2014-04-18 11:04:04
Φωτογραφία για Τέσσερις μύθοι στη διατροφή και οι αλήθειες τους
Υπάρχουν άποψεις που έχουν παγιωθεί στους ανθρώπους και αφορούν στην διατροφή σε σχέση με την υγεία και τις... καθημερινές συνήθειες από τις οποίες κάποιες είναι σωστές άλλα ορισμένες είναι λανθασμένες με αποτέλεσμα να αποτελούν μύθο .

Σχετικές πληροφορίες μας δίνει ο Δημήτρης Γρηγοράκης,Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc

Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας-Επιστημονικός Συνεργάτης Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

1.Μύθος: Μια δίαιτα χαμηλή σε λίπος θα σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα και να αυξήσεις την ευεξία που νιώθεις καθημερινά Αλήθεια: Σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Lancet (Lancet 3/21/92v339), δίαιτες που συστήνουν πολύ χαμηλή πρόσληψη διατροφικού λίπους σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση κατάθλιψης, ψυχολογικών προβλημάτων, επιθετικότητας και τάσεων για αυτοκτονία.


2.Μύθος: Το λάδι καρύδας μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων…

Αλήθεια: Όταν χορηγήθηκε λάδι από καρύδα (7% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης) σε ασθενείς που ανάρρωναν από έμφραγμα, οι ασθενείς εμφάνιζαν καλύτερη ανάρρωση συγκριτικά με άλλους ασθενείς που δεν τους χορηγούνταν και ίδια με όσους χορηγούσαν καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο. Επίσης, πληθυσμοί που καταναλώνουν λάδι καρύδας εμφανίζουν χαμηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, το ίδιο λάδι καρύδας μπορεί να είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φυτικά έλαια για την πρόσληψη καρδιαγγειακών παθήσεων καθώς έχει αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες. (JAMA 1967 202:1119-1123; Am J Clin Nutr 1981 34:1552)

3.Μύθος: Το φαγητό που προετοιμάζεται σε φούρνο μικροκυμάτων αλλοιώνει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά…

Αλήθεια: Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2003 στο περιοδικό «The Journal of the Science of Food and Agriculture», το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να καταστρέψει κάποια σημαντικά συστατικά στα λαχανικά. Έτσι, το μπρόκολο μετά το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων, έχασε 97%, 74% και 87% από τρία αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από καρκίνο. Από τη άλλη, το βραστό μπρόκολο έχασε 11%, 0% και 8% των αντιξειδωτικών αυτών. Από μελέτες επίσης φαίνεται ότι με το μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων καταστρέφονται, η βιταμίνη Β12, ενώ μειώνεται η βιοδιαθεσιμότητα των βιταμινών B,C,E και πολύτιμων μετάλλων.

4.Μύθος: Η κατανάλωση ψαριών βελτιώνει τη μνήμη…

Αλήθεια: Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ω3 λιπαρών συντελεί στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, όπως και στην ικανότητα μας να θυμόμαστε. Ακόμα η κατανάλωση αυτών συντελεί στη βελτίωση της διάθεσης, αφού κάποια αμινοξέα που υπάρχουν στα ψάρια αυξάνουν το νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη.
life2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ