2014-04-23 15:58:23
Φωτογραφία για Νεοχώρι Κυλλήνης: Εντυπωσιακή η καύση του Ιούδα
Τηρώντας την παράδοση που πρόσφατα αναβίωσαν και καθιερώνουν ως θεσμό για το χωριό τους ο Σύλλογος των Εν Αθήναις Νεοχωριτών Κυλλήνης και οι πάντα δραστήριοι κάτοικοι της περιοχής έκαψαν το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τον Ιούδα. Το ομοίωμα που κατασκεύασε ο κ. Αρβανίτης, παραδόθηκε στις φλόγες λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα στους εκατοντάδες που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Η διαδρομή του Ιούδα ήταν μικρή όμως ακολουθήθηκε από κατοίκους του χωριού με ντέφια. Τα μέλη του συλλόγου μίλησαν για το έθιμο στον κόσμο και ευχαρίστησαν όλους για την στήριξη που παρέχουν. Στη συνέχεια περιέλουσαν το ομοίωμα του Ιούδα και οινόπνευμα, του έβαλαν φωτιά και μέσα σε λίγη ώρα έγινε στάχτη Από την άλλη στο τέλος της καύσης, οι γυναίκες του χωριού που είχαν ετοίμασαν σπιτικά γλυκά τα πρόσφεραν στους επισκέπτες.

Όπω αναφέρει και το Blog του χωριού

"Οι στιγμές ήταν συγκινητικές καθώς το δρώμενο αυτό μας γύρισε αρκετά χρόνια πίσω (40 έτη). Υπό τους ήχους της αφιλοκερδώς υπέροχης μουσικής του συχωριανού μας Θανάση Ψυχογιού στις 20:15 το ομοίωμα του ΙΟΥΔΑ βγήκε από το κοινοτικό γραφείο υποβασταζόμενο από τα παλιά μέλη του συλλόγου ΣΤΡΙΓΑ ΓΙΑΝΝΗ και ΧΑΒΙΑΡΑ ΣΠΥΡΟΥ και υπό την συνοδεία φίλων του συλλόγου συχωριανών αλλά και κυρίως μικρών παιδιών του Δημοτικού μας σχολείου που χτυπούσαν ντέφια και τύμπανα (έτσι συνόδευαν το ομοίωμα του Ιούδα παλαιά ) και κατευθύνθηκε στο σημείο της καύσης που ήταν στην πλατεία Αγ.Γεωργίου .

Το ομοίωμα στήθηκε στην θέση του. Ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία την καύση.

Ο Κος Στριγάς Ιωάννης πρώην πρόεδρος του συλλόγου Νεοχωριτών Αθήνας εκπροσωπώντας τον σύλλογο καλωσόρισε του συχωριανούς συνδημότες, φίλους του χωριού μας και του συλλόγου ευχήθηκε Χρόνια Πολλά ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ,μετέφερε τις ευχές του προέδρου Κου ΖΩΗ ΖΟΡΜΠΑ και του ΔΣ του συλλόγου ευχαρίστησε του προσκεκλημένους για την παρουσία τους ,ευχαρίστησε όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση του δρωμένου και η καύση ξεκίνησε .

Η φωτιά στο ομοίωμα ,τα Πυροτεχνήματα ,η πανέμορφη μουσική έδωσαν λάμψη και φωτισμό στο χωριό μας .

Ο κόσμος εκστασιασμένος και φανερά συγκινημένος παρακολουθούσε το θέαμα που όπως ξέρουμε είναι το μοναδικό στην περιοχή τέτοια μέρα .

Παρών ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Κος ΝΙΚΟΛΑΟΣ.Π.ΨΥΧΟΓΙΟΣ

Παρούσες ήταν καλύπτοντας το δρώμενο ομάδες ΜΜΕ της Ηλείας τους οποίους ευχαριστούμε.

Ο δημοσιογράφοςτης εφημερίδας Πρωϊνης Κος Γιάννης Σπυρούνης

το site ilialive .gr και 3μελής ομάδα της Ολυμπιακής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης που κάλυψαν με φωτογράφιση και videoκάλυψη την αναβίωση του εθίμου.

Μας τίμησε με την παρουσία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Κυλλήνης Κα Φιτσάλου Δήμητρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί συχωριανοί και φίλοι του συλλόγου έστω και την τελευταία στιγμή σε κάθε πρόβλημα που δημιουργήθηκε έδιναν λύσεις με την προσωπική τους βοήθεια ,βοηθώντας την προσπάθεια του συλλόγου μας και αυτοί είναι :ΖΩΗΣ Ανδρ.ΖΟΡΜΠΑΣ ,ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΟΣ και ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ και Ο Κος ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΓΚΟΣ από Λεχαινά .

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήμουμε ως σύλλογος τον Κο ΑΝΤΩΝΗ Σω.ΑΡΒΑΝΙΤΗ που κατασκεύασε το ομοίωμα καθώς και τους μικρούς μας φίλους ΘΑΝΟ Σταύρου ΚΑΣΣΑΡΑ και ΓΙΑΝΝΗ Αυγουστή ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ που ήταν στην κατασκευή και βοηθούσαν σε ότι ανάγκη υπήρχε Για την extra φωτογράφιση από όπου πήραμε και το μεγαλύτερο μέρος του φωτογραφικού υλικού τους Κους ΑΡΒΑΝΙΤΗ Τ. ΝΙΚΟ και ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΓΚΟ

Ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά τον DJ ΘΑΝΑΣΗ ΨΥΧΟΓΙΟ για την πολύτιμη και συνεχή βοήθειά του που προσφέρει πάντα στον σύλλογο. Ευχαριστούμε τις κυρίες που έφτιαξαν τα γλυκά και πρόσφεραν αναψυκτικά δωρεάν στο κέρασμα των φιλοξενούμενων:

Κική Γεωρ.Πρινόπουλου

Μαρία Γεωρ.Πρινόπουλου

Κατερίνα Αλεξανδρή Ηλιοπούλου

Σούλα Βασ.Λαγογιαννη

Αμαλία Χαβιαρά

Διονυσία Δημητροπούλου -Ρουμελιώτη

Σοφία Νιαμονιτάκη -Γιαννούλη

Βασιλική Πατσούρα-Ψυχογιού

Μαριλλού Νέλλου

Ιωάννα Κων Αρβανίτη

Γεωργία Θεοδ.Ψυχογιού

Άννα Ψυχογιού Αρβανίτη

Λαμπροπούλου Μαρία

Μητροπούλου Αγγελική .

Σας ευχαριστούμε όλους προσωπικά, ευχόμαστε Υγεία και προσωπική ευτυχία σε όλους και του χρόνου να είμαστε καλά να ξανακάνουμε το δρώμενο και παλιό έθιμό μας

με εκτίμηση

Ο πρόεδρος

Κος ΖΟΡΜΠΑΣ ΖΩΗΣ

και το ΔΣ του συλόγου"

Πηγή: ilialive - neohorikillinis
xespao
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ