2014-04-07 23:45:04
Φωτογραφία για Εβδομάδα μνήμης για την γενοκτονία της Ρουάντα
Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την γενοκτονία της Ρουάντα, όταν μόλις σε 100 μέρες σκοτώθηκαν 800.000 Τούτσι από τους Χούτου. Η σφαγή ξεκίνησε στις 6 Απριλίου 1994 όταν καταρρίφθηκε το ιδιωτικό αεροπλάνο του προέδρου της χώρας Ζιβενάλ Χαμπιαριμάνα (Χούτου ο ίδιος). Τότε η διεθνής κοινότητα δεν είχε δράσει άμεσα.

Πολλοί ξένοι ηγέτες θα δώσουν το «παρών» στις εκδηλώσεις μνήμης, όπως ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και ο τέως πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι.

Ο Aμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τίμησε αργά το βράδυ της Κυριακής την 20ή επέτειο από τη γενοκτονία την οποία χαρακτήρισε ως «μία παράλογη σφαγή». «Στεκόμαστε με δέος απέναντι στις οικογένειές τους που μπόρεσαν να βρουν το κουράγιο να συνεχίσουν και στους επιζήσαντες που επούλωσαν τις πληγές τους για να ξαναχτίσουν τις ζωές τους», ανέφερε.

Ο Ομπάμα χαιρέτισε για την πρόοδο του λαού της Ρουάντα «προς επίλυση παλαιών τραυμάτων», για την απελευθέρωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συνεισφορά στις ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο «για να γλιτώσουν άλλους από τον πόνο που βίωσαν οι ίδιοι».


«Η γενοκτονία που θυμόμαστε σήμερα και η αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να αντιδράσει πιο άμεσα μας υπενθυμίζει ότι πάντα έχουμε επιλογή», πρόσθεσε ο Ομπάμα.

Σημειώνεται ότι ο πρώην Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, έχει σχολιάσει πως ήταν προσωπική του αποτυχία ότι οι ΗΠΑ δεν αντέδρασαν το 1994 για να σταματήσουν την σφαγή. Σήμερα, ο Ομπάμα κατηγορείται από τους επικριτές του πως έχει προβεί στο ίδιο ατόπημα αναφορικά με την Συρία.
tvxs.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ