2014-04-15 10:53:04
Φωτογραφία για ΟΛΘ: Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του 67%
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΘ ΑΕ εξέδωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου επέλεξε δυνάμει απόφασης που έλαβε κατά τη συνεδρίασή του της 10 Απριλίου 2014 τη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της ΟΛΘ, ανερχόμενου σε 67% και ενέκρινε τη διαδικασία αναφορικά με την πώληση του ποσοστού μέσω διεθνούς ανταγωνιστικής διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η έναρξη του διαγωνισμού είναι προαπαιτούμενο από την Τρόικα για να πάρει η Ελλάδα την δόση των χρημάτων.

Η καταληκτική ημερομηνία για εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 5η Ιουνίου. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη το σημαντικό είναι να υπάρχουν τα οικονομικά κριτήρια και στη δεύτερη φάση θα εξεταστούν τα τεχνικά. Με αυτό τον τρόπο δίνει το ΤΑΙΠΕΔ τη δυνατότητα να κατέβουν πολλοί υποψήφιοι ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισμός και στη συνέχεια θα κάνουν συμμαχίες κατά την εξέταση των τεχνικών κριτηρίων.


Παράλληλα με τις δραστηριότητες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων και του χύδην φορτίου θα δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθούν και άλλες δραστηριότητες όπως η κρουαζιέρα και η ακτοπλοΐα.

Οι υποψήφιοι πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία, και κατά την ίδια περίοδο να έχουν λειτουργήσει τουλάχιστον δύο τερματικούς σταθμούς, σε τουλάχιστον δύο χώρες, οι οποίοι εμφάνισαν:

(α) συνολική ετήσια κίνηση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) TEU για όλους τους τερματικούς σταθμούς και τουλάχιστον ένα σταθμό εμπορευματοκιβωτίων με ετήσια κίνηση πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) TEU και άνω, ή εναλλακτικά,

(β) συνολική ετήσια κίνηση τουλάχιστον 8 εκατομμυρίων τόνων χύδην φορτίου και τουλάχιστον ένα σταθμό χύδην φορτίου με ετήσια κίνηση 4 εκατομμυρίων τόνων και άνω, ή, εναλλακτικά,

(γ) τουλάχιστον ένα σταθμό πολλαπλών χρήσεων με ετήσια κίνηση 5 εκατομμυρίων τόνων μη-μοναδοποιημένου/γενικού φορτίου και άνω.

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει «εσπευσμένα» στην πώληση του Οργανισμού.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) παρουσίασε αναλυτικά την πρότασή του για την παραχώρηση δραστηριοτήτων και πώληση μικρού πακέτου μετοχών, πιστεύοντας ότι αυτή οδηγεί στην μεγιστοποίηση του αποτελέσματος για το Δημόσιο .

«Το ΤΑΙΠΕΔ, παρότι κανένα κόμμα στην ίδια συζήτηση δεν συμφώνησε με την πρόταση της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου, προχώρησε σήμερα δυστυχώς στη σχετική προκήρυξη» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει «δεν κατανοεί αυτή την εσπευσμένη απόφαση (η οποία είναι αντίθετη όχι μόνο στο σύνολο της Βουλής, αλλά και στην άποψη των παραγωγικών φορέων της πόλης), εκφράζει την αντίθεσή του και δηλώνει ότι θα παρακολουθεί τη διαδικασία καθ’ όλη τη διάρκειά της».
newmoney
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ο Βελλής τα έχωσε στον ΠΑΟΚ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ο Βελλής τα "έχωσε" στον ΠΑΟΚ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ