2014-04-07 22:59:05
Φωτογραφία για Ρωσία: Χαμηλές προσδοκίες από τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν
Η Ρωσία δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες όσον αφορά τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε σήμερα... ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

Μιλώντας πριν από το νέο γύρο των συνομιλιών υψηλού επιπέδου μεταξύ του Ιράν και της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) στη Βιέννη, στις 8-9 Απριλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με μια σειρά από ζητήματα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι από τη συγκεκριμένη συνάντηση θα πρέπει να αναμένεται απλώς να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω συνομιλίες, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Μεγαλύτερες προσδοκίες φαίνεται πάντως ότι τρέφει το Ιράν, το οποίο ελπίζει να σημειωθεί αρκετή πρόοδος στο συγκεκριμένο γύρο των συνομιλιών, ώστε ακολούθως οι διαπραγματευτές να ξεκινήσουν τη σύνταξη της συμφωνίας για την διευθέτηση της διένεξης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με δηλώσεις ενός εκ των επικεφαλής διαπραγματευτών της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας.


Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί μιλώντας την Κυριακή στο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV ανέφερε: «Ελπίζουμε ότι στις επικείμενες συνομιλίες θα είμαστε σε θέση να συγκλίνουμε σε σημαντικά ζητήματα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε όσον αφορά τις λεπτομέρειες (. . .) και να αρχίσουμε να συντάσσουμε το κείμενο».

Ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ από τη δική του πλευρά εξέφρασε την προσδοκία ότι «θα τερματίσουμε όλες τις συζητήσεις και θα κλείσουμε τα εκκρεμή θέματα για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να αρχίζουμε να καταρτίζουμε το τελικό σχέδιο» μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος είχε αναφερθεί σε ένα παρεμφερές χρονοδιάγραμμα την περασμένη εβδομάδα.

Τα σχετικώς αισιόδοξα ιρανικά σχόλια έρχονται να υπογραμμίσουν τη δέσμευση της Τεχεράνης στην επίτευξη μας συνολικής συμφωνίας μέχρι την καταλυτική προθεσμία της 20ής Ιουλίου, αν και δυτικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Ιράν και η «ομάδα των έξι» πέτυχαν μια ενδιάμεση συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η συμφωνία των έξι μηνών, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 20 Ιανουαρίου, συνέβαλε να υπάρξει επιπλέον χρόνος για να επιδιωχθεί μια οριστική λύση του προβλήματος.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η συγνώμη του Καπίνο
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η συγνώμη του Καπίνο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ