2014-04-24 08:41:20
Φωτογραφία για Κύπρος: Ένας οπαδός έχασε την όραση του από το ένα μάτι στα επεισόδια που έγιναν στο ΓΣΠ
Διοικητική έρευνα διέταξε ο Αρχηγός Αστυνομίας για τους χειρισμούς στα επεισόδια στο ΓΣΠ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομία σχετικά με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν κοντά στην περιοχή του ΓΣΠ ανάμεσα σε οπαδούς του ΑΠΟΕΛ - ΑΕΛ: "Εκφράζουμε τη λύπη μας για το σοβαρό τραυματισμό του νεαρού φιλάθλου καθώς και τη συμπάθειά μας προς τα μέλη της Αστυνομίας και τους συμπολίτες μας που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ή και ακόμα ταλαιπωρήθηκαν.

Δυστυχώς προχθες βράδυ γίναμε για ακόμη μια φορά μάρτυρες θλιβερών επεισοδίων πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων ΑΠΟΕΛ – ΑΕΛ που διεξήχθη στο Στάδιο ΓΣΠ. Τα επεισόδια άρχισαν πριν την έναρξη του ποδοσφαιρικού αγώνα όταν οπαδοί της ΑΕΛ συναντήθηκαν στην είσοδο της Λευκωσίας με οπαδούς της αντίπαλης ομάδας του ΑΠΟΕΛ. Είναι πλέον φανερό ότι τα επεισόδια δημιουργούνται εκτός αγωνιστικού χώρου."


Συνεχίζοντας η Αστυνομία αναφέρει ότι σε καμιά περίπτωση δεν διεκδικεί το αλάθητο ενώ αναφέρεται στις προσπάθειες της Αστυνομίας για αποτροπή των επεισοδίων: "Αξιολογώντας τόσο τα μέχρι στιγμής δεδομένα όσο και τον σχεδιασμό της όλης επιχείρησης διαπιστώνεται ότι ενδεχομένως να υπήρξαν κάποιες αδυναμίες και παραλήψεις. Για το λόγο αυτό ο Αρχηγός Αστυνομίας διέταξε διοικητική έρευνα.

Ανεξάρτητα με τα πιο πάνω, με λύπη μας παρατηρούμε ότι από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια μετακύλισης ολόκληρης της ευθύνης στην Αστυνομία.

Πέραν τούτου, πρέπει να τονιστεί και η ευθύνη των σωματείων και άλλων φορέων τα οποία παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν στις συσκέψεις που προηγήθηκαν, εντούτοις δεν τηρήθηκαν από μέρους τους τα συμφωνηθέντα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι :

1. Παρόλο το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των Σωματείων όπως μην μετακινηθούν μαζικά οι οργανωμένοι οπαδοί χωρίς τη συνοδεία της Αστυνομίας, εντούτοις μερίδα οπαδών της ΑΕΛ συγκεντρώθηκαν στην έξοδο Πέρα Χωριού και από εκεί κατευθυνθήκαν ομαδικά προς το ΓΣΠ.

Να σημειωθεί ότι κατά την σύσκεψη που προηγήθηκε, υπήρξε πρόταση της Αστυνομίας όπως οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΛ συνοδευτούν με περιπολικά της Αστυνομίας από τη Λεμεσό μέχρι το ΓΣΠ. Για το σκοπό αυτό ζητήθηκε η βοήθεια και η συνεργασία τους όμως η θέση τους ήταν αρνητική με τη δικαιολογία, ότι η παρουσία της Αστυνομίας πιθανόν να προκαλούσε αντιδράσεις. Την ίδια άποψη με τους εκπροσώπους της ΑΕΛ εξέφρασε και εκπρόσωπος της ΚΟΠ.

Επίσης ενώ αρχικά είχε συμφωνηθεί ότι οι οπαδοί της ΑΕΛ δεν θα χρησιμοποιούσαν λεωφορεία για τη μετάβαση τους στο γήπεδο, στο τέλος ούτε αυτό τηρήθηκε. Αντιθέτως χρησιμοποίησαν ένα λεωφορείο το οποίο μετέφερε μερίδα οπαδών στο γήπεδο, οι οποίοι σταμάτησαν στον αυτοκινητόδρομο παρά το Nuevo Campo και αφού κατέβηκαν από το λεωφορείο ενώθηκαν με τους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΛ και έλαβαν μέρος στα επεισόδια.

2. Ενώ οι οργανωμένοι φίλαθλοι του ΑΠΟΕΛ ακολούθησαν συγκεκριμένη διαδρομή για μετάβαση στο γήπεδο με την συνοδεία της Αστυνομίας, μια μερίδα οπαδών δεν τήρησε τις προκαθορισμένες διαδρομές με αποτέλεσμα να συναντηθούν με οπαδούς της ΑΕΛ στον κυκλικό κόμβο Καλαμών.

3. Η Αστυνομία είχε ζητήσει όπως η Νότια κερκίδα παραχωρηθεί στην ΑΕΛ έτσι ώστε να ήταν πιο εύκολη η πρόσβαση των οπαδών της και θα ήταν πιο εύκολο το έργο της αστυνόμευσης, γεγονός που τελικά δεν έγινε αποδεκτό από τα δύο σωματεία.

Είναι επιτέλους καιρός ΟΛΟΙ να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να υπάρξει θέληση για λήψη μέτρων. Η άμεση παρέμβαση των αθλητικών παραγόντων είναι πλέον επιβεβλημένη.

Τέλος, καλούνται όλοι οι φίλαθλοι να απομονώσουν τις μονάδες εκείνες που δημιουργούν αναταραχή εντός και εκτός των γηπέδων, προκαλούν διασάλευση της έννομης τάξης και παράλληλα να επιδείξουν πνεύμα αθλητοπρέπειας προς αποφυγή οποιοδήποτε εκτρόπων.

Παρά τα προβλήματα και τις οποιεσδήποτε παραλήψεις η Αστυνομία ήταν παρούσα και γι’ αυτό έγιναν μέχρι στιγμής 9 συλλήψεις. Επίσης, κατά τις έρευνες που είχε διενεργήσει η Αστυνομία πριν την έναρξη του αγώνα, εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός κροτίδων."
24h.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ