2014-04-14 13:35:05
Φωτογραφία για Στις αγορές και η Εθνική Τράπεζα
Η επιτυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο για να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια τόσο η Eurobank όσο και η Εθνική.

Μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου της Πειραιώς και της Alphabank κατά τις οποίες οι δύο τράπεζες σήκωσαν 3 δισ. ευρώ, η γενική συνέλευση της Eurobank οριστικοποίησε και επίσημα την πρόθεση της τράπεζας να βγει στις αγορές για 2,85 δισ. ευρώ (με τη διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου να δηλώνει εδώ και εβδομάδες ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα). Η διαδικασία θα εκκινήσει την Παρασκευή του Πάσχα 25 Μαΐου.

Ταυτόχρονα έντονες ήταν το Σαββατοκύριακο οι διεργασίες και στο επιτελείο της Εθνικής Τράπεζας, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει αύριο με σκοπό τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης για να εγκρίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Πληροφορίες τόσο από το Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν ότι και αυτή η αύξηση είναι καθ όλα εγγυημένη αφού το ενδιαφέρον ξένων επενδυτικών σπιτιών είναι εντονότατο.


Η διοίκηση του Αλέξανδρου Τουρκολιά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το πολύ καλό κλίμα τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για το τραπεζικό σύστημα της χώρας και σε συνεργασία με τη Κεντρική μας τράπεζα βάζει τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας. Έτσι στα μέτρα εσωτερικής αναδιάρθρωσης για την εξοικονόμηση των απαιτούμενων κεφαλαίων προσθέτει συμπληρωματικά και την αύξηση. Πέραν όμως της εξόδου στις αγορές σχεδιάζεται η αύξηση του ποσοστού της Finansbank που θα πωληθεί – έως και το 49%.

Σκοπός της ηγετικής ομάδας της τράπεζας είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαΐου και όπως όλα δείχνουν θα ακολουθηθεί το μοντέλο των υπολοίπων τραπεζών, δηλαδή ιδιωτική τοποθέτηση απο το εξωτερικό και κατάργηση δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθεί όλες αυτές τις εξελίξεις οι οποίες άλλωστε έχουν δρομολογηθεί με βάση τους σχεδιασμούς του Γιώργου Προβόπουλου και την εποπτεία του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ