2014-04-15 12:29:05
Φωτογραφία για Στα έγκατα του CERN το λύκειο Πεύκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών
Μοναδικές εμπειρίες για 53 μαθητές του 1ου Λυκείου Πεύκων, το οποίο έγινε το πρώτο σχολείο που κατέβηκε στην καρδιά των μεγάλων πειραμάτων στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Όλο και πιο… βαθιά στα μυστικά του σύμπαντος εισέρχονται οι μαθητές του 1ου Γενικού Λυκείου Πεύκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, οι οποίοι, στο πλαίσιο της ετήσιας επταήμερης εκδρομής επισκέφθηκαν τον μεγαλύτερο Πειραματικό Οργανισμό Ερευνών Σωματιδιακής Φυσικής, το γνωστό CERN, στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή, που έγινε στα τέλη Μαρτίου, είναι η τρίτη στη σειρά που πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Μάλιστα το 1ο Λύκειο Πεύκων έγινε το πρώτο σχολείο που κατέβηκε στα έγκατα του CERN, στο οποίο, εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης, εξελίσσονται δυο βασικά πειράματα, με τους μικρούς επίδοξους ερευνητές να αποκομίζουν εντυπωσιακές γνώσεις και εμπειρίες.

Την αποστολή αποτελούσαν 53 μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Λυκείου, οι οποίοι συνοδεύονταν από το διευθυντή Κ.Αγγελάκη (δρ. Θεολογίας-Φιλόλογος ), τον υποδιευθυντή Χρ. Αρβανιτίδη (οικονομολόγος) και τους καθηγητές Φ.Απταλίδου (πολιτικός μηχ/κός M.Sc), Eυρ. Ζιούρκα (φυσικός), Στ.Καραλή (φυσικός).

Όπως ανέφεραν οι μαθητές, η φετινή εκπαιδευτική εκδρομή επιφύλασσε σε όλους μια μοναδική ευκαιρία και εμπειρία, αφού έζησαν ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα στο Μεγάλο Αδρονικό Επιταχυντή και τα μυστικά της Μεγάλης Έκρηξης. Εκεί επισκέφθηκαν όχι μόνο τις επίγειες εγκαταστάσεις αλλά και την «καρδιά» δύο από τα τέσσερα μεγαλύτερα πειράματα του LHC, τις ανιχνευτικές διατάξεις των ΑLICE και LHCb, εκατό μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

«Η επένδυση στη γνώση είναι επένδυση στο μέλλον. Αυτό αποτελεί τον πυρήνα της δράσης μας έχοντας θέσει την παιδεία και την εκπαίδευση των νέων ως την κορυφαία προτεραιότητα στο δήμο μας. Και βλέποντας να αναπτύσσονται τέτοιες πρωτοβουλίες από μαθητές και εκπαιδευτικούς δεν μπορούμε παρά να χαιρόμαστε και να αισθανόμαστε υπερήφανοι. Αξίζουν συγχαρητήρια στα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς. Τέτοιες πρωτοβουλίες από την πλευρά των σχολικών κοινοτήτων μας ωθούν να προσφέρουμε ακόμη περισσότερα κι ακόμη καλύτερες δομές και υπηρεσίες ώστε η εκπαίδευση στα σχολεία του δήμου μας να αποτελεί κοσμογονία», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Ξεναγήσεις από ερευνητές

Οι μαθητές άκουσαν, συνομίλησαν με τους ειδικούς επιστήμονες που τους ξενάγησαν στις μοναδικές εγκαταστάσεις του CERN, περπάτησαν και γευμάτισαν με επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Βρέθηκαν στους χώρους όπου γεννήθηκαν οι βασικές υποδομές του Διαδικτύου, ενημερώθηκαν για σημαντικές ερευνητικές επιτυχίες (μποζόνιο Higgs) και είδαν από κοντά τα μεγάλα ερευνητικά προγράμματα που λειτουργούν στο CERN. Η έρευνα στο χώρο αυτό επικεντρώνεται στη μελέτη των στοιχειωδών σωματιδίων και των αλληλεπιδράσεων τους με σκοπό την κατανόηση των μηχανισμών της δημιουργίας του σύμπαντος.

Σχετικά με το πείραμα ALICE η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε και ενημερώθηκε από την κα. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου, η οποία από το 1987 βρίσκεται ως ερευνήτρια στο CERN, ενώ τα τελευταία 15χρόνια συμμετέχει στο ALICE- πείραμα βαριών ιόντων του LHC, και είναι συντονίστρια εκλαΐκευσης και επικοινωνίας για το ALICE (outreach coordinator), καθώς και ερευνήτρια στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής στη Μπολόνια της Ιταλίας, όπως και τον κ. Παναγιώτη Χαρίτο (φυσικός-αστροφυσικός-επικοινωνιολόγος, μέλος του ALICE Outreach).

Όσον αφορά το πείραμα LHCb, με υπεύθυνο του πειράματος τον Νiko Neufeld, οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους Xabier Cid Vidal, Yasmine Amhis, Pierluigi Campana και Αντώνη Παπανέστη (μέλος του Rutherford Appleton Laboratory του Harwell Oxford). Τέλος, στο εργαστήριο SM18 ξεναγήθηκαν από τους Ε.Φαδάκη, Α. Αγαπητό, Ιωάννη Χαραλαμπίδη, Πάνο Φαραντάτο και Α.Piebe.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου Κ.Αγγελάκης, «ο μέγας επιταχυντής ανδρονίων παραμένει κλειστός για αναβαθμίσεις οι οποίες θα του επιτρέψουν μέσα στο 2015 να λειτουργήσει με ενέργειες διπλάσιες από αυτές που είχε φτάσει νωρίτερα, αγγίζοντας τα 14 TeV. Αυτός είναι και ο λόγος που μπορέσαμε να βρεθούμε στην “καρδιά” των πειραμάτων. Οι ξεναγήσεις ήταν μοναδικές, πρόσφεραν πλούτο γνώσεων στους μαθητές μας, και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους επιστήμονες και τους ξεναγούς για την ευκαιρία».

Οι μαθητές, που συμμετείχαν στην αποστολή, έχουν στο ενεργητικό τους μια οργανωμένη προετοιμασία καθ’ όλη τη σχολική περίοδο. Στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας Α΄ Λυκείου, με την εποπτεία της καθηγήτριας Φωτεινής Απταλίδου, οι μαθητές ασχολήθηκαν με το «Ταξίδι στις απαρχές του σύμπαντος. Το πείραμα του CERN στην Ελβετία», και «Η τεχνολογία του μέλλοντος στην υπηρεσία του ανθρώπου. Το πείραμα του CERN και η σχέση του με την Ελλάδα». Από την πλευρά της, η περιβαλλοντική ομάδα ασχολήθηκε με το θέμα «Από το Big Bang στις πόλεις του μέλλοντος», υπό την εποπτεία του διευθυντή Κ.Αγγελάκη και των καθηγητών Φ.Απταλίδου και Ευρ. Ζιούρκα.

ΤΙ ΕΙΝAI ΤΟ CERN

To CERN (πλήρης τίτλος: Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire, «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών»), διατηρώντας τη σύντμηση της αρχικής ονομασίας του Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire, είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο και βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας.

Ιδρύθηκε το 1954 από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 20 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος.

Η κύρια λειτουργία του αφορά στην παροχή επιταχυντών σωματιδίων και άλλων υλικοτεχνικών υποδομών που χρειάζονται για την πειραματική έρευνα στο πεδίο της φυσικής υψηλών ενεργειών. Στο CERN λειτουργούν πολλοί επιταχυντές, ένας από τους οποίους είναι ο LHC (Μέγας Επιταχυντής Αδρονίων), ο οποίος αναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλική σήραγγα περιφέρειας 27 χιλιομέτρων που επιτρέπει στα πρωτόνια να επιταχύνονται σε πολύ υψηλές ενέργειες. Το CERN απασχολεί σήμερα περίπου 3.000 μόνιμους εργαζόμενους, ενώ περίπου 6.500 επιστήμονες και μηχανικοί (που αντιπροσωπεύουν 500 πανεπιστήμια και 80 διαφορετικές εθνικότητες), περίπου το μισό της κοινότητας της σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, δουλεύουν σε πειράματα που οργανώνονται από το CERN, ένα από τα οποία επικεντρώνεται στην έρευνα των μυστηρίων της φύσης προσομοιώνοντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Σύμπαν λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (big bang).
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ