2014-04-14 17:24:54
Φωτογραφία για Ουκρανία: Δεν απορρίπτει το δημοψήφισμα το Κίεβο
Επίθεση αυτονομιστών κατά του αρχηγείου της αστυνομίας στην Χορλίβκα

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε δηλώσεις του προς μια κοινοβουλευτική επιτροπή οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, πρόσθεσε ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου. REUTERS/HANDOUT

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η ηγεσία του Κιέβου «δεν τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής δημοψηφίσματος» για τον τύπο κράτους που θα πρέπει να είναι η χώρα και πρόσθεσε πως είναι σίγουρος ότι ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα επιβεβαίωνε την επιθυμία της πλειοψηφίας για μια ενωμένη, ανεξάρτητη χώρα.

Η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος είναι ένα από τα αιτήματα των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, σε δηλώσεις του προς μια κοινοβουλευτική επιτροπή οι οποίες μεταδόθηκαν από την τηλεόραση, πρόσθεσε ότι μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε να διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου.


Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση με τη συμμετοχή του στρατού θα αρχίσει στην ανατολική Ουκρανία, εκτός αν οι αντάρτες καταθέσουν τα όπλα τους, και πως η περιφέρεια Ντονμπάς «θα σταθεροποιηθεί σύντομα».

Το πρακτορείο Reuters εξάλλου κάνει λόγο για επίθεση 100 φιλορώσων αυτονομιστών στο αρχηγείο της αστυνομίας στην ανατολική ουκρανική πόλη Χορλίβκα.

Πλάνα στην ουκρανική τηλεόραση δείχνουν άνδρες των υγειονομικών υπηρεσιών να παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε άτομα που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Η Χορλίβκα ανήκει στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και έχει περίπου 300.000 κατοίκους.

Λαβρόφ: Να έχουν λόγο οι ανατολικές επαρχίες για το νέο Σύνταγμα

REUTERS/MAXIM SHEMETOV

Οι κατά κύριο λόγο ρωσόφωνες ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας θα πρέπει να έχουν λόγο στην σύνταξη του νέου ουκρανικού συντάγματος το οποίο θα πρέπει στη συνέχεια να τεθεί σε δημοψήφισμα, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνάντησή του με τον Σουδανό ομόλογό του, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας μια διάσπαση της Ουκρανίας, ωστόσο η Μόσχα επιθυμεί ίση μεταχείριση όλων των Ουκρανών πολιτών από το Κίεβο.

Αρνήθηκε επίσης τις κατηγορίες της Ουκρανίας και των ΗΠΑ ότι η Ρωσία διατηρεί καμουφλαρισμένους πράκτορες οι οποίοι δυναμιτίζουν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε εξηγήσεις για τις πληροφορίες περί επίσκεψης του επικεφαλής της CIA Τζον Μπρέναν στο Κίεβο.

Έληξε το τελεσίγραφο στους φιλορώσους ενόπλους

Εξέπνευσε εν τω μεταξύ η διορία που είχε δώσει η ουκρανική κυβέρνηση στους φιλορώσους αυτονομιστές για να παραδώσουν τα όπλα και να τερματίσουν την κατάληψη των κυβερνητικών κτηρίων στο Σλαβιάνσκ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ένοπλοι προτίθενται να «συμμορφωθούν» με το τελεσίγραφο.

Ανταποκριτής του πρακτορείου τόνισε ότι η ρωσική σημαία εξακολουθούσε να κυματίζει στο αρχηγείο της αστυνομίας στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), ενώ μασκοφόροι συνέχιζαν να τοποθετούν σάκους άμμου ως οδοφράγματα μπροστά από το κτήριο. Μάλιστα, ένα φορτηγό μετέφερε περισσότερα λάστιχα αυτοκινήτων για την ενίσχυση των οδοφραγμάτων.

Γερμανία: Παρασκηνιακός ρόλος της Ρωσίας στην ένταση

Η Ρωσία παίζει παρασκηνιακό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πολλές πηγές, ανέφερε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έτερος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, από το Βερολίνο, ότι στη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο εντός της ημέρας θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο επιβολής της «τρίτης φάσης» κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τη στάση της στο ουκρανικό.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ