2014-04-09 01:59:06
Φωτογραφία για Λιλλήκας: Λάθος η προσήλωση του Προέδρου σε ΜΟΕ
Την εκτίμηση ότι είναι λάθος η επιμονή και η προσήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας προσθέτοντας πως το πρόβλημα μη επίλυσης του Κυπριακού που πρέπει να τεθεί ενώπιον του Ερικ Ρούμπιν είναι η αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας και οι στόχοι που έχει η χώρα αυτή εις βάρος της Κύπρου.

Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψη στο Κτηματολόγιο Λάρνακας ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στην επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού υφυπουργού εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν, λέγοντας πως αυτή η επίσκεψη «είναι μια ευκαιρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επαναφέρει στο προσκήνιο την πραγματική αιτία μη επίλυσης του Κυπριακού εδώ και 30 χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι λάθος η επιμονή και η προσήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ΜΟΕ» είπε.

Πρόσθεσε πως το Κυπριακό «δεν θα λυθεί με ΜΟΕ. Το Κυπριακό και η μη λύση του δεν οφείλεται στην έλλειψη συνεργασίας ή εμπιστοσύνης μεταξύ των Ε/κ και των Τ/κ. Το πρόβλημα είναι η τουρκική αδιάλλακτη πολιτική και οι στόχοι που έχει η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου».


Γι’ αυτό, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή του στο πως θα καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία για να ανοίξει ο δρόμος της λύσης. Η κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας σίγουρα δεν θα επιτευχθεί με νέες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις της πλευράς μας αλλά απαιτείται μια διεκδικητική πολιτική που να δημιουργεί πραγματικό κόστος στην Τουρκία» ανέφερε.

Στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας και εξέφρασε «για ακόμα μια φορά την απογοήτευση μας από την στάση των φιλομνημονιακών πολιτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης στο ζήτημα της κύριας κατοικίας. Υπάρχει χρόνος μέχρι την Πέμπτη να αλλάξουν στάση και εάν είναι συνεπείς με τις διακηρύξεις τους για τους πολίτες, έχουν χρόνο να προτείνουν τις δικές τους τροπολογίες για βελτίωση του νομοσχεδίου».

Είναι καιρός σημείωσε «οι φιλομνημονιακές δυνάμεις και η κυβέρνηση να αφήσουν τις ατάκες περί λαϊκισμού. Εάν λαϊκισμός είναι η προστασία του πολίτη, των οικογενειών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τότε δεν ξέρω τι είναι η δική τους συμπεριφορά τυφλής στήριξης των τραπεζών. Είναι τραπεζισμός;» διερωτήθηκε

Ανέφερε ακόμα ότι «υπάρχει λύση για αντιμετώπιση και προστασία της πρώτης κατοικίας την οποία δυστυχώς οι τράπεζες αρνούνται να υιοθετήσουν. Η λύση είναι να γίνει μείωση κατά 50% των επιτοκίων δανεισμού για να έρθουν στο μέσο όρο των δανειστικών επιτοκίων της ΕΕ και να διευκολυνθούν οι οφειλέτες να ανταποκριθούν στις δόσεις. Επιβάλλεται επίσης να γίνει επιμήκυνση των δανείων με τρόπο ώστε η μηνιαία δόση να μην ξεπερνά το 30% των εισοδημάτων μιας οικογένειας για να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, να διατηρήσει το σπίτι της και η τράπεζα να αποκτήσει ρευστότητα αλλά και το δάνειο να γίνει εξυπηρετούμενο. Πρέπει ακόμα» ανέφερε «να δοθούν διευκολύνσεις σε ανέργους με αναστολή των δόσεων έτσι ώστε να μπορέσουν να ξεπεράσουν τα σημερινά προβλήματα».

Είπε ακόμα ότι «με κανένα τρόπο ως Συμμαχία Πολιτών δεν πρόκειται να συναινέσουμε στο να δημιουργηθούν και στην Κύπρο οικογένειες αστέγων. Ως Συμμαχία Πολιτών διεκδικούμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την αξιοπρέπεια των πολιτών και όχι μόνο τα κέρδη των τραπεζών» κατέληξε.
ikypros.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ