2014-04-22 08:48:49
Φωτογραφία για ΑΥΡΙΟ Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ EUROSTAT
Επικοινωνιακή «εκστρατεία» της κυβέρνησης με αιχμή του δόρατος το πλεόνασμα

Ως εβδομάδα θετικών εξελίξεων, χαρακτηρίζεται από τη κυβέρνηση η εβδομάδα που ξεκινά αμέσως μετά από τις γιορτές του Πάσχα, διευκολύνοντας έτσι και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς εν όψει των «δίδυμων» εκλογικών αναμετρήσεων του Μαίου.

Την Τετάρτη η Eurostat αναμένεται να επικυρώσει χωρίς εκπλήξεις, σύμφωνα με το  υπουργείο Οικονομικών, τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, που διαμορφώθηκε στα περίπου 1,6 δισ ευρώ, με βάση τους όρους του Προγράμματος, όπου δεν λαμβάνονται υπόψιν τα «κέρδη» από το Ευρωσύστημα. Μια ημέρα μετά, το Euroworking Group κι αφού προηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η θετική εξέταση από την Τρόικα του ψηφισμένου εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου, αναμένεται να πιστοποιήσει το ότι η Αθήνα κάλυψε τα πρώτα προαπαιτούμενα, εγκρίνοντας την εκταμίευση των πρώτων 6,3 δισ ευρώ.


Μετά την επιβεβαίωση από τη Εurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό του 2013, η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, που κατά πολλούς στην κυβέρνηση θα κρίνει το μέλλον της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Η ημερομηνία, παραδέχεται κυβερνητικό στέλεχος, είναι έτσι κι αλλιώς σταθμός αφού η επιβεβαίωση του πλεονάσματος είναι μια εκ των δύο προϋποθέσεων για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Τη Δευτέρα 5 Μαίου, ο Γιάννης Στουρνάρας έχοντας στις αποσκευές του τα επικυρωμένα στοιχεία του πλεονάσματος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στο Eurogroup για την περαιτέρω μείωση του Χρέους. Το βασικό σενάριο, που οδηγεί σε σωρευτική μείωση του Χρέους κατά τουλάχιστον 3 μονάδες του ΑΕΠ έως 2020 και 7 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030, προβλέπει επιμήκυνση των διμερών ευρωπαϊκών δανείων (1ο «πακέτο») από 30 σε 50 έτη, τη μείωση του επιτοκίου των δανείων του 1ου «πακέτου» από 3μηνο Euribor + 50 μονάδες βάσης σε σταθερό 0,6%, καθώς και 10ετή περίοδο χάριτος για τις πληρωμές τόκων. 

Από το υπουργείο Οικονομικών σπεύδουν, πάντως, να επισημάνουν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι ούτε σύντομες ούτε εύκολες, καθώς παράλληλα θα εξελίσσεται η συζήτηση για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τη διετία 2015- 2016, με βασική «γραμμή» της Αθήνας να παραμένει το ότι αυτές οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν χωρίς νέο δάνειο.

Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν, πάντως, ότι τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, θα πρέπει να αναδειχθούν και τα πρώτα απτά σημάδια εξόδου από το «τούνελ», με αιχμή του δόρατος το κοινωνικό μέρισμα. Έως τις 10 Μαίου περίπου 74.000 ένστολοι με αποδοχές έως 1.542 ευρώ, θα λάβουν συνολικά 37 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά, δε, σε χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, άνεργους (περίπου 600.000 νοικοκυριά), έως τη Δευτέρα του Πάσχα, εγκρίθηκαν 22.000 αιτήσεις, στις οποίες αντιστοιχούν 13,5 εκατ. ευρώ, άλλες 40.000 απορρίφθηκαν, ενώ 78.000 ακόμα, βρίσκονται σε αναμονή.

Το σίγουρο είναι ότι για την κυβέρνηση, ειδικά αν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό, το διάστημα μέχρι το φθινόπωρο δεν θα είναι ανέφελο. Έχοντας εξαντλήσει προεκλογικά τα «όπλα» της θα βρεθεί αντιμέτωπη μέσα στο καλοκαίρι εκ νέου με την τρόικα, βρίσκοντας μπροστά της ακανθώδη ζητήματα όπως η συγχώνευση των επικουρικών ταμείων (που θα φέρει μειώσεις συντάξεων), η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και η κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Τέλος, σήμερα αναμένεται να διαβιβαστεί στη Βουλή, η δικογραφία για την άρση της ασυλίας, για ακόμα μια φορά, του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη για την παράνομη καταγραφή της συνομιλίας του με τον πρώην γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Παναγιώτη Μπαλτάκο, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ