2014-04-08 14:06:03
Φωτογραφία για Η μονάδα αφαλάτωσης και το εκπαιδευτικό πάρκο που αλλάζουν τον Αλμυρό!
Μεθαύριο το μεσημέρι θα γίνουν τα εγκαίνια του έργου της αφαλάτωσης και του εκπαιδευτικού πάρκου Αλμυρού που θα αναδείξει όλο το οικοσύστημα της περιοχής.

Το Πάρκο κατασκευάστηκε το 2014 σε τμήμα του οικοπέδου όπου εγκαταστάθηκε την ίδια περίοδο η μονάδα αφαλάτωσης του Αλμυρού του Δήμου Μαλεβιζίου του Νομού Ηρακλείου Κρήτης. Η SYCHEM είναι ο ανάδοχος για την κατασκευή και λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης του Αλμυρού της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου.

Η ανάδοχος εταιρεία προχώρησε σε αρχιτεκτονική μελέτη τόσο για την εγκατάσταση της ίδιας της μονάδας όσο και για την δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα Εκπαιδευτικού πάρκου αφαλάτωσης σε χώρο που παραχώρησε ο Δήμος και διαμόρφωσε η SYCHEM AE ως μέγας χορηγός. Το έργο της κατασκευής του πάρκου έχουν τιμήσει με χορηγίες και αναγνωρισμένοι οίκοι του εξωτερικού στο τομέα της επεξεργασίας νερού (GRUNDFOS, PRAHER, PENTAIR)


Το οικοσύστημα του Αλμυρού

Σε απόσταση δέκα περίπου χιλιομέτρων από το Ηράκλειο βρίσκεται το οικοσύστημα του Αλμυρού Ποταμού. Πρόκειται για μικρό ποταμό με μόνιμη παροχή που όπως υποδηλώνει το όνομά του τροφοδοτείται από πηγή υφάλμυρου νερού που βρίσκεται στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Με αδιευκρίνιστο τρόπο το θαλασσινό νερό (η πηγή απέχει ένα χιλιόμετρο από την ακτή) διεισδύει στα καρστικά πετρώματα και καθιστά το νερό της πηγής υφάλμυρο. Η υφαλμύρωση είναι εποχική. Με ενδιάμεση μικρή τεχνητή λίμνη με φράγμα από σκυρόδεμα ο Αλμυρός Ποταμός εκβάλλει στην παραλία της αμμουδάρας δημιουργώντας ένα μικρό αλλά αξιόλογο υγροβιότοπο.

Από της πηγές του Αλμυρού παράγονται και τελικά εκβάλλουν στην θάλασσα 2.000 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υφάλμυρου νερού ανά έτος. Με την ποσότητα αυτή θα μπορούσε να καλυφθεί το 50 % των απαιτήσεων νερού σε ολόκληρη την Κρήτη.

Η λειτουργία

To εκπαιδευτικό πάρκο της Αφαλάτωσης του Αλμυρού Ποταμού, το πρώτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι μια σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής πηγής νερού στην πλατεία των ορεινών χωριών της Ελλάδας. Με τον χαρακτηριστικό πλάτανο να καλύπτει έναν αυτόματο διανομέα νερού ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σχεδίασης (Castalia), θα μπορεί ο κάθε επισκέπτης να δοκιμάσει το αφαλατωμένο νερό του Αλμυρού ποταμού σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή σε σχέση με ένα αντίστοιχο εμφιαλωμένο νερό (0,5 € τα 10 λίτρα με ΦΠΑ) σε επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά ή γυάλινα δοχεία δικής του επιλογής.

Το πάρκο αυτό με εκπαιδευτικό υλικό σχετικά με την τεχνολογία της αφαλάτωσης και το οικοσύστημα του Αλμυρού ποταμού, θα συντηρείται με έξοδα της SYCHEM καθ’ όλη την διάρκεια της σύμβασης λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης. Η μονάδα αφαλάτωσης θα είναι επίσης επισκέψιμη με συστηματικές οργανωμένες περιηγήσεις.

O Σκοπός

Σκοπός είναι οι επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό να εξοικειωθούν με την τεχνολογία της αφαλάτωσης και να αντιληφθούν με άμεση δοκιμή και ενημέρωση την εξαιρετική ποιότητα και υγιεινή που διασφαλίζει η αφαλάτωση νερού με την τεχνική της αντίστροφης όσμωσης.

Ταυτόχρονα το πάρκο αποσκοπεί στην ενημέρωση για το σύστημα του Αλμυρού ποταμού του Δήμου Μαλεβιζίου και την αξιοποίηση του με την χρήση της τεχνολογίας της αντίστροφης όσμωσης, που δύναται με εξαιρετικά χαμηλό κόστος να συμβάλει καθοριστικά στην επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας. Η αξιοποίηση του είναι καθοριστική καθώς αντίστοιχες πηγές και υδροφορείς υπάρχουν και σε άλλες περιοχές τόσο στην Κρήτη (Αλμυρός Αγ.Νικολάου) όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα που πλήττονται από λειψυδρία.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα επίσκεψης στην μονάδα αφαλάτωσης που διαθέτει μια σειρά από καινοτομίες σε συστήματα αυτόματου ελέγχου και εξοικονόμησης ενέργειας. Η μονάδα έχει κατάλληλη αρχιτεκτονική σχεδίαση και σήμανση για να επιτρέπει την περιήγηση στο χώρο της και την εύκολη και ασφαλή επίδειξη της λειτουργίας της. Επίσης διατίθεται πληροφοριακό υλικό και εκθεσιακός εξοπλισμός όπου μπορεί ο επισκέπτης διαδραστικά να αντιληφθεί την τεχνολογία όπως για παράδειγμα τομή μεμβράνης αντιστροφής όσμωσης, περιήγησης, ειδικών αντλιών υψηλής πίεσης κ.λ.π.

Η Προοπτική

Η μετατροπή του Πάρκου και της Μονάδας Αφαλάτωσης σε ένα Τεχνολογικό Αξιοθέατο που θα έχει όχι μόνο εκπαιδευτικό αλλά και ειδικό τουριστικό ενδιαφέρον (συνεδριακός τουρισμός στο αντικείμενο της Επεξεργασίας και Διαχείρισης του Νερού). Μαζί με άλλες πρότυπες μονάδες επεξεργασίας νερού που έχουν ήδη κατασκευαστεί από Ελληνικές Εταιρείες στο Δήμο Μαλεβιζίου καθώς και νέες που προγραμματίζονται στην Περιφέρεια Κρήτης δύναται να αναδείξει γενικότερα την Ελλάδα ως μια τεχνολογικά πρωτοπόρο χώρα στην νοτιανατολική Ευρώπη στον τομέα αυτό. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει στην ενδυνάμωση ενός ολόκληρου τεχνολογικού κλάδου στην Ελλάδα με εξαιρετικά μεγάλη παγκόσμια ανάπτυξη και υψηλή προστιθέμενη αξία.
cretalive.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ