2014-04-08 20:38:05
Φωτογραφία για Έσβησε στα 66 της η ζωγράφος και στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα Άννα Παλιεράκη
Έφυγε από τη ζωή, το Σάββατο, στα 66 της χρόνια, η ζωγράφος Άννα Παλιεράκη. Από τη γενιά του Πολυτεχνείου, στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, πρωτεργάτρια στους αγώνες των εικαστικών καλλιτεχνών μετά τη δικτατορία και μέλος  του Δ.Σ. στη δεκαετία του '80.

Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1948. Διδάχτηκε σχέδιο από τον Παν. Σαραφιανό. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με υποτροφία, με τους Ν. Νικολάου και Γ. Μόραλη και ψηφιδωτό με τους Ε. Βοΐλα και Γ. Κολέφα, καθώς και στην «Ecole Nationale Superieure des Beaux-Arts», στο Παρίσι.

Δίδαξε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα-Γείτονα, στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Πεντέλης και στην "Ελεύθερη Έκφραση Γυναικών" Βριλησσίων.

Έργα της βρίσκονται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στην Πινακοθήκη Ευ. Αβέρωφ, στο Κέντρο Σύγχρονης Εικαστικής Δημιουργίας Ρεθύμνης και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές.

Είχε εικονογραφήσει βιβλία κι εξώφυλλα, μεταξύ των οποίων και τα βιβλία της Ιωάννας Καρυστιάνη.


Θέμα της η ανθρώπινη μορφή. Πορτρέτα εμπνευσμένα από τα "φαγιούμ", θέματα εμπνευσμένα από τις ταινίες του Αϊζενστάιν.

Στη σημαντική εικαστική της πορεία, ο άνθρωπος ήταν πάντα παρών, ο "κάτοικος" των τοπίων της. «Οι άνθρωποι είναι οι κάτοικοι του μακρινού σπιτιού, που ακουμπά πάνω στη γραμμή του κινηματογραφικού ορίζοντα. Είναι εκείνοι, που πλανιώνται στον αέρα και δηλώνουν την παρουσία τους μέσα από τον καπνό που βγαίνει από την καμινάδα» (Η. Μόρτογλου).

Η Άννα Παλιεράκη, όπως αναφέρει το alfavita.gr, παντρεύτηκε το σκηνοθέτη Σταύρο Κωνστανταράκο κι απέκτησε ένα γιο, το σκηνοθέτη Λεωνίδα Κωνστανταράκο.

Η κηδεία της έγινε τη Δευτέρα 7 Απρίλη 2014, στις 3.30 μ.μ., στο Νεκροταφείο Καισαριανής. Αντί στεφάνου, η οικογένεια καλούσε όσους ήθελαν να καταθέσουν χρήματα στους "Γιατρούς του Κόσμου".
attacktv.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ