2014-04-10 21:24:04
Φωτογραφία για Θεμελιώθηκε ο βρεφονηπιακός-στέγη για αμεα του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Η φράση αυτή ειπώθηκε από τον Γιάννη Ζουκουρίδη, έναν ενήλικα ωφελούμενο της Υπηρεσίας Ατόμων με Αναπηρία, ο οποίος εδώ και είκοσι χρόνια «μεγαλώνει» μαζί με το δήμο Δυστυχώς, οι γονείς του Γιάννη δεν ζουν πια, κι ο ίδιος περιμένει πως και πως το νέο του σπίτι…

Η ίδια χαρά και αγωνία ήταν «γραμμένη» και στα πρόσωπα των δεκάδων νέων που μετέχουν στα δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία, που λειτουργεί ο δήμος στις Συκιές και τη Νεάπολη, και παραβρέθηκαν στη σημερινή μέρα γιορτής για τη θεμελίωση του πρότυπου Βρεφονηπιακού Σταθμού και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για παιδιά και νέους με αναπηρία, στη συνοικία Αρμενοχωρίου Συκεών.

Παρόμοια συναισθήματα κατέκλυσαν και τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών, φορέων και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, τους ειδικούς επιστήμονες και τα στελέχη των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου, τα οποία έχουν αφιερωθεί στον καθημερινό αγώνα βελτίωσης των όρων ζωής των ατόμων με αναπηρία, και δικαίως χαρακτηρίστηκαν από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη ως «οι ήρωες της πραγματικής προσπάθειας για τα δικαιώματα των αναπήρων».


Υπερσύγχρονο πενταόροφο κτίριο

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑμεΑ θα αναπτυχθεί σε οικοπεδικό χώρο συνολικής έκτασης 465,05 τ.μ. στη συμβολή των οδών Τριπόλεως και Κομνηνών.

Εκεί θα ανεγερθεί κτίριο πέντε ορόφων, για τη στέγαση Βρεφονηπιακού Σταθμού Ολοκληρωμένης Φροντίδας για 33 νήπια και 20 βρέφη, καθώς και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, με ειδικό διαμέρισμα και οικοτροφείο για 10 άτομα. Οι δύο αυτοί τομείς θα είναι διαχωρισμένοι λειτουργικά και θα έχουν διαφορετική είσοδο.

Στον πρώτο όροφο θα αναπτυχθεί το τμήμα των νηπίων με ισόγεια πρόσβαση, στο δεύτερο το τμήμα των βρεφών, ενώ στον τρίτο τα γραφεία του σταθμού.

Στον τρίτο όροφο, επίσης, θα αναπτυχθεί το ειδικό διαμέρισμα με κουζίνα, καθιστικό και δύο δίκλινα υπνοδωμάτια, στον τέταρτο όροφο το οικοτροφείο με τρία υπνοδωμάτια, κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό, και στον πέμπτο όροφο τα γραφεία της διεύθυνσης, της γραμματείας και του γραφείου προσωπικού, καθώς και αίθουσα εκδηλώσεων-σεμιναρίων.

Στο ισόγειο θα υπάρχει πυλωτή και χώρος στάθμευσης για πέντε αυτοκίνητα, και στο υπόγειο οι αποθήκες.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.670.000 ευρώ και η δαπάνη καλύπτεται από το δημοτικό ταμείο, ενώ το κτίριο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ενάμισι χρόνο.

«Να μην έχουν αγωνία οι γονείς…»

Ως μια ιδιαίτερη ημέρα για το δήμο μας που, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια, είναι πλέον σε θέση να προσφέρει ένα ακόμη μεγάλο έργο για τα άτομα με αναπηρία, χαρακτήρισε τη σημερινή ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ντίνος Ζωγόγιαννης.

Χαιρετίζοντας ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών αναφέρθηκε σε ένα έργο που «όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αφού θα καλύπτει τις ανάγκες ενός ατόμου με αναπηρία από τη βρεφική ηλικία έως την ενηλικίωσή του» και για το οποίο «ο δήμος, από τον πρώην δήμο Συκεών, αγωνίζεται δέκα χρόνια», ενώ συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους αντιδημάρχους, τα υπηρεσιακά στελέχη και τους εργαζόμενους για την απόδοση καρπών στην κοινή τους προσπάθεια.

Όπως εξήγησε ο Σίμος Δανιηλίδης, πρώτο μέλημα ήταν να εξασφαλιστεί η γη, γιατί πάγιος σκοπός είναι να διαθέτει ο δήμος ιδιόκτητες εκτάσεις όπου να μπορεί να κατασκευάζει μικρά και μεγάλα έργα, και γι’ αυτό προηγήθηκαν απαλλοτριώσεις οικοπέδων, εξαγορές και αποζημιώσεις.

Το αμέσως επόμενο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί ήταν η χρηματοδότησή του. «Δεν μπορέσαμε να εντάξουμε το έργο σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αλλά δεν διακόψαμε το σχεδιασμό μας. Θέσαμε ένα ερώτημα προς τη συνείδησή μας, κοιτάζοντας στα μάτια την κοινωνία, και πήραμε την απόφαση να κατασκευάσουμε μόνοι μας το έργο με κονδύλια από το ισχυρό δημοτικό ταμείο που έχουμε δημιουργήσει με τη συνετή διαχείριση και την οικονομία μας», είπε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόσθεσε: «Έτσι κάνουμε έργα για όλους. Έτσι κάνουμε έργα για τα άτομα με αναπηρία, και όχι για το θεαθήναι. Οι συμπολίτες μας πρέπει να έχουν τις πιο σύγχρονες και πλήρεις υποδομές και υπηρεσίες τις οποίες να απολαμβάνουν σε βάθος χρόνου, ώστε να πάψει η αγωνία των γονιών για το τι θα απογίνουν τα παιδιά τους όταν αυτοί φύγουν από τη ζωή».

«Στο δήμο μας έχουμε προ πολλού ξεπεράσει δογματισμούς και προκαταλήψεις. Στηρίζουμε το αναπηρικό κίνημα, που έχει ένα και μοναδικό αίτημα: το σεβασμό των δικαιωμάτων τους. Υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε το έργο για να έχουν τα παιδιά μας περισσότερες ευκαιρίες. Ο δήμος μας, όπως και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μπορεί και πρέπει να αναλάβει αρμοδιότητες και δεσμεύσεις σε κρίσιμους κοινωνικούς τομείς δράσης», τόνισε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.

Τον αγιασμό τέλεσαν οι ιερείς Κωνσταντίνος και Χρήστος από τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Συκεών, συγχαίροντας το δήμο Νεάπολης-Συκεών για το «ευαγές έργο». Μετέφεραν, επίσης, τις ευχές του μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα για αίσιο και ταχύ πέρας των εργασιών, ώστε «σύντομα να τελέσουν και τον αγιασμό των εγκαινίων».

Δημοτικές δομές και δράσεις για τα ΑμεΑ

Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών υλοποιεί ένα πρότυπο πρόγραμμα ολοκληρωμένης υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αναπηρία, με αφετηρία το μοντέλο λειτουργίας του Κ.Δ.Α.Π.μεΑ. Συκεών. Σήμερα λειτουργούν:

► στη Δημοτική Ενότητα Συκεών:

• Κ.Δ.Α.Π.μεΑ. για 95 νέους, που φιλοξενούνται δωρεάν μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ,

• δύο Διαμερίσματα Υποστηριζόμενης Αυτόνομης Διαβίωσης, όπου 8 άτομα έχουν δυνατότητα διανυκτέρευσης 5 βράδια την εβδομάδα, και

► στη Δημοτική Ενότητα Νεάπολης, πιστοποιημένο Κ.Δ.Α.Π.μεΑ. για 60 νέους με αναπηρία, που φιλοξενούνται δωρεάν μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Όλα τα άτομα με αναπηρία συμμετέχουν δωρεάν σε δραστηριότητες επαγγελματικής κατάρτισης στις μονάδες πλυντηρίου-σιδερωτηρίου και εργαστηρίων ανακύκλωσης χαρτιού και χειροτεχνικών κατασκευών, δημιουργικής απασχόλησης, πολιτισμού, αθλητισμού.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ