2014-04-28 10:46:05
Φωτογραφία για Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: 400 ευρώ τον μήνα υπό προϋποθέσεις μετά το καλοκαίρι βάση μνημονίου
Επίδομα έως 400 ευρώ μηνιαίως σε φτωχές οικογένειες με δύο παιδιά, πιλοτικά όμως για κάποιους δήμους μετά το καλοκαίρι αρχικά και εν συνεχεία από το... 2015 για όλους όσους το δικαιούνται, προαναγγέλθηκε από την κυβέρνηση. Για να λέμε την αλήθεια, δεν είναι ένα μέτρο που “σκαρφίστηκαν” οι κυβερνώντες για ψηφοθηρικούς σκοπούς, αν και η ανακοίνωσή του ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές αυτόν τον σκοπό έχει, αλλά είναι ένα μέτρο που ισχύει στις χώρες μέλη της ΕΕ, οπότε και η Ελλάδα πρέπει να εναρμονιστεί. Άλλωστε αναφέρεται ως προαπαιτούμενο στο επικαιροποιημένο μνημόνιο!

Βέβαια και σε αυτό το μέτρο θα ισχύουν πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια. Θα δοθεί αρχικά όπως αναφέραμε πιλοτικά μετά το καλοκαίρι, δηλαδή μετά τις ευρωεκλογές, σε όσες οικογένειες έχουν χαμηλό εισόδημα έως 4.800 ευρώ.

Επί παραδείγματι, το επίδομα θα κυμαίνεται 200-220 ευρώ κατ’ άτομο και θα αυξάνεται κατά 70 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 50 ευρώ για κάθε παιδί
. Η οικονομική ενίσχυση για μια οικογένεια με δύο παιδιά θα ανέρχεται συνολικά σε 400 ευρώ κάθε μήνα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν εισοδηματικά κριτήρια -η πρόταση της Παγκόσμιας Τράπεζας θέτει ως ετήσια εισοδηματική οροφή το ποσό των 4.800 ευρώ- αλλά και να μην διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία (δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν πάντως όσοι κατοικούν σε δικό τους σπίτι αλλά δεν έχουν άλλα περιουσιακά στοιχεία). Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και όχι προηγούμενων ετών (δηλαδή κάποιος που μένει φέτος άνεργος και δεν έχει άλλη περιουσία θα δικαιούνται ενίσχυση ακόμα και αν πέρσι δεν πληρούσε τα κριτήρια αυτά).

Που θα εφαρμοστεί πιλοτικά

Το μέτρο θα εφαρμοστεί πιλοτικά το 2014 και θα προβλέπει τη χορήγηση του επιδόματος σε 8.000-10.000 δικαιούχους σε δύο περιοχές της χώρας ή δύο έως πέντε δήμους, ενώ από το 2015 θα χορηγείται κανονικά σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις. Στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου πρόκειται να διατεθεί 1.6 δισεκατομμυρίο ευρώ, αλλά όχι εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του κράτους, καθώς θα υπάρξει κοινοτική ενίσχυση.

Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο θα ισχύσει σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου και κυρίως στα νησιά, αλλά οι ακριβείς περιοχές θα επιλεγούν μετά τις ευρωεκλογές.

Εξτρά παροχές

Εκτός από την οικονομική ενίσχυση οι δικαιούχοι θα έχουν και μία σειρά πρόσθετων παροχών, όπως είναι:

H ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (αν είναι ανασφάλιστοι)

H ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

H χορήγηση επιδόματος θέρμανσης

H συμμετοχή σε προγράμματα του ευρωπαϊκού ταμείου απόρων όπως η σίτιση

H συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (δράσεις κατάρτισης και απασχόλησης)

Η μελέτη κόστισε 2 εκ. ευρώ

Πάντως, η χώρα μας πλήρωσε... ακριβά τη μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα. Η Παγκόσμια Τράπεζα για να προχωρήσει στη μελέτη και να βγάλει κάποια κριτήρια, πήρε 2 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που ναι μεν θα αντληθεί από πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά σίγουρα τα λεφτά που δαπανήθηκαν θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλες δράσεις. Θα μπορούσαν να δοθούν σε ανέργους, σε δράσεις ενίσχυσης φτωχών και όχι -και πάλι- στους τραπεζίτες avriani.makedonias.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ