2014-04-15 15:26:00
Φωτογραφία για Ρωσία: Στα πρόθυρα εμφυλίου η Ουκρανία - «Αντιτρομοκρατική επιχείρηση» ανήγγειλε εκ νέου το Κίεβο
Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι δεν έχει διαφανεί διάθεση του Κιέβου να πραγματοποιήσει έφοδο ανακατάληψης των κατειλημμένων κρατικών κτηρίων. Στη φωτογραφία, οδοφράγματα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.Η Ρωσία έκανε λόγο για «Ουκρανία στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου» την Τρίτη μετά τη νέα ανακοίνωση από πλευράς Κιέβου για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» ενάντια στους φιλορώσους αποσχιστές στα ανατολικά της χώρας.

Η επιχείρηση, ωστόσο, την έναρξη της οποίας εξήγγειλε εκ νέου ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ δεν είναι ξεκάθαρο εάν έχει αρχίσει, καθώς έχει παρατηρηθεί ελάχιστη ή και καθόλου δράση από πλευράς των ουκρανικών αρχών.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά τη λήξη ουκρανικού τελεσίγραφο προς τους αποσχιστές να καταθέσουν τα όπλα, τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν, επικαλούμενα μαρτυρίες, ότι δεν έχει διαφανεί διάθεση του Κιέβου να πραγματοποιήσει έφοδο ανακατάληψης των κατειλημμένων κρατικών κτηρίων στο ρωσόφωνο ανατολικό τμήμα της χώρας.


Ο κ. Τουρτσίνοφ επέμεινε ότι η επιχείρηση έχει ήδη αρχίσει στην περιοχή του ανατολικού Ντονέτσκ, μολονότι η εξέλιξή της, όπως είπε, θα είναι σταδιακή και «προσεκτική».

Εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης στις σχέσεις Ανατολής – Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ κάλεσαν ο ένας τον άλλο να πράξει τα δέοντα για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εμφανίστηκε απαισιόδοξος μετά τον θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων την Κυριακή σε συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ, με τις δυνάμεις του Κιέβου να μην επιτυγχάνουν να ανακαταλάβουν τον έλεγχο της περιοχής.

Ρωσόφιλοι αποσχιστές έχουν καταλάβει κτήρια σε τουλάχιστον 10 πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

«Για μία ακόμη φορά χύθηκε αίμα στην Ουκρανία. Η χώρα βρίσκεται στο χείλος του εμφυλίου πολέμου», σημείωσε ο κ. Μεντβέντεφ στη σελίδα του στο Facebook.

Φιλορώσοι διαδηλωτές στέκονται σε οδόφραγμα κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Σλαβιάνσκ.

«Ωμά ρωσικά σχέδια»

Η Ρωσία έχει «ωμά σχέδια» για να αποσταθεροποιήσει τη νότια και ανατολική Ουκρανία πέραν της περιοχής των ανθρακωρυχείων του Ντονμπάς, στα ανατολικά, όπου εδώ και μέρες μαίνεται φιλορωσική εξέγερση, κατήγγειλε εξάλλου ο Ουκρανός μεταβατικός πρόεδρος.

«Τα σχέδια της Ρωσίας ήταν και παραμένουν ωμά. Θέλουν να φλέγεται όχι μόνο το Ντονμπάς αλλά όλη η ανατολική και νότια Ουκρανία, από το Χάρκοβο έως την Οδησσό», δήλωσε ο κ. Τουρτσίνοφ.

Οι ένοπλοι φιλορώσοι αντάρτες ξαναπέρασαν στην επίθεση τη Δευτέρα στην ανατολική Ουκρανία, ζητώντας τη βοήθεια του Βλάντιμιρ Πούτιν απέναντι στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου.

«Το Ντονμπάς αντιμετωπίζει τεράστιο κίνδυνο. Εκτός από τις ρωσικές επίλεκτες μονάδες (σπετσνάζ) και τρομοκράτες, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί που έχουν εξαπατηθεί από τη ρωσική προπαγάνδα και εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι Ουκρανοί», ανέφερε ο κ. Τουρτσίνοφ.

«Στόχος της επιχείρησης αυτής είναι να προστατεύσει τους πολίτες της Ουκρανίας, να σταματήσει την τρομοκρατία, την εγκληματικότητα, τις απόπειρες διαμελισμού της χώρας», τόνισε μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Η πόλη Σλαβιάνσκ, σύμβολο των πρόσφατων εντάσεων όπου ένοπλες ομάδες κατέλαβαν το Σάββατο κτήρια της αστυνομίας, των υπηρεσιών ασφαλείας και του δήμου, βρίσκεται στη βόρεια περιοχή του Ντονέτσκ.

Λαβρόφ: «Εγκληματική» η προσφυγή στη βία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την Τρίτη από το Πεκίνο ότι οποιαδήποτε «εγκληματική» διαταγή των ουκρανικών αρχών για προσφυγή στη βία εναντίον των φιλορώσων εξεγερμένων στην ανατολική Ουκρανία θα οδηγούσε σε αποτυχία το διάλογο που προγραμματίζεται για την Πέμπτη στη Γενεύη.

«Δεν μπορείτε να στέλνετε τα άρματα μάχης και την ίδια στιγμή να διεξάγετε διάλογο», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ. «Η προσφυγή στη βία θα εκμηδένιζε την ευκαιρία που προσφέρεται από την τετραμερή συνάντηση στη Γενεύη», η οποία θα διεξαχθεί ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ για να επιχειρηθεί η διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.

«Η Ρωσία απαιτεί άμεσα η Ουκρανία να πάψει να στέλνει δυνάμεις στα νοτιοανατολικά για να συντρίψει τις διαδηλώσεις», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι.

«Η Ουκρανία διαδίδει ψεύδη σύμφωνα με τα οποία η Ρωσία βρίσκεται πίσω από τα γεγονότα στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας. Είναι ένα επαίσχυντο ψεύδος», υπογράμμισε ο κ. Λαβρόφ.

Ο τελευταίος βρέθηκε στο Πεκίνο για να ζητήσει αύξηση της υποστήριξης που προσφέρει η Κίνα στη Ρωσία αναφορικά με την ουκρανική κρίση, μέσα σ' ένα πλαίσιο ζωηρών εντάσεων ανάμεσα στη Μόσχα και τις δυτικές χώρες.

Από την αρχή της ουκρανικής κρίσης η Κίνα μοιάζει να βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη στήριξη που παρέχει συνήθως στη Μόσχα και στην αρχή της μη ανάμιξης στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών την οποία παραδοσιακά υποστηρίζει.

Επιφυλασσόμενο να καταδικάσει την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία, το Πεκίνο αρκέσθηκε σε εκκλήσεις για «αυτοσυγκράτηση» και για μια «πολιτική λύση».

Εφημερίδα του κινεζικού κρατικού Τύπου φάνηκε να επικυρώνει ντε φάκτο αυτή την ένωση. «Υποστηρίζουμε τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας στην εποχή μετά την Κριμαία», σημειώνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Global Times.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ