2014-04-17 22:51:06
Φωτογραφία για Ρωσόφωνοι αυτονομιστές: Μαριονέτες των Ρώσων ή αγανακτισμένοι Ουκρανοί;
Οι ολοένα και αυξανόμενες συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία έχουν πυροδοτήσει φόβους για την έναρξη εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Ο απολογισμός του “πολέμου” με τις κυβερνητικές δυνάμεις μέχρι στιγμής έχει αφήσει τρεις ρωσόφωνους αυτονομιστές νεκρούς και δεκάδες τραυματίες ενώ ένοπλοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια σε διάφορες επαρχίες στα ανατολικά της χώρας.

Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι ταραχοποιοί και “εισβολείς”, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση;

Η προέλευση των συγκεκριμένων ομάδων παραμένει θολή, αν και η Δύση τους κατηγορεί ότι είναι δάκτυλος της Ρωσίας, όπως αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το CNBC. Κάτι τέτοιο δεν είναι διόλου απίθανο καθώς ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχτηκε την Πέμπτη ότι Ρώσοι στρατιώτες ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια των γεγονότων στην Κριμαία, πριν την απόσχισή της αλλά αρνείται την ύπαρξη ρωσικών δυνάμεων στις πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία.


Σύμφωνα με τους αναλυτές υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για την προέλευση των αυτονομιστών καθώς δεν φέρουν ρωσικά στρατιωτικά διακριτικά. Επίσης, είναι απίθανο να είναι όλοι όσοι επαναστατούν πράκτορες της ρωσικής κυβέρνησης.

“Υπάρχει γενικά ένα κλίμα υπερ της Ρωσίας στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας και αν και οι κινήσεις συντονίζονται από τη Ρωσία, σίγουρα υπάρχει πρόσφορο έδαφος”, τονίζει ο Andrew Foxall διευθυντής του κέντρου ρωσικών σπουδών. “Οι οικονομικοί δεσμοί είναι ιδιαίτερα ισχυροί. Πολλοί Ουκρανοί της περιοχής έχουν συγγενείς στη Ρωσία”, προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Duncan Leitch, ακαδημαϊκό στο κέντρο ρωσικών και ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο του Birmingham πολλές επιχειρήσεις και εργοστάσια της περιοχής χρηματοδοτούνται από τους Ρώσους, ενώ πολλοί κάτοικοι μιλούν ρώσικα και ακολουθούν έθιμα και παραδόσεις της Ρωσίας.

“Η δική μου εκτίμηση είναι ότι οι περισσότεροι Ουκρανοί, ακόμα και αυτοί που ζουν στις ανατολικές επαρχίες, είναι πιστοί στην ιδέα μιας ενωμένης ανεξάρτητης Ουκρανίας. Αυτοί που βρίσκονται τώρα στους δρόμους έχουν ριζοσπαστικές ιδέες. Τους έχουν πει ότι η μεταβατική κυβέρνηση είναι φασιστική και σκοπεύει να τους στερήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τη ρωσική γλώσσα”, καταλήγει.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ