2014-04-12 18:56:04
Φωτογραφία για Οι Ρώσοι ετοιμάζονται για πιθανή αποσταθεροποίηση στην Κεντρική Ασία
Κονσταντίν Βολκόφ, Αλεξέι Κριβορούτσεκ, Κιρίλ Μογκούτιν, Izvestia

Με δυνάμεις ταχείας επέμβασης, καθώς και με πυραυλικά συστήματα Iskander-M, θα προστατευθούν πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, από πιθανές απειλές που θα προκύψουν από την αναταραχή στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες, μετά την αποχώρηση των αμερικανών.

Σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Καζακστάν, η Ρωσία θα δημιουργήσει χώρους αποθήκευσης των πυραυλικών συστημάτων Iskander-M. Σε περίπτωση ανάγκης και βάσει συμφωνίας με την κυβέρνηση του Καζακστάν, οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούν να μεταφερθούν στο έδαφος της χώρας, κάτι που προβλέπεται από τα έγγραφα του Οργανισμού Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣ). Η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας διευκρίνισε πως η προετοιμασία των χώρων για τους Iskander θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Iskander M: Οι «Μεγαλέξανδροι» του 21ου αιώνα


Τα σύγχρονα πυραυλικά συστήματα «Iskander M», παραλαμβάνουν οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις. Μόλις πρόσφατα, στο πολύγωνο δοκιμών, στην περιοχή «Καπούστιν Γιάρ» (Kapustin Yar), έγινε η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής στον Στρατό Ξηράς της δεύτερης πλήρως συγκροτημένης ταξιαρχίας αυτοκινούμενων εκτοξευτών τακτικών πυραύλων.

Η 92η ταξιαρχία πυραύλων που βρίσκεται στον συνοικισμό Τότσκογε-2 της περιφέρειας Οριενμπούργκ, θα είναι έτοιμη να δεχτεί τους Iskander-M το Δεκέμβριο του 2014. Η εμβέλεια του συστήματος Iskander-M είναι έως και 500 χλμ., ενώ για τους πυραύλους Κρουζ, R-500, ο συντελεστής αυτός μπορεί να φτάσει στα 2000 χλμ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, από το Τότσκογε-2 τα συστήματα μπορούν πλήξουν στόχους ως τα νότια και νοτιοανατολικά σύνορα του Καζακστάν.

Όπως επισημαίνει ο αμυντικός αναλυτής και αρχισυντάκτης του περιοδικού Arsenál Otéchestva (Οπλοστάσιο της Πατρίδας), Βίκτορ Μουραχόβσκι, η Ρωσία μαζί με το Καζακστάν και τις άλλες χώρες του ΟΣΣΑ (Κιργιζία και Τατζικιστάν) έχει δημιουργήσει δυνάμεις ταχείας αντίδρασης. Σε περίπτωση απειλής, οι Iskander θα μπορούν να ενεργοποιηθούν όχι μόνο από το Οριενμπούργκ, αλλά και από το έδαφος όλων των χωρών μελών του ΟΣΣΑ.

Βασικούς στόχους του Iskander-M αποτελούν συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας, αεροδρόμια, υποδομές, καθώς και συστήματα πυραύλων εδάφους-εδάφους του εχθρού. Ωστόσο, ο Μουραχόβσκι τόνισε ότι το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να είναι αποτελεσματικό και στην καταστροφή του αντίπαλου έμψυχου δυναμικού.

Ποια είναι η απειλή;

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Moscow Defence Brief, Βασίλι Κάσιν, αναφέρει ότι η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της Κιργιζίας και του Ουζμπεκιστάν. Σε αυτή την περίπτωση τα στρατεύματα της Κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας θα πρέπει να είναι έτοιμα να μετακινηθούν γρήγορα και να βοηθήσουν το Καζακστάν να προστατέψει τα σύνορά του. Πόσο μάλλον, αφού οι στρατιωτικές δυνάμεις του Καζακστάν δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Αφγανιστάν: Ερχονται τα χειρότερα στη μετα-ΝΑΤΟ εποχή

Το θέμα του Αφγανιστάν μετά την απομάκρυνση των στρατευμάτων ΝΑΤΟ – ΗΠΑ στην ατζέντα των συζητήσεων του ΟΣΣΑ. Το «μεγάλο παιχνίδι» στην Ευρασία και όλα τα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης και εξάπλωσης της έντασης στην περιοχή.

Όταν φέτος, στο τέλος του έτους, θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν όλοι σχεδόν οι 60.000 αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονται εκεί, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια σοβαρή αποσταθεροποίηση της κατάστασης, πιστεύει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Στρατηγικών Αναλύσεων, Αλεξάντρ Κονοβάλοφ. Ο ειδικός υποστηρίζει πως η κυβέρνηση της χώρας δεν θα καταφέρει να διασφαλίσει έναν επαρκή έλεγχο, και πιθανολογεί ότι στο Αφγανιστάν μπορεί να ξεσπάσει ένα κύμα ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Στο γεγονός ότι η πολιτική κατάσταση στην Κεντρική Ασία μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά στην Κεντρική Ασία, αναφέρονται όχι μόνο οι αναλυτές, αλλά και αξιωματούχοι. Οι ειδικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας ελέγχου για τη διακίνηση ναρκωτικών σημειώνου ότι, «λόγω της επικείμενης αποχώρησης της αμερικανικής δύναμης από το Αφγανιστάν μέσα στο 2014, αναμένεται επιστροφή στην πολιτική σκηνή του κινήματος των Ταλιμπάν και ραγδαία επιδείνωση του επιχειρησιακού περιβάλλοντος. Οι Ταλιμπάν επιδιώκουν την περαιτέρω παραγωγή ναρκωτικών και σχετικών με αυτά υλικών στην επικράτεια του Αφγανιστάν, με σκοπό το παγκόσμιο Τζιχάντ εναντίον των “απίστων”, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ρωσία». Η υπηρεσία καταπολέμησης των ναρκωτικών έχει επεξεργαστεί μάλιστα και ένα σχέδιο για τη δημιουργία νέου τμήματος, της κατασκοπείας κατά των ναρκωτικών.

Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται στην ιστοσελίδα Izvestia.
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ