2014-04-12 15:40:09
Φωτογραφία για Μέρκελ: Άνοιξε “παράθυρο” για το χρέος αλλά από το φθινόπωρο..
Τον πολιτικό και επικοινωνιακό αντίκτυπο της επίσκεψης Μέρκελ μετρά η κυβέρνηση – Δέσμευση Σαμαρά για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και πρωτίστως για αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων

Τον πολιτικό και επικοινωνιακό αντίκτυπο της επίσκεψης της καγκελαρίου της Γερμανίας στην χώρα μας μετρά πλέον το Μέγαρο Μαξίμου.

Το κυβερνητικό επιτελείο υποστηρίζει ότι η επίσκεψη ήλθε σαν επιστέγασμα της επιτυχούς εξόδου της Ελλάδας στις αγορές και συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προοπτική επαναφοράς της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες ανάκαμψης και ανάπτυξης.

Το μεν μήνυμα στο εξωτερικό της χώρας από την επίσκεψη Μέρκελ είναι σαφές και θα συνεχίσει να παράγει θετικά αποτελέσματα καθώς πιστοποιεί ότι “η εικόνα της Ελλάδας άλλαξε”. Θα έχει αυτό θετικές επιπτώσεις καθώς αίρεται ο αποκλεισμός της ελληνικής οικονομίας συνολικά αλλά και των τραπεζών και των επιχειρήσεων από τις διεθνείς αγορές χρήματος
. Τόσο φορείς του δημοσίου όσο και μεγάλες τράπεζες και επιχειρήσεις θα μπορούν πλέον να αντλούν απαραίτητα κεφάλαια για να χρηματοδοτούν τις ανάγκες τους και αυτό είναι κάτι που θα γίνει απτό στην πραγματική οικονομία στους προσεχείς μήνες. Είναι σαφές ότι δεν θα το πετύχαινε η Ελλάδα σε τέτοια έκταση και σε τόσο σύντομο χρόνο εάν δεν είχε την στήριξη του Βερολίνου, είναι η περίφημη αλληλεγγύη για την οποία έκανε επανειλημμένως λόγο στις δηλώσεις της η κα Μέρκελ. Η αλλαγή στάσης των παραγόντων της διεθνούς οικονομίας έναντι τις Ελλάδας θα έχει θετικές επιπτώσεις και στην εσωτερική πολιτική σκηνή αν και αυτό δεν θα γίνει αυτόματα και θέλει χρόνο για να γίνει αντιληπτό από την κοινή γνώμη.

Για το μεν μήνυμα προς το εξωτερικό και τις θετικές επιπτώσεις του στην χώρα το κυβερνητικό επιτελείο δεν έχει αμφιβολία. Το μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας όμως είναι πιο δύσκολο. Η κα Μέρκελ έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση, αναγνώρισε τις δυσκολίες που πέρασε ο ελληνικός λαός -και κυρίως οι άνεργοι- αλλά ξεκαθάρισε ότι οι δυσκολίες για τους ανέργους θα συνεχιστούν. Ανέφερε στις δηλώσεις της ότι τα θετικά του πρωτογενούς πλεονάσματος δεν γίνονται αντιληπτά από τον μέσο πολίτη και ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να φανεί η βελτίωση από τις διαρθρωτικές αλλαγές που όμως είναι όρος απαράβατος να συνεχιστούν προκειμένου να συνεχιστεί και η ευρωπαική αλληλεγγύη. Το μήνυμα δηλαδή προς το εσωτερικό συμπυκνώνεται στο “είσαστε σε καλό δρόμο η λιτότητα θα συνεχιστεί και στο τέλος θα ανταμοιφθείτε”. Επιπλέον γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση δεν πήρε την δήλωση που θα ήθελε για την βιωσιμότητα του χρέους, ένα θέμα στο οποίο είχε επενδύσει πολιτικά και επικοινωνιακά τους τελευταίους μήνες. Η καγκελάριος παρέπεμψε το ζήτημα στους υπουργούς Οικονομικών και περιέγραψε ότι πρώτα θα γίνει η επικύρωση του πλεονάσματος από την Eurostat, ακολούθως “τους επόμενους μήνες” θα αρχίσει η συήτηση για την βιωσιμότητα και το Φθινόπωρο αφού θα συνεκτιμηθούν τα νέα θετικά για την ελληνική οικονομία στοιχεία θα ληθφούν οι αποφάσεις. Άρα ούτε ρύθμιση όπως αρχικά ευελπτιστούσε αλλά ούτε και έναρξη επίσημη της συζήτησης δεν θα υπάρξει μέχρι τις ευρωεκλογές. Η κυβέρνηση προσαρμόζει πια τον σχεδιασμό της σε αυτό το δεδομένο επικεντρώνοντας σε άλλα προνομιακά πεδία.

Πιο ισχυρές όμως από το περιεχόμενο των δηλώσεων της κας Μέρκελ είναι οι εικόνες της με τον πρωθυπουργό και οι συναντήσεις της με τους νέους ιδιοκτήτες των νεοφυών επιχειρήσεων. Ήταν μία σαφής προσπάθεια εξωραισμού της εικόνας της κας Μέρκελ στην ελληνική κοινή γνώμη. “Η εικόνα μίας πιο ανθρώπινης Μέρκελ δεν βλάπτει κανέναν” λέει επιφυλακτικά μέλος του κυβερνητικού επιτελείου. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που υποφέρουν επί χρόνια από την γερμανική πολιτική στην Ευρώπη και στην Ελλάδα “χαίρονται” να βλέπουν παρόμοιες εικόνες του πρωθυπουργού τους με την κύρια υπαίτιο της δυστυχίας τους.
πηγη
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ