2014-04-22 17:16:55
Φωτογραφία για «Το πλοίο αναποδογυρίζει. Δεν μπορούμε να κινηθούμε. Ελάτε γρήγορα»
Ο διάλογος ντοκουμέντο του πληρώματος με την υπηρεσία ελέγχου θαλάσσιας κυκλοφορίας της Ν.Κορέας - Το δραματικό μήνυμα από το Sewol εξεπέμφθη όταν ήταν ήδη πολύ αργά - Το φέρι μποτ είχε πάρει μεγάλη κλίση και οι επιβάτες δεν μπορούσαν να φορέσουν τα σωσίβιά τους

Την ώρα που οι νεκροί που ανασύρονται από το κουφάρι του πλοίου Sewol φτάνουν τους 108, με τους αγνοούμενους να αγγίζουν τους 190, για τους οποίους πλέον δεν υπάρχει ελπίδα, το φως της δημοσιότητας βλέπει ο δραματικός διάλογος ανάμεσα σε μέλος του πληρώματος του πλοίου και την υπηρεσία ελέγχου της θαλάσσιας κυκλοφορίας του νησιού Τζετζού.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το πλοίο της πλοιοκτήτριας εταιρίας Chonghaejin Marine Co. πραγματοποίησε κλήση στην υπηρεσία του νησιού στις 08.55 τοπική ώρα της 16ης Απριλίου αφού είχε ήδη πάρει κλίση, ενώ τρία λεπτά νωρίτερα ένα νεαρό αγόρι είχε τηλεφωνήσει στην πυροσβεστική υπηρεσία από το κινητό τηλέφωνό του.


Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επικοινωνία με το κοντινότερο στο πλοίο νησί, Τζίντο, για να αναφερθεί το περιστατικό και να κινητοποιηθούν τα σωστικά συνεργεία.

Το συγκλονιστικό που προκύπτει από το διάλογο, πάντως, είναι ότι το πλήρωμα του Sewol δεν έδωσε άμεσα εντολή στους επιβάτες να φορέσουν σωσίβια, καθώς όπως επισημάνθηκε στο Τζετζού οι επιβαίνοντες «δε μπορούν να κινηθούν». Βέβαια, αυτό δε φαίνεται να ανησύχησε τον συνομιλητή από το νησί, καθώς η απάντησή του ήταν ένα απλό «Οκ».

Η εντολή της γέφυρας προς τους 476 επιβαίνοντες να φορέσουν τα σωσίβιά τους μπορεί να είχε αποδειχθεί σωτήρια για πολλούς από αυτούς, παρ’όλα αυτά σύμφωνα με τα καταγγελίες διασωθέντων πολλά ήταν τα μέλη του πληρώματος που αντί να φροντίσουν τα παιδιά που επέβαιναν στο πλοίο προτίμησαν να το εγκαταλείψουν την ώρα που βυθιζόταν. Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είχε δοθεί επανειλημμένως στους επιβάτες η οδηγία να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Διαβάστε τη συγκλονιστική συνομιλία όπως την έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας:

8.55 Sewol: Τζετζού, με λαμβάνετε;

Τζετζού: Ναι Sewol, εδώ Τζετζού.

Sewol: Επικοινωνήστε με την ακτοφυλακή. Το πλοίο βρίσκεται σε κίνδυνο. Το πλοίο παίρνει κλίση.

8.56 Τζετζού: Πού βρίσκεται το πλοίο σας; Θα επικοινωνήσουμε με την ακτοφυλακή Sewol: Το πλοίο αναποδογυρίζει. Δε μπορούμε να κινηθούμε. Ελάτε γρήγορα. Βρισκόμαστε δίπλα στο νησί Byeongpung.

Τζετζού: Ελήφθη

Τζετζού προς ακτοφυλακή: Λάβαμε σήμα κινδύνου

8.58 Τζετζού: Sewol, εδώ Τζετζού, λαμβάνετε; Sewol, εδώ Τζετζού.

Sewol: Τζετζού, εδώ Sewol.

9.00 Τζετζού: Sewol, εδώ Τζετζού.

Sewol: Ναι, εδώ Sewol

Τζετζού: Πώς είναι η κατάσταση τώρα;

Sewol: Το πλοίο έχει πάρει κλίση προς τα αριστερά. Τα κοντέινερ έχουν πέσει.

Τζετζού: OK. Τι γίνεται με τους επιβάτες;

Sewol: Δε μπορούμε να επιβεβαιώσουμε. Το πλοίο έχει πάρει κλίση και δε μπορούμε να κινηθούμε.

Τζετζού: OK. Οι επιβάτες να φορέσουν σωσίβια και να ετοιμαστούν στην περίπτωση που είναι απαραίτητο να εγκαταλείψετε το πλοίο.

Sewol: Είναι δύσκολο για τους επιβάτες να κινηθούν τώρα.

Τζετζού: OK.

9.05 Sewol: Τζετζού, εδώ Sewol. Λαμβάνετε;

Τζετζού: Ναι, Sewol, εδώ Τζετζού.

Sewol: Τι συμβαίνει με την ακτοφυλακή;

Τζετζού: Ενημερώσαμε την ακτοφυλακή. Επικοινωνούμε με την Jindo VTS (υπηρεσία ελέγχου κυκλοφορίας). Περιμένετε.
πηγη
pestanea
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ