2014-04-23 10:28:53
Φωτογραφία για Έρογλου: Εγώ αδιάλλαχτος; Λάθος να το λέτε αυτό
“Βουνό” χωρίζει τα αιτήματα των δύο πλευρών, δηλώνει ο Έρογλου.

Η απόσταση που χωρίζει τα αιτήματα των δύο πλευρών είναι “βουνό” δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου σε ομιλία του στην 21η γενική συνέλευση της ένωσης Τ/κ συνταξιούχων πριν αναχωρήσει για την Νέα Υόρκη όπου απόψε θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Έρογλου στην ομιλία του είπε ότι οι Ε/κ ζητούν εδάφη πίσω για την επιστροφή 160.000 ατόμων και έχουν κάνει πίσω στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Παρ` ότι η ε/κ πλευρά έχει δείξει με ξεκάθαρο τρόπο ότι είναι αδιάλλακτη, όπως υποστήριξε, για τον Τ/κ ηγέτη είναι λάθος να χρεώνουν τον ίδιο με αδιαλλαξία. Ο ίδιος, ο Ραούφ Ντενκτάς και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, είπε, ήθελαν λύση αλλά τους δύο πρώτους τους επέκριναν ότι δεν ήθελαν. Ο περισσότερο υπέρ της λύσης Ταλάτ που είχε και συναντίληψη με τον πρώην Πρόεδρο, Δημήτρη Χριστόφια δεν κατάφερε όμως να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα, πρόσθεσε. “Εδώ ποιος φταίει; Η αδιάλλακτη πλευρά είναι η ε/κ πλευρά αλλά υπάρχουν στο εσωτερικό μας κάποιοι που λένε ότι λύση δεν θέλει ο Έρογλου”.


Ο Τ/κ ηγέτης απάντησε και στις επικρίσεις του προέδρου του ΡΤΚ και “πρωθυπουργού”, Οζκάν Γιοργκαντζίογλου σε προηγούμενη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιαδήποτε λύση για να του πουν κάποιοι μπράβο. Στη δήλωσή του, είπε, υπήρχε ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι ο τ/κ “λαός” δεν θα πάρει την κρίση κάποιου άλλου και θα την κάνει δική του και δεν πρόκειται να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία... “Εάν δεν έχει γίνει κάποιο λάθος για μένα είναι λάθος να μιλάτε επικρίνοντας συνέχεια. Κοιτάξτε, αυτοί που θέλουν την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων είμαστε εμείς, αλλά δεν επιταχύνονται, πάλι εμείς φταίμε;”. Πρέπει να ξεχάσουμε το σύνδρομο της αλληλοκατηγορίας, σημείωσε.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι του ζήτησε να επιτρέψει την παρουσία απεσταλμένου της ΕΕ στο τραπέζι των συνομιλιών και την επιστροφή των Βαρωσίων στους ιδιοκτήτες τους πριν το 1974. Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι στην απάντησή του στον κ. Φούλε του επεσήμανε ότι το αίτημα για συμμετοχή ενός εκπροσώπου της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις είναι του Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, προσθέτοντας ότι επειδή η ε/κ πλευρά – όπως είπε – είναι μέλος της ΕΕ, η Ένωση δεν μπορεί να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις.

Του απηύθυνε δε την ερώτηση, συνέχισε, ότι εάν θεωρεί πως η έγκριση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο θα κάμψει την θέληση των Τ/κ για λύση, τότε η επιστροφή των Βαρωσίων θα προκαλέσει το ίδιο και στους Ε/κ.

Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, ζήτησε εδάφη για την επιστροφή 160.000 ατόμων και 60.000 να έχουν πρώτιστο δικαίωμα την επιστροφή στις προ του 1974 περιουσίες τους, ενώ έκανε βήμα πίσω και από την εκ περιτροπής προεδρία, υποστηρίζοντας ότι “έχουν την άποψη να επιστρέψουμε στην Δημοκρατία του 1960 και οι Τ/κ να εκλέγουν τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην έχουν δικαίωμα βέτο”.

Για τα δημοψηφίσματα, ο κ. Έρογλου είπε ότι δεν θα γίνουν όπως το 2004, όπου είχε δοθεί στον λαό ένα σχέδιο 9000 σελίδων και δεν μπόρεσε να διαβαστεί, ενώ ένα μέρος της συμφωνίας είχε συμπληρωθεί από τον ΟΗΕ. “Νομίζω ότι μια τέτοια εκστρατεία δεν γίνεται ξανά”. Επανέλαβε δε ότι για μια μόνιμη λύση πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα 40 χρόνια που πέρασαν από το 1974 και το σημαντικό είναι – όπως πρόσθεσε- να βρεθεί ο τρόπος ώστε να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα για ένα μοντέλο ομοσπονδίας που θα βασίζεται στην διζωνικότητα και το ίσο καθεστώς των δύο κοινοτήτων.

Το θέμα του χάρτη, είπε, θα συζητηθεί αφού υπάρξει συμφωνία στα άλλα θέματα, λέγοντας ότι η τ/κ πλευρά ζήτησε όπως, εάν είναι δυνατόν, λίγα άτομα επανεγκατασταθούν επισημαίνοντας ότι σε αυτούς που θα χρειαστεί να τους μετακινήσουν μετά την λύση ως τ/κ πλευρά θέλουν να έχουν την ίδια ποιότητα και συνθήκες ζωής, αλλιώς θα είναι μια καταστροφή, όπως είπε, και οι άνθρωποι θα μαλώνουν μεταξύ τους.

Ως προς τις κατηγορίες εναντίον του ότι δεν ενημερώνει επαρκώς για τις διαπραγματεύσεις, ο Ντερβίς Έρογλου είπε ότι κάθε Τρίτη συναντάνται με τον “πρωθυπουργό” (και πρόεδρο του ΡΤΚ) Οζκάν Γιοργκαντζίογλου και κάθε Τετάρτη με τον “αναπληρωτή πρωθυπουργός” (και πρόεδρο του ΔΚ – ΕΔ) Σερντάρ Ντενκτάς ενώ η πόρτα του είναι ανοικτή για όλα τα πολιτικά κόμματα. Το σημαντικό, σημείωσε, είναι η υπογραφή μιας συμφωνίας που θα κάνει τους Τ/κ ευτυχισμένους.
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ