2014-04-13 07:35:03
Φωτογραφία για Με ελληνικά στοιχεία αναχώρησε η Μέρκελ
Μέσα σε 18 σελίδες το οικονομικό επιτελείο εξηγεί με συγκεκριμένα στοιχεία γιατί η χώρα μας δεν θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα.

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στη μείωση των srpeads και των επιτοκίων, που δείχνουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παρέλαβε από τον Αντώνη Σαμαρά έκθεση που κατάρτισε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην οποία αποτυπώνεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας.

Διαβάστε αναλυτικά τα στοιχεία

Στο κείμενο επισημαίνονται:

-Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και μάλιστα με σημαντικό περιθώριο

-Η απόδοση των δημοσιονομικών που κινείται διαχρονικά ανοδικά σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

-Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών

-Η σταθεροποίηση στην αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ, όπου γίνεται αναφορά και στις εκτιμήσεις για την σταδιακή περαιτέρω μείωσή του τα επόμενα χρόνια


Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην απομείωση των spread, αλλά και σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αλλαγές μεταξύ των οποίων στην αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος.

Ειδική μνεία σε ξεχωριστό πίνακα γίνεται στην διαχρονική εξέλιξη των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων και μάλιστα στην επίτευξη ανταγωνιστικού επιτοκίου μετά την πρόσφατη έξοδο στις αγορές.

Το έλλειμμα και η έξοδος στις αγορές

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην απομείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, την διαχρονική πορεία των επιτοκίων δανεισμού τόσο πριν την κρίση όσο και των επιτοκίων που επιτεύχθηκαν μετά την πρόσφατη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ που δόθηκαν στην Άνγκελα Μέρκελ, η ύφεση περιορίστηκε στο -3,9% έναντι ποσοστού -4,2% που είχε υπολογιστεί αρχικά.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη σταθερή βελτίωση των δεικτών του οικονομικού τομέα και την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών

Σε ότι αφορά το κράτος και τους εισπρακτικούς μηχανισμούς η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου επισημαίνει:

-Την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος

-Τη σημαντική πρόοδο στη διαχείριση των δημοσιονομικών και στα βήματα που έχουν γίνει για την αποτελεσματικότητα των ιδιωτικοποιήσεων

-Την αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και την μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση

-Τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, την αγορά ενέργειας, το σύστημα απονομής δικαιοσύνης και τις εργασιακές σχέσεις

Στη συνέχεια του εγγράφου παρουσιάζονται πίνακες με στοιχεία για τη σταδιακή μείωση των ποσοστών ανεργίας, την πορεία του πληθωρισμού, την βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τις δομικές μεταρρυθμίσεις, με βάση τους δείκτες του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη, τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.

Χαμηλά ο πήχυς των αποκρατικοποιήσεων

Μελανό σημείο στην έκθεση προόδου αποτελεί η παραδοχή της ελληνικής πλευράς για τις εισπράξεις μέσω των ιδιωτικοποιήσεων. Στα στοιχεία που δόθηκαν στη Γερμανίδα καγκελάριο φαίνεται ότι την περίοδο 2011 - 2013 έχουν συγκεντρωθεί 2,6 δισ. από τα προϋπολογισμένα 3,8 δισ.

Εύσημα από τη Μέρκελ

Το περιεχόμενο της έκθεσης έγινε δεκτό με θετικά σχόλια από την Άνγκελα Μέρκελ Οι θετικές εξελίξεις, τόνισε στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, αποδεικνύουν αδιαμφισβήτητα ότι άξιζε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις. Η πορεία δεν έφτασε βέβαια στο τέλος, αλλά υπάρχουν πολλά θετικά στοιχεία (δημοσιονομικά, ανταγωνιστικότητα κτλ), συμπλήρωσε.

Η ελληνική οικονομία αποκτά πλέον πολλές δυνατότητες, ενώ περιορίζονται οι δυσκολίες επανέλαβε η κυρία Μέρκελ και αναφέρθηκε και στη χρήσιμη συνάντησή της με νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως είπε, της εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα αιτήματά τους από την ΕΕ συνολικά. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ