2014-04-18 19:23:49
Φωτογραφία για Μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου θα ζητήσει η Τουρκία από τη Ρωσία
Την επόμενη εβδομάδα

EPA/JEON HEON-KYUN

«Το συμβόλαιο που έχουμε με τη Ρωσία μας δίνει το δικαίωμα για αναθεώρηση της τιμής. Θα μεταφέρουμε το σχετικό μας αίτημα στους αξιωματούχους της Ρωσίας και της Gazprom», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Η Τουρκία θα ζητήσει μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που αγοράζει από τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της επίσκεψης στην Άγκυρα του αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, δήλωσε τη Μεγάλη Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

«Το συμβόλαιο που έχουμε με τη Ρωσία μας δίνει το δικαίωμα για αναθεώρηση της τιμής. Θα μεταφέρουμε το σχετικό μας αίτημα στους αξιωματούχους της Ρωσίας και της Gazprom», τόνισε ο Τανέρ Γιλντίζ.

Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πάροχός της σε φυσικό αέριο.


«Αυτή τη στιγμή πουλάμε κάτω του κόστους και κάνουμε σημαντικές προσπάθειες να μην περάσουμε υψηλότερα κόστη στους πολίτες και τις βιομηχανίες», πρόσθεσε ο κ. Γιλντίζ.

Η Ρωσία και η Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν σειρά ενεργειακών θεμάτων, μεταξύ αυτών η παροχή αερίου, η αναθεώρησης της τιμής πώλησής του και η πυρηνική ενέργεια.

Αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η πρόσφατη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δημιούργησε έναν κίνδυνο για την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι το 12,5% του φυσικού αερίου που αγοράζει η Άγκυρα περνά από την Ουκρανία. Ο κ. Γιλντίζ σημείωσε ότι οι τρόποι να αποφευχθούν εμπόδια στην παροχή φυσικού αερίου θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Θα συζητηθεί εξάλλου και το ενδεχόμενο να αλλάξει πορεία ο ρωσικός αγωγός South Stream, αφού η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτή στην πιθανότητα να επιτρέψει στον αγωγό αυτό να περάσει από το έδαφός της, εάν η Μόσχα υποβάλει σχετικό αίτημα.

Ο αγωγός αυτός είναι κρίσιμης σημασίας για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας να εδραιώσει τη θέση της ως ο κυρίαρχος πάροχος φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όμως το σχέδιο έχει τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της έντασης μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας.

Ναυτεμπορική
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ