2014-04-18 00:03:08
Φωτογραφία για Φωτοβολταϊκά-ΑΠΕ: το τέλος της εγγυημένης ταρίφας και η νεοελληνική φούσκα
Οι επιδοτήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που συνέβαλαν στην κατακόρυφη ανάπτυξη του κλάδου αξίας 48 δισ. Ευρώ στην Ευρώπη θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν σύμφωνα με τους νέους κανόνες που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Απριλίου.

“Είναι ώρα οι ΑΠΕ να ενταχθούν στην αγορά” δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χοακίν Αλμούνια. “Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές παρέχουν ένα πλαίσιο για τον σταδιακό σχεδιασμό αποδοτικότερων μέτρων κρατικής υποστήριξης που θα αντανακλούν τις συνθήκες της αγοράς με ρεαλιστικό τρόπο” πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες, οι κρατικές επιδοτήσεις προς τις ΑΠΕ, όπως είναι το σύστημα των εγγυημένων τιμών πώλησης στο δίκτυο, θα αντικατασταθούν από μηχανισμούς βασισμένους στις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.

Ειδικότερα, οι εγγυημένες ταρίφες θα αντικατασταθούν από τις εγγυημένες διαφορικές τιμές (feed-in premiums). Στην περίπτωση του feed-in-premium, η αποζημίωση των ΑΠΕ θα γίνεται με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος συν ένα μικρό premium.


Από το μέτρο που θα ξεκινήσει πιλοτικά από την επόμενη χρονιά και θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί μέχρι το 2017, ενώ θα προβλέπει διαχωρισμό ανάμεσα σε ώριμες και ανώριμες τεχνολογίες ΑΠΕ με τις δεύτερες να εξαιρούνται του μέτρου.

Επιπλέον, θα προστατευθούν ως ένα βαθμό ενεργειακές υποδομές και διασυνοριακά σχήματα, αλλά και 68 ενεργοβόροι τομείς της βιομηχανίας.

Με βάση τα σχέδια της Κομισιόν, ορισμένοι ρυπογόνοι κλάδοι της βιομηχανίας όπως τα χημικά, η μεταλλουργία, η χαρτοβιομηχανία και η κεραμοποιία θα εξαιρεθούν της υποχρέωσης για επιβολή market premium στoυς σταθμούς ΑΠΕ.

—Τι σημαίνει το τέλος των εγγυημένων τιμών για τις ΑΠΕ

Αντί για τη δεδομένη αποζημίωση, οι ΑΠΕ θα κληθούν να ανταγωνιστούν στο πλαίσιο μιας διαδικασίας δημοπρασιών. Οι ηλεκτροπαραγωγοί θα πωλούν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο με υποχρέωση για παροχή συγκεκριμένης ισχύος σε συγκεκριμένο χρόνο.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο των premiums ως υποστηρικτικό εργαλείο της ένταξης των ΑΠΕ στην αγορά.

Όπως δήλωσε και ο Αλμούνια “η Ευρώπη θα πρέπει να επιτύχει τους φιλόδοξους ενεργειακούς και κλιματικούς της στόχους με το ελάχιστο δυνατό κόστος για τους φορολογούμενους και χωρίς να στρεβλώνεται αναίτια ο ανταγωνισμός στην αγορά”.

—Η ελληνική περίπτωση: Χειραγώγηση της αγοράς και εξαγωγή συναλλάγματος

Μια πρώτη γεύση αυτής βίαιης, για πολλούς, προσαρμογής πήραν και οι έλληνες επενδυτές στις ΑΠΕ με το πρόσφατο new deal.

Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, όπως προέκυψε στην πρόσφατη εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ στην Αθήνα, θεωρούν το σύστημα των εγγυημένων τιμών πώλησης -ειδικά με τον τρόπο που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών- ως βασικό υπαίτιο των στρεβλώσεων και της τελικής χρεωκοπίας του ενεργειακού τομέα της χώρας.

Μεταξύ άλλων ακούστηκε ότι τα φωτοβολταϊκά σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές εγγυημένες τιμές (ειδικά τον πρώτο καιρό έφταναν ακόμα και στα 450-500 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα) αποτέλεσαν εργαλείο χειραγώγησης της ενεργειακής αγοράς (υψηλές ταρίφες στην αρχή για να μπει το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή, μείωση στη συνέχεια για να ασκηθεί έλεγχος στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς).

Όπως επισήμανε στην εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ ο κ. Ηλίας Καρυδογιάννης, ιδρυτής της εταιρείας EnSCο ΑΕ, η κρατική πολιτική στα φωτοβολταϊκά μοναδικό κερδισμένο είχε τις γερμανικές και κινεζικές εταιρείες παραγωγής ηλιακού εξοπλισμού με ελάχιστη έως ανύπαρκτη προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό κλάδο της μεταταποίησης.

Σύμφωνα με τον κ. Καρυδογιάννη, οι ΑΠΕ πρέπει να μπούν στην αγορά με όρους ανταγωνισμού, ενώ θέση στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας έχει και ο λιγνίτης (χωρίς ωστόσο να γίνει αναφορά στα κρυφά κόστη από τη χρήση του ορυκτού καυσίμου).

—Φωτοβολταϊκά ως αναδιανεμητικός μηχανισμός

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Κάπρο, πρώην πρόεδρο της ΡΑΕ και επικεφαλής του E3MLab, τα φωτοβολταϊκά μετατράπηκαν σε εργαλείο αναδιανομής εισοδήματος από τον πολίτη δίχως αποταμιεύσεις προς εκείνον που επένδυσε τις αποταμιεύσεις του στην ηλιακή ενέργεια απολαμβάνοντας πολύ υψηλές αποδόσεις, ακόμα και μετά το new deal.

Πρόσθεσε δε ότι τα φωτοβολταϊκά μπορούν ορθολογικά να ενταχθούν στην αγορά μόνο μέσα από ένα ορθά σχεδιασμένο σύστημα ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), αλλά και με βάση ένα σύστημα “Reverse Auctioning” όπου ο παραγωγός ενέργειας από ΑΠΕ θα πωλεί στον πάροχο ενέργειας σε ανταγωνιστικές τιμές μέσα από δημοπρασίες ισχύος.

Βάση της πώλησης θα είναι το σύνολο της ισχύος από ΑΠΕ που πρέπει να έχει το σύστημα βάσει νόμου.

—Ηλιακή μικροπολιτική

Το βέβαιο είναι ότι οι (τόσο) υψηλές ταρίφες στα φωτοβολταϊκά αποτέλεσαν ένα ακόμα εργαλείο μικροπολιτικής συναλλαγής ανάμεσα στην κομματοκρατία και τον πολίτη. Είναι αλήθεια ότι πολλοί επενδυτές φωτοβολταϊκών “παρασύρθηκαν” από τις υποσχέσεις και τα “δώρα” της πολιτικής ηγεσίας με αποτέλεσμα να επενδύσουν στον κλάδο άνθρωποι που ουδεμία περιβαλλοντική παιδεία ή ευαισθησία είχαν.

Η καθαρή ενέργεια, ο ρόλος της στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι κλιματικοί στόχοι (ανάθεμα κι αν τους γνωρίζουν πολλοί επενδυτές) μετατράπηκαν σε φαντασίωση εύκολου πλουτισμού.
econews Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ