2014-04-22 21:01:07
Φωτογραφία για Δύο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες του Δήμου Βόλου
Μετά από επίμονες ενέργειες των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ψηφίσματα Δημοτικών Συμβουλίων, μεταξύ αυτών και του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, κλπ), όπως και των επαγγελματικών οργανώσεων των καταστηματαρχών εστίασης και διασκέδασης, ψηφίστηκε επιτέλους από τη Βουλή νομοθετική ρύθμιση που ικανοποιεί πάγια αιτήματα του κλάδου, διευκολύνει τη λειτουργία της αγοράς και θέτει τέλος σε καταστάσεις του παρελθόντος που τελικά συσσώρευσαν προβλήματα στις επιχειρήσεις και στις σχέσεις τους με τους Δήμους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα άρθρα 50 και 51 του νέου Νόμου (4257/14), όσοι έχουν οφειλές παρελθόντων ετών προς το Δήμο από τη χρήση κοινοχρήστων χώρων, από τέλη παρεπιδημούντων ή από ενοίκια, έχουν τη δυνατότητα, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, να υπαχθούν σε ρυθμίσεις που φθάνουν μέχρι και τις 100 δόσεις, όπως επίσης να επιτύχουν παραγραφή μέχρι του 100% των προσαυξήσεων για τα οφειλόμενα από 1-1-2010 και μετά. Πολύ ευνοϊκότερες δε είναι οι ρυθμίσεις των οφειλόμενων πριν από την 1-1-2010, αφού ενεργοποιείται ο προηγούμενος νόμος (Ν.3801/2009) σύμφωνα με τον οποίο παραγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις και οι οφειλές καταβάλλονται σε μακροχρόνιες δόσεις.


Παράλληλα, ικανοποιείται το πάγιο αίτημα των Δήμων και των καταστηματαρχών να υπάρχει η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ετήσιου τέλους άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου με την προκαταβολή του 30% και τα υπόλοιπα σε δόσεις, χωρίς την υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής για ολόκληρο το ποσό. Σημειώνεται ότι ειδικά για το θέμα αυτό είχε εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Η οποιαδήποτε ρύθμιση μπορεί να γίνει μέσα σε 4 μήνες από τη δημοσίευση του Νόμου, ήτοι από 14 Απριλίου μέχρι 14 Αυγούστου του 2014. Ο υπόχρεος οφειλέτης πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα στο Ταμείο του Δήμου, με συγκεκριμένη τη πρόταση διακανονισμού που επιθυμεί, η οποία μπορεί να είναι διπλή ανάλογα με το έτος των οφειλομένων. Μία για την περίοδο πριν από την 1.1.2014 και μία για την περίοδο μετά την 1.1.2014.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βόλου Ηλίας Ξηρακιάς καλεί με δήλωσή του όλους τους επαγγελματίες του Δήμου που έχουν οφειλές παρελθόντων ετών, να αξιοποιήσουν τις δύο αυτές ρυθμίσεις και να τακτοποιήσουν οριστικά τις σχέσεις τους με το Δήμο, οι οποίες, όπως τόνισε, θα πρέπει να είναι σχέσεις εμπιστοσύνης και γόνιμης συνεργασίας με στόχο το συλλογικό συμφέρον και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης. «Οτιδήποτε άλλο λέγεται ενόψει των επικείμενων εκλογών, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και εξυπηρετεί μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η εύρυθμη λειτουργία και η καλή εικόνα της πόλης που ικανοποιεί δημότες και επισκέπτες της, πρέπει να είναι κοινή μας επιδίωξη», υπογράμμισε ο κ. Ξηρακιάς.
magnesianews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ