2014-04-27 07:19:04
Φωτογραφία για Η Πορτογαλία αποχαιρετά την τρόικα με... γαρίφαλα
Σαράντα χρόνια συμπληρώθηκαν στην Πορτογαλία από τότε που ακούστηκε από τα ραδιόφωνα το απαγορευμένο από το καθεστώς τραγούδι: «Grandola, vila morena» το οποίο κι έγινε το σήμα κατατεθέν της «Επανάστασης των Γαριφάλων», το σχεδόν αναίμακτο κίνημα του πορτογαλικού στρατού, το οποίο έβαλε τέλος στη 48ετή χούντα.

Και σαράντα χρόνια μετά η χώρα ετοιμάζεται για ακόμα μία σημαντική στιγμή, αυτής της εξόδου από το Μνημόνιο στις 17 Μαΐου, έπειτα από τρία χρόνια εφαρμογής προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα γίνει έτσι η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Ιρλανδία που απαλλάσσεται επιτυχώς από την κηδεμονία των δανειστών της, γεγονός που για την κυβέρνηση του Πέδρο Κοέλιο, που ταλαντεύτηκε επικίνδυνα εξαιτίας των οικονομικών κραδασμών, σηματοδοτεί την «έναρξη της πολιτικής και δημοσιονομικής αυτονομίας της Πορτογαλίας».

Βέβαια, τόσο το ΔΝΤ όσο και η Κομισιόν προειδοποιούν πως για να παραμείνει το χρέος βιώσιμο θα πρέπει να συνεχιστούν η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις, «ώστε να βελτιωθεί το δυναμικό της πορτογαλικής οικονομίας και να μετατραπεί σε βιώσιμη ανάπτυξη, βασισμένη στις εξαγωγές», όπως αναφέρεται σε έκθεση της Κομισιόν.


Τρία χρόνια Μνημονίου έχουν διαμορφώσει ένα δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,9% του ΑΕΠ (αφορά στο τέλος του 2013 και βασίζεται σε πρόσφατα στοιχεία της Eurostat) και με συμφωνημένο στόχο να μειωθεί στο 2,5% μέχρι το 2015.

Η Πορτογαλία αποχαιρετά την τρόικα με... γαρίφαλα

Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 129% του ΑΕΠ, το τρίτο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη, ενώ η ανεργία ήταν τον Φεβρουάριο στο 15,3% (μειωμένη κατά περίπου δύο μονάδες από το ζενίθ της πέρυσι). Η οικονομία της Πορτογαλίας παρέμεινε σε ύφεση το 2013, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 1,4%, ενώ φέτος προβλέπεται ανάπτυξη περί το 1,2%, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις.

Επίσης, το 20% του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Πορτογαλίας. Η φτώχεια πλήττει κυρίως τις πολύτεκνες οικογένειες, τους άνεργους και τους νέους κάτω των 18 ετών.

Στο μεταξύ, η τρόικα βρίσκεται στη Λισαβόνα όπου και θα μείνει μέχρι το τέλος του μήνα, για την τελευταία αξιολόγηση της χώρας, πριν την έξοδο από το Μνημόνιο. Κι όπως επισήμανε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέδρο Κοέλιο, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τους όρους εξόδου από το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα ζητήσει πιστωτική «γραμμή ασφαλείας» από την Ευρωζώνη ή αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας που προτίμησε να βγει στις αγορές χωρίς «δίχτυ ασφαλείας». Ωστόσο θα πρέπει να έχει ανακοινώσει τις προθέσεις της πριν από τις 5 Μαΐου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα επισημοποιήσει την έξοδο της Πορτογαλία από το Μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία βγήκε την Τετάρτη στις αγορές για πρώτη φορά από το 2011 και δανείστηκε 750 εκατομμύρια ευρώ σε 10ετή ομόλογα, με μέση απόδοση 3,58%. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ