2014-04-09 10:19:06
Φωτογραφία για Ρέθυμνο: Απεργία ενάντια στα μνημόνια της φτώχειας
Η ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων, της ανεργίας, της συρρίκνωσης των δημοσίων - κοινωνικών αγαθών και των... ιδιωτικοποιήσεων, είναι το ζητούμενο της γενικής απεργιακής κινητοποίησης που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 9 Απριλίου, όπως τονίζουν τα συνδικάτα εργαζομένων.

Στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, στην οποία καλεί το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Στην σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Τις τελευταίες ημέρες ζούμε άλλο ένα επεισόδιο, ενός σίριαλ που παίζεται στις πλάτες των εργαζομένων εδώ και τέσσερα χρόνια. Η δικομματική κυβέρνηση έφερε και ψήφισε στη Βουλή άλλο ένα πολυνομοσχέδιο – μνημόνιο, το "τελευταίο" όπως λένε, για άλλη μια φορά, με το οποίο βυθίζουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και την κοινωνία στη φτώχεια. Η κυβέρνηση με τις πρόσφατες επιλογές της οδηγεί στη διαθεσιμότητα χιλιάδες επιπλέον εργαζόμενους, ετοιμάζει μέσω της "αξιολόγησης" μια δεξαμενή δεκάδων χιλιάδων προς απόλυση υπαλλήλων, απελευθερώνει τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, προχωράει σε νέες μειώσεις στις συντάξεις, διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος.


Ταυτόχρονα με πραξικοπηματικό τρόπο ξεπουλάει τραπεζικά ιδρύματα και τα χαρίζει ουσιαστικά στους τραπεζίτες, αφού πρώτα τα ανακεφαλαιοποίησε με χρήματα που δανείστηκε το ελληνικό δημόσιο. Εξαθλιώνουν εδώ και τέσσερα χρόνια την ελληνική κοινωνία, υπογράφοντας απανωτά μνημόνια, συνάπτουν νέα δάνεια και υποθηκεύουν το μέλλον πολλών γενεών, προκειμένου να σώσουν και να εξυγιάνουν τις τράπεζες και να τις επιστρέψουν στη συνέχεια στους τραπεζίτες.

Την ίδια στιγμή προσπαθούν να μας πείσουν ότι τα "μνημόνια τελείωσαν", ότι "δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα", στήνοντας ταυτόχρονα ένα σόου γύρω απ’ το μοίρασμα του υποτιθέμενου "πλεονάσματος", προσβάλλοντας ακόμη και τη νοημοσύνη μας. Στόχος τους να εξασφαλίσουν παράταση ζωής προκειμένου να προλάβουν να φέρουν εις πέρας το έργο που έχουν αναλάβει. Το έργο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της ιδιωτικοποίησης της υγείας και της παιδείας, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της επέκτασης των ενοικιαζόμενων και χωρίς κανένα δικαίωμα εργαζόμενων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, τελειωτικό χτύπημα δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα. Το οδηγούν στην κατάρρευση μετά και τη νέα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, που σημαίνει νέα μείωση των εσόδων του κατά 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε νέα μείωση των συντάξεων και πριμοδοτεί την ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος.

Τώρα όμως κανείς δεν τους πιστεύει. Ακόμα και τα "παπαγαλάκια" των συστημικών μέσων ενημέρωσης δυσκολεύονται να προπαγανδίσουν τις επιλογές της κυβέρνησης. Το σύνολο πλέον των εργαζομένων και της κοινωνίας βιώνουν τις δραματικές συνέπειες των μνημονίων και αντιλαμβάνονται ότι η πολιτική αυτή δεν πρόκειται να σταματήσει, εάν δεν τους σταματήσουμε. Όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ξεσηκωμό και την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι, να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας, να σταματήσουμε την καταστροφή στην οποία μας οδηγούν για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη των τραπεζιτών και των μεγαλοεπιχειρηματιών, να ανατρέψουμε τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές. Αυτός ο δρόμος θα είναι μακρύς, θα είναι δύσκολος, μπορούμε όμως να τον διαβούμε γιατί δεν είναι ανίκητοι, γιατί ο φόβος έχει μεταφερθεί στο δικό τους γήπεδο. Όσο καθυστερούμε βυθιζόμαστε πιο βαθιά στην ανεργία, στην μακροχρόνια φτώχεια, στην αβεβαιότητα και στην απόγνωση.

Να μετατρέψουμε τις διάσπαρτες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τα ρυάκια αντίστασης σε «μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο». Να συναντηθούμε με τους ανέργους, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους φοιτητές και τους συνταξιούχους που βλέπουν κόπους μιας ζωής να χάνονται. Να διεκδικήσουμε μια άλλη πολιτική που θα φέρει στο επίκεντρο τις δυνάμεις της εργασίας:

Όχι στις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες. Να γυρίσουν στις δουλειές τους όλοι οι απολυμένοι. Κατάργηση του Νόμου Μητσοτάκη για την ‘’αξιολόγηση’’, που οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις Προστασία των δημόσιων κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών. Άμεσα μέτρα στήριξης των Ασφαλιστικών ταμείων. Διαγραφή δανείων, κανένας πλειστηριασμός, προστασία της πρώτης κατοικίας. Διαγραφή του χρέους Κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων Ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων, της ανεργίας, της συρρίκνωσης των δημοσίων - κοινωνικών αγαθών και των ιδιωτικοποιήσεων».

ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ

«Η συνεχιζόμενη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ρεθύμνου και καλεί στην απεργιακή κινητοποίηση.

Επισημαίνει: «Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν συνεχώς στην υποβάθμιση και αποδόμηση όλων των κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, πρόνοια) και σταδιακά καταλύουν εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα ετών.

Στο χώρο της εκπαίδευσης βιώσαμε τη βίαιη καθίζηση μισθών, τη συρρίκνωση περίπου 75% των κρατικών επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών, την υπολειτουργία των περισσότερων σχολικών μονάδων από τη μη έγκαιρη πρόσληψη εκπαιδευτικών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι δομές αντισταθμιστικής αγωγής και τα ολοήμερα τμήματα βασίζονται στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, αδιαφανείς μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμιας, θέσπιση υποχρεωτικών μεταθέσεων, πρώτες απολύσεις στο δημόσιο των συναδέλφων της τεχνικής εκπαίδευσης, “επιστράτευση” των εκπαιδευτικών για την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2014 αναφέρεται ότι θα γίνουν 1.676 συγχωνεύσεις σχολείων, θέσπιση του εκτρώματος αξιολόγησης ως νέα δεξαμενή διαθεσιμοτήτων και απολύσεων και φημολογείται νέο θεσμικό πλαίσιο μεταθέσεων από σχολείο σε σχολείο με τις συνέπειες που θα έχει εάν καταργηθούν οι οργανικές μας θέσεις».

ΣΥΡΙΖΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: 9 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑ

«Να ανατρέψουμε στους δρόμους τα μνημόνιά τους», καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου τους πολίτες που θα συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο.

Επισημαίνει: «Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, η συγκυβέρνηση σύμφωνα με τις επιταγές των ντόπιων και διεθνών συμμάχων της, μοιράζει πλεόνασμα φτώχειας και ανεργίας σε ακόμα περισσότερες κοινωνικές ομάδες. Μετά τις απολύσεις, τη διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, οι επικουρικές συντάξεις μειώνονται ακόμα περισσότερο, καταργούνται οι τριετίες ωρίμανσης των μισθών, επεκτείνεται το σκλαβοπάζαρο της ενοικίασης των εργαζομένων, καταργούνται οι κοινωνικοί πόροι των Ταμείων και απελευθερώνεται πλήρως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Την ίδια ώρα όμως που τσακίζει τις εργασιακές σχέσεις και απολύει χιλιάδες εργαζόμενους στο δημόσιο, μοιράζει πλεόνασμα κερδών και ευημερίας στους τραπεζίτες και το κεφάλαιο, συνεχίζοντας το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας στα ντόπια και ξένα συμφέροντα.

Παράλληλα, συνεχίζει τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό της κατήφορο, όπως αποδεικνύει η ύπαρξη ακροδεξιών θυλάκων εντός της, που διατηρούν τις καλύτερες σχέσεις με τους απόγονους των φασιστών. Η υπόθεση Μπαλτάκου είναι προϊόν και απόδειξη της σχέσης της κυβέρνησης Σαμάρα με τους νοσταλγούς των Ναζί.

Αυτή η πολιτική και αυτή η κυβέρνηση πρέπει να ανατραπούν! Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Να περάσουμε στην αντεπίθεση για να πάρουμε πίσω όλα όσα μας στέρησαν. Πρώτος σταθμός η γενική απεργία 9 Απρίλη. Ή εμείς ή αυτοί!»

ΚΑΛΕΣΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Π.Κ.

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, καλεί σε έμπρακτη συμπαράσταση στο πλευρό των σωματείων και των εργαζόμενων «που για άλλη μια φορά πήραν την απόφαση να κατεβάσουν "ρολά" στους χώρους εργασίας τους, διαμαρτυρόμενοι για το εκτρωματικό -για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις συνθήκες εργασίας- νομοσχέδιο που πέρασε από την Βουλή με εξευτελιστική πλειοψηφία την προηγούμενη εβδομάδα και διαλύει ότι είχε μείνει όρθιο σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα».

Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών αναφέρει ότι ως αυριανοί εργαζόμενοι συμμερίζονται τις ανησυχίες των εργαζόμενων και οφείλουν να σταθούν στο πλευρό τους αλληλέγγυοι στην πράξη.

«Ως ήδη εργαζόμενοι βιώνουμε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής αλλά και τις επιλογές της Συγκυβέρνησης αυτές να επεκταθούν είτε μέσω πολυνομοσχεδίων είτε μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε αυτές τις συνθήκες ο αγώνας είναι επίπονος για τους ήδη χαμηλόμισθους εργαζόμενους που είναι και αυτοί που δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση.

Παρ' όλα αυτά, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη ο αγώνας να γίνει επίμονος και να επεκταθεί σε όλους τους χώρους, με απώτερο στόχο το συντονισμό των χώρων εργασίας, έπειτα από πρωτοβουλία που θα αναλάβει ή ίδια η βάση των εργαζόμενων.

Απαιτούμε:

την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και πολιτικών που πηγάζουν από τους κόλπους της Συγκυβέρνησης και την Τρόικα.

Καλούμε:

σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 09/04 στις 10π.μ στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου».
goodnet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ