2014-04-19 19:25:09
Φωτογραφία για Τα ευρωψηφοδέλτια της Πομπηίας
«Κακά στην Ελλάδα υπάρχουν μυριάδες. Από των αθλητών τη φάρα κανένα χειρότερο». Αυτά αναφέρει ο Ευριπίδης στον «Αυτόλυκο», ένα από τα λίγα σατιρικά δράματα που έγραψε και από το οποίο σώζονται ελάχιστοι στίχοι. Εκεί ο σπουδαίος τραγικός ποιητής αποπειράται να ασκήσει δριμεία κριτική τόσο στους αθλητές για τη μονομέρειά τους στις σωματικές επιδόσεις όσο και στο σύνολο των Ελλήνων, επειδή αποδίδουν υπερβολικές τιμές στους αθλητές και όχι σε εκείνους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την πόλη όταν βρεθεί σε κίνδυνο και ανάγκη.

Φυσικά, εφόσον δεν σώζεται ολόκληρο το έργο του Ευριπίδη και αγνοούμε τα βασικά σημεία της πλοκής, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν αυτό το δίστιχο αντιπροσωπεύει την άποψη του δημιουργού για τη «φάρα των αθλητών» ή αν απλά αποτελεί ένα δευτερεύον στοιχείο του έργου, που εξυπηρετεί τη δραματική οικονομία.

Εκ προοιμίου δεν μπορεί να αποκλειστεί από τα κοινά κάποιος επαγγελματικός κλάδος ή κάποια κοινωνική τάξη
. Ούτε να θεωρηθεί ολόκληρη ομάδα συμπολιτών μας εκ φύσεως «καλή» ή «κακή» για το σύνολο. Δεν θα ήταν δίκαιο κάτι τέτοιο. Κάθε πρόσωπο κρίνεται ξεχωριστά, με βάση τις γνώσεις, την επάρκειά του, την έξωθεν καλή μαρτυρία του, τις επιδόσεις του στον τομέα όπου δραστηριοποιείται και -φυσικά- το πατριωτικό φρόνημά του και την κοινωνική δράση του.

Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορεί να ειπωθεί ότι τα ευρωψηφοδέλτια που παρουσιάστηκαν από τα κόμματα περισσότερο θα ταίριαζαν στην... Πομπηία πριν από την καταστροφή της, παρά στην Ελλάδα που θέλει να ξεφύγει από τα νύχια της ύφεσης και της παρακμής και να κάνει ένα ποιοτικό άλμα στο μέλλον.

Είναι δυνατόν να εκπροσωπηθεί επάξια η χώρα μας στην Ευρωβουλή με πρόσωπα τα οποία θα δικαίωναν ακόμα και τους δεινότερους επικριτές μας; Είναι επιτρεπτό η πολιτική ένδεια να οδηγεί κομματικούς μηχανισμούς να προκρίνουν καιροσκοπικές υποψηφιότητες και να προσφέρεται το «χρίσμα» σε άτομα προδήλως ανερμάτιστα και σε «καινοφανείς» αστέρες του κόσμου του θεάματος; Μοναδικός στόχος τελικά είναι το «ράλι» της σταυροδοσίας, όπου το μέγα στοίχημα είναι η αναγνωρισιμότητα και η υφαρπαγή της ψήφου των αδαών;

Φυσικά, οι απαντήσεις στα προαναφερθέντα ερωτήματα είναι αυτονόητες και τα συμπεράσματα που συνάγονται από τις φιέστες των παρουσιάσεων των ευρωψηφοδελτίων είναι αποκαρδιωτικά.

Παρόλο που δεν λείπουν οι συμμετοχές άξιων και σημαντικών Ελλήνων στις κομματικές λίστες για την Ευρωβουλή, η γενική εικόνα είναι προβληματική. Οι ηγεσίες του πολιτικού κόσμου της χώρας θα έπρεπε να έχουν προσπαθήσει πολύ περισσότερο και να έχουν εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή τα έργα και τις ημέρες των... περαστικών, που εν μια νυκτί έκριναν ως κατάλληλους.

κυριακάτικη δημοκρατία
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ