεί να μάζεψαν τις προσφορές της Ryanair ενόψει θερινής περιόδου δεν σημαίνει ότι το σύστημα αυτό είναι αρεστό στον μέσο Έλληνα επιβάτη. Όλα αυτά έχουν πείσει τον O 'Leary ότι η «περίπτωση Ελλάδα» δεν θα είναι σαν τις άλλες.

Για την επικείμενη μάχη το επιτελείο του Ευτύχη Βασιλάκη εστιάζει στην άριστη γνώση της αγοράς, τη συμμαχία με τη Star Alliance, το γεμάτο ταμείο το σχέδιο ανάπτυξης που προβλέπει πέντε νέα αεροσκάφη και αρκετούς ακόμη προορισμούς εξωτερικού, όπως και την ενισχυμένη κοινωνική ευθύνη με τελευταία πρωτοβουλία τα δωρεάν εισιτήρια για τους φοιτητές. Οι Ιρλανδοί καταλαβαίνουν πλέον ότι στη μάχη αυτή δεν θα επικρατήσει ο φθηνότερος Πηγή: εφημερίδα "Παραπολιτικά"-ένθετο "moneypro"
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ