2014-04-10 03:07:06
Φωτογραφία για Έδειξαν στον Πιστόριους το κεφάλι της νεκρής Ρίβα
Την κατάρρευση του Όσκαρ Πιστόριους προκάλεσε η παρουσίαση στο δικαστήριο φωτογραφίας με το κεφάλι της Ρίβα Στέενκαμπ μέσα στα αίματα, λίγη ώρα μετά τη δολοφονία της.

Ο δημόσιος κατήγορος πίεσε τον Όσκαρ Πιστόριους κατά την τρίτη μέρα της κατάθεσής του στο δικαστήριο της Πρετόρια για τα όσα έγιναν το μοιραίο ξημέρωμα της 14ης Φεβρουαρίου του 2013, όταν ο 28χρονος Παραολυμπιονίκης πυροβόλησε και σκότωσε τη φίλη του. Εκείνος εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι πίστευε πως πυροβολούσε κάποιον διαρρήκτη.

Αποκορύφωμα ήταν η στιγμή που εμφάνισε στο δικαστήριο φωτογραφία με το κεφάλι της Ρίβα Στέενκαμπ, γεμάτο αίματα. Εκείνη τη στιγμή τόσο ο Πιστόριους όσο και μια ξαδέρφη του θύματος κατέρρευσαν και η δίκη διεκόπη για μεσημεριανό. Κι άλλοι που βρέθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, σοκαρίστηκαν από αυτό που αντίκρισαν.

Και όχι μόνο ο εισαγγελέας έδειξε τη φωτογραφία στο δικαστήριο, αλλά ζήτησε από τον Πιστόριους να κοιτάξει καλά τη φωτογραφία, στην οποία φαινόταν η πληγή στο κεφάλι της Στέενκαμπ. Ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ είπε στο δικαστήριο πως το κεφάλι της Ρίβα «εξερράγη» από τον πυροβολισμό.


Όταν ο Νελ ζήτησε από τον Πιστόριους να κοιτάξει τη φωτογραφία, εκείνος απάντησε πως δε χρειαζόταν γιατί ήταν παρών στο σημείο όταν συνέβη το μοιραίο.

«Δεν ήθελα να τη σκοτώσω»

Όταν ο Πιστόριους χαρακτήρισε λάθος το ότι πυροβόλησε και σκότωσε την Στέενκαμπ μέσα στο μπάνιο του σπιτιού του, ο εισαγγελέας Τζέι Νελ ανεβασε τον τόνο της φωνής του.

"Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω τη Ρίβα, κυρία δικαστή, ούτε οποιονδήποτε άλλον", απάντησε ο Πιστόριους ολοκληρώνοντας δυόμισι ημέρες κατάθεσης υπό την καθοδήγηση του δικηγόρου του.

Ένα λεπτό αργότερα, τον λόγο είχε ο εισαγγελέας Τζέρι Νελ που πέρασε στην επίθεση αρχίζοντας την εξέταση του κατηγορούμενου. "Σκοτώσατε τη Ρίβα Στέενκαμπ, έτσι δεν είναι;" ρώτησε χωρίς περιστροφές.

"Έκανα ένα λάθος", παραδέχτηκε ο Πιστόριους. Το επανάλαβε μάλιστα τρεις φορές.

"Κάνατε ένα λάθος; Σκοτώσατε έναν άνθρωπο, αυτό είναι που κάνατε!", του είπε ο εισαγγελέας. "Πυροβολήσατε και τη σκοτώσατε και, δεν θέλετε να αναλάβετε την ευθύνη σας γι αυτό;", επέμεινε ο εισαγγελέας.

Ο Πιστόριους επανέλαβε ότι έκανε ένα λάθος και υπογράμμισε: "Είμαι άνθρωπος. Είμαι εδώ για να πω την αλήθεια", πριν ο εισαγγελέας Νελ τού προτείνει να προβάλει ένα βίντεο του Sky News που τον δείχνει την ώρα που πυροβολεί εξ επαφής ένα καρπούζι.

Η υπεράσπιση του Πιστόριους έκανε αμέσως ένσταση και κατηγόρησε τον εισαγγελέα ότι "στήνει παγίδα" στον κατηγορούμενο με την παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων που δεν κατατέθηκαν στο φάκελο. "Έχουμε συνταγματικά δικαιώματα", διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Μπάρι Ρουξ.

"Αυτό δεν είναι στον φάκελό μου, αλλά ανήκει στη δημόσια σφαίρα. Ρώτησα τον κατηγορούμενο αν ήθελε να το δει και απάντησε ναι. Αυτό δεν περιλαμβάνεται στο φάκελό μου, αλλά αποτελεί μέρος της εξέτασής μου", απάντησε ο εισαγγελέας πριν η δικαστής διακόψει την ακροαματική διαδικασία για να διευθετήσει τη διαφορά.

«Πέθανε στα χέρια μου»

Κλαίγοντας με λυγμούς, λίγο πριν ο Πιστόριους είχε περιγράψει στο δικαστήριο τις στιγμές αμέσως μετά τον πυροβολισμό και τις απεγνωσμένες προσπάθειές του να κρατήσει στη ζωή τη Στέενκαμπ, η οποία χτυπήθηκε από τρεις σφαίρες στις τέσσερις που έριξε ο Πιστόριους και διαπέρασαν την κλειδωμένη πόρτα της τουαλέτας.

"Έλεγξα να δω αν ανέπνεε, αλλά δεν ανέπνεε. Πέρασα τα χέρια μου κάτω από τους ώμους της και κάθησα εκεί κλαίγοντας. Είχα το κεφάλι της στον αριστερό ώμο μου. Αισθανόμουν το αίμα να κυλά πάνω μου", είπε στο δικαστήριο, περιγράφοντας την απέλπιδα προσπάθειά του να επαναφέρει στη ζωή την 29χρονη Ρίβα.

Οι ιατροδικαστές δήλωσαν ότι το θύμα τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στο κεφάλι.

Είπε ότι στο τέλος κατάφερε να κατεβάσει τη Ρίβα από τις σκάλες, όπου οι γείτονες προσπάθησαν να της δώσουν πρώτες βοήθειες πριν φθάσει το ασθενοφόρο. Ωστόσο είπε ότι ήξερε πως η Ρίβα ήταν ήδη νεκρή.

"Το προσωπικό των πρώτων βοηθειών έφτασε. Ζήτησε να κάνουμε χώρο για να εργαστεί και έτσι σηκώθηκα. Η Ρίβα ήταν νεκρή όταν την κρατούσα, πριν φθάσει το ασθενοφόρο και ήξερα ότι δεν υπήρχε τίποτε που να μπορεί το προσωπικό των πρώτων βοηθειών να κάνει γι αυτήν".

Πηγή: newsit
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ