2014-04-15 14:44:36
Φωτογραφία για Με ρυθμούς φολκλόρ ταξιδάκι των διαπραγματευτών για το Κυπριακό
Κώστας Βενιζέλος

Η ΦΑΕΙΝΗ ιδέα να ταξιδεύσουν στη μακρινή Νότιο Αφρική οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, για να ακούσουν τις εμπειρίες ενός εκ των πρωταγωνιστών της συμφιλίωσης στη χώρα αυτή, επιβεβαιώνει πως το Κυπριακό αντιμετωπίζεται στα μάτια τρίτων ως ένα ζήτημα φολκλόρ.

Αντιμετωπίζεται ακόμη ως ένα καβγάς μεταξύ «δύο περιοχών» της χώρας, που θα λυθεί με σεμινάρια, με σπαζοκεφαλιές, και με ασκήσεις για συμπλήρωσης παζλ. Είναι προφανές πως επιστρατεύονται πολλοί και διάφοροι παράγοντες δίνοντας βάρος περισσότερο στην εικόνα και στις εντυπώσεις, παρά στην ουσία, που είναι η λύση του Κυπριακού. Εάν αυτοί που ανάλωναν χρόνο και κόπο να σκεφτούν τέτοιου είδους ιδέες, επικεντρώνονταν στην ανάγκη να ανατραπούν τα κατοχικά δεδομένα στο νησί, τότε θα άνοιγε και ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού.

Είναι σαφές πως ο σχεδιασμός της επίσκεψης στη Νότιο Αφρική στοχεύει να αναδείξει πως η διαφορά στην Κύπρο είναι μεταξύ των δύο κοινοτήτων και όχι ζήτημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής
. Στη Νότιο Αφρική η σύγκρουση ήταν μεταξύ ρατσιστών και αντι-ρατσιστών και η μάχη αφορούσε τον πόλεμο του μεταποικισμού και της αποτίναξης των εξαρτήσεων αυτών. Επί της ουσίας -κι αυτό αφορά και την Κύπρο- ο αγώνας ήταν για την πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα.

Η εμπειρία της Νοτίου Αφρικής είναι χρήσιμη και μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για ένα πρόβλημα όπως το Κυπριακό, εάν όντως ακολουθηθεί και στη χώρα μας, η προσέγγιση των καθαρών λύσεων και όχι των μεσοβέζικων ρυθμίσεων που εξυπηρετούν όλους τους άλλους πλην των πολιτών της χώρας. Θα είναι χρήσιμη η μεταφορά εμπειριών από τη Νότιο Αφρική, εάν και εφόσον, σταματήσουν στην περίπτωση της Κύπρου να γίνονται διαφορετικές αναγνώσεις στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Νέλσων Μαντέλα και οι σύντροφοι του έδωσαν έναν αγώνα με στόχο την ανατροπή ενός ρατσιστικού καθεστώτος και για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ισοτιμίας στη χώρα. Πολέμησε και στη συνέχεια διαπραγματεύτηκε για να σταματήσουν οι φυλετικές διακρίσεις. Στην Κύπρο, οι συζητήσεις διεξάγονται εδώ και δεκαετίες για να νομιμοποιηθεί ο διαχωρισμός και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συμφωνίας, που θα έχει ως βάση την εθνική διάκριση. Μια συμφωνία που θα έχει, όπως για παράδειγμα στο σχέδιο Ανάν, ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Στη Νότιο Αφρική η μακρά ρατσιστική επιβολή δεν παρήγαγε «κεκτημένο», ούτε η συμφιλίωση επιτεύχθηκε μέσα από τον διαχωρισμό της χώρας και του λαού.

Εάν το ταξίδι συνδυάζεται με την υιοθέτηση μιας προσέγγισης όπως αυτής που ίσχυσε στη Νότιο Αφρική, τότε θα είναι χρήσιμο και επιβαλλόμενο. Αλλά, εάν θα ακούσουν και με την επιστροφή θα διεξάγονται οι συζητήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση, όπως γίνεται διαχρονικά, τότε απλά θα είναι αχρείαστο το ταξίδι.

 Πηγή: Φιλελεύθερος
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ