2014-04-21 11:31:11
Φωτογραφία για Από την Ε/Κ πλευρά ζητούν οδικό χάρτη για την Αμμόχωστο
Αίτημα για καταγραφή των βημάτων που θα μεσολαβήσουν μέχρι να ανοίξει ο Βαρώσι καθυστερεί κινήσεις στο πακέτο της Αμμοχώστου

Έντονη γκρίνια στο διπλωματικό περιβάλλον του κυπριακού προκαλεί αίτημα της ε/κ πλευράς για οδικό χάρτη που θα καθορίζει επακριβώς τις κινήσεις στην προσπάθεια ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.

Έπειτα από διαβουλεύσεις μηνών οι διεθνείς παίκτες του κυπριακού συμφωνούν τώρα ότι θα πρέπει το συντομότερο να μπουν εμπειρογνώμοντες σο Βαρώσι για να εκπονήσουν μελέτη βιωσιμότητας που θα επιτρέψει την επανένταξη της πόλης φάντασμα στην ευρύτερη περιοχή.

Οι ΗΠΑ, μάλιστα, έχουν δεσμευθεί ότι θα χρηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια. Η Τουρκία δείχνει να αποδέχεται ότι ένα βήμα στο θέμα της Αμμοχώστου θα δημιουργήσει νέα δυναμική στη διαδικασία λύσης.

Οι Τ/Κ ακόμα αντιδρούν αλλά κι αυτοί πλέον αντιλαμβάνονται ότι δύσκολα θα αποτρέψουν εξελίξεις όταν όλοι οι άλλοι παίκτες τις επιθυμούν.


 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν μπει ακόμα στο Βαρώσι λόγω αίτηματος της ε/κ πλευράς να προσδιοριστούν και να καταγραφούν με κάποια λεπτομέρεια τα βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά και τα ανταλλάγματα που θα δοθούν, μέχρι να ανοίξει η πόλη φάντασμα.

Πρόκειται για αίτημα που σε αυτό το στάδιο δεν γίνεται δεκτό από την τουρκική πλευρά, ενώ αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από την διπλωματική κοινότητα.

Στην ουσία, όλοι αντιλαμβάνονται τους λόγους που ζητά οδικό χάρτη η ε/κ πλευρά. Τονίζεται, όμως, ότι η καταγραφή των βημάτων αναπόφευκτα οδηγεί τις πλευρές σε καταστάσεις που θυμίζουν την εκπόνηση του κοινού ανακοινωθέντος.

Όταν δηλαδή, Ε/Κ και Τ/Κ είχαν χαθεί για μήνες στην ερμηνεία λέξεων στο κείμενο, χάνοντας σε μεγάλο βαθμό την ουσία που ήταν η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης.

Τους προβληματισμούς αυτούς συμμερίζονται και Ε/Κ που συμμετέχουν στην προσπάθεια προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η προσπάθεια που καταβάλλεται τώρα είναι να βρεθεί μέση οδός. Να υπάρξει δηλαδή ένα κείμενο που θα προσδιορίζει τις κινήσεις στο Βαρώσι, αλλά χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες, έτσι ώστε να αποφευχθούν παρατράγουδα και να μπουν οι εμπειρογνώμονες στην πόλη.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ