2014-04-19 12:50:21
Φωτογραφία για Τα πασχαλινά έθιμα στην Αχαΐα - Πώς γιορτάζουμε την Ανάσταση σε Πάτρα και υπόλοιπο νομό
Πολλά και ιδιαίτερα έθιμα που διατηρούνται μέχρι και σήμερα, στην Πάτρα και την Αχαΐα γενικότερα Μ. Σάββατο στη Συναγωγή...

Ένα χαρακτηριστικό έθιμο είναι αυτό με τις... τρακατρούκες στην ενορία της Παντάνασσας. Κι αυτό διότι παλιά συνηθιζόταν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, στη διάρκεια δηλαδή της πρώτης Ανάστασης, οι πιστοί να προσεγγίζουν το κτίριο της εβραϊκής συναγωγής και να πετούν έξω από αυτό τις τρακατρούκες. Οι διαδοχικοί κρότοι αποσκοπούσαν στο να στείλουν το μήνυμα στους εβραίους, οι οποίοι Σάββατο πρωί βρίσκονταν εντός του κτιρίου στη συναγωγή, ότι ο Μεσσίας είναι υπαρκτός και είναι ο Χριστός ο οποίος νίκησε τον θάνατο με την Ανάστασή του.

Στον Αγ. Δημήτριο

Το έθιμο με τα μπότια στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου τηρείται ακόμα και μάλιστα κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους Χριστιανούς οι οποίοι πηγαίνουν να παρακολουθήσουν την πρώτη Ανάσταση στη συγκεκριμένη εκκλησία. Ο ιερέας κλείνεται στο ιερό έως ότου φθάσει η Μεγάλη στιγμή της Ανάστασης του Θεανθρώπου. Βγαίνει τρέχοντας προς τα έξω για να αναγγείλει το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης. Πετώντας με δύναμη στο πάτωμα μπότια και σπάζοντάς τα, ενώ αφήνονται πολύχρωμα λουλούδια να πέφτουν από τον γυναικωνίτη και όλο αυτό μαζί δημιουργεί μία άκρως εορταστική, χαρμόσυνη ατμόσφαιρα...


Στην Ερμού

Τα παλιά χρόνια η οδός Ερμού ήταν ο δρόμος με τα καταστήματα που πωλούσαν αγροτικά, κατά κύριο λόγο, εργαλεία. Οι μαγαζάτορες έβγαιναν από τα καταστήματά τους και πετούσαν φτυάρια, γλάστρες και ό,τι άλλο μπορούσε να σπάσει είτε να προκαλέσει δυνατό θόρυβο. Και όλα αυτά για να μεταφέρουν κι εκείνοι με τη σειρά τους το μήνυμα της πρώτης Ανάστασης. Το έθιμο έχει μείνει μέχρι και σήμερα, με τη ρίψη πιάτων, λαμπτήρων και κροτίδων.

Έφιπποι στον Αϊ Γιώργη

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ακολουθεί στους δρόμους του Βασιλικού η λιτάνευση της εικόνας, όπου της πομπής προηγείτο νεαροί έφιπποι οι οποίοι κρατούν την ελληνική σημαία και το λάβαρο της εκκλησίας, στη συνέχεια ακολουθούν ιερείς με την εικόνα και οι πιστοί. Το έθιμο αναβιώνει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου. Οι νέοι προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανό αυτό το ξεχωριστό έθιμο γι΄ αυτό το λόγο και η συμμετοχή τους είναι μεγάλη. Από την προηγούμενη ημέρα οι γυναίκες του Βασιλικού ετοιμάζουν διάφορα γλυκίσματα, τα οποία και μοιράζουν στους πιστούς έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Έφιπποι στην Συμπολιτεία

Στην Κρήνη Συμπολιτείας. Η αναβίωση του παλαιού τοπικού εθίμου με αγώνες ιπποδρομίας μετά τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου σε ομώνυμο ξωκλήσι της περιοχής πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία. Μετά τη Θεία Λειτουργία στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου οι καβαλάρηδες ιδιοκτήτες των αλόγων που συμμετείχαν στην ιπποδρομία προσκύνησαν ένας - ένας την εικόνα του Αγίου και ξεκινούν τον αγώνα. Η διαδρομή που κάνουν είναι από το ξωκλήσι μέχρι την πλατεία του χωριού Κρήνη. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Δήμο και τον Ιππικό Όμιλο Αιγίου.

"Κουλούρα" στην Χαλανδρίτσα

Ανήμερα της εορτής του Αγίου Γεωργίου το ομώνυμο ξωκλήσι της περιοχής ανοίγει τις πύλες του για να γιορτάσουν όλοι μαζί αναβιώνοντας παλαιά έθιμα χρόνων. Αρκετοί πιστοί ντόπιοι αλλά και επισκέπτες παρευρίσκονται στο εκκλησάκι του Αϊ Γιώργη για να παρακολουθήσουν τη Θεία λειτουργία καθώς και τους ιππείς, οι οποίοι συμμετέχουν στον αγώνα για την Κουλούρα.

Στο Αίγιο "καίνε" τον Ιούδα!

Την Κυριακή του Πάσχα ή της Αγάπης, στην Τέμενη Αιγίου στην πλατεία του χωριού τελείται το έθιμο της καύσης του Ιούδα. Το έθιμο αναβιώνει από τον Πολιτιστικό Σύλλο-γο της περιοχής. Το βράδυ στην πλατεία μπροστά από την εκ¬κλησία του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιείται θεατρικό δρώμενο που αναπαριστά τη δίκη του Ιούδα, του οποίου στο τέλος ρί¬χνουν το ομοίωμα στη φωτιά.

Το έθιμο της "Κουλούρας" - Καλάβρυτα

Στις Τουρλάδες Καλαβρύτων τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γιορτάζεται το έθιμο της «Κουλούρας». Σε αυτό οι συμμετέχοντες λαμβάνουν μέρος σε αγώνα δρόμου, ο οποίος βέβαια γίνεται μέσα στην ανθισμένη φύση. Το έπαθλο του νικητή είναι μια «κουλούρα», ένα είδος ψωμιού με γλυκιά γεύση, που παρασκευάζεται τη Μεγάλη Πέμπτη μαζί με τα κόκκινα αυγά από ανύπαντρες κοπέλες του χωριού. Οι νικητές τεμαχίζουν τις κουλούρες και τις μοιράζουν στους παρευρισκόμενους.

Άνω Καστρίτσι: Θρησκευτική δέηση και πομπή

Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα στο Άνω Κα¬στρίτσι αναβιώνει ένα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Η παράδο¬ση θέλει τους κατοίκους του Άνω Καστριτσίου να τελούν θρησκευτικές δεήσεις στην προ¬σπάθεια τουςνα προφυλάξουν το χωριό από κάποια καταστροφή. Άλλοι λένε από λοιμό ή διάφορες επιδημίες και άλλοι από κατολισθή¬σεις. Οι κάτοικοι λοιπόν κατόπιν προτροπής των ιερωμένων πραγματοποιούσανθρησκευ¬τική λιτανεία και δέηση, περιφέροντας τις άγιες εικόνες σε κύκλο σε όλα τα υψώματα γύρω από το χωριό.

Πηγή: dete
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ