2014-04-28 20:10:06
Φωτογραφία για Ανδρέας Λοβέρδος: Ο Παπανδρέου θα στηρίξει ΠΑΣΟΚ. Τέλος στην εσωστρέφεια
Δήλωση στήριξης του ΠΑΣΟΚ θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παναδρέου, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM 90,1 και στους δημοσιογράφους Βασίλη Ταλαμάγκα και Γιώργο Κουβαρά. Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, μιλώντας και εκ μέρους της Ελιάς σημείωσε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι πρέπει να μπει τέλος στην εσωστρέφεια στον χώρο της κεντροαριστεράς. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πως βλέπετε παρουσία του κυρίου Παπανδρέου μαζί με τον κ. Κουβέλη στην εκδήλωση της κ. Κοππά;

Όταν το έμαθα πριν από λίγες μου ήρθε αμέσως στο μυαλό η παρουσία του Κώστα Σημίτη σε μία εκδήλωση της ΔΗΜ.ΑΡ. στην οποία ήταν βασικός ομιλητής ο Νίκος Μπίστης, το 2012, προ των εκλογών. Και τότε ο κ. Σημίττης ήταν πρώην πρωθυπουργός, πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Μπίστης τότε ήταν στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. Θέλω να πω ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν την δυνατότητα και την ελευθερία, όπως την έχουν όλοι οι άνθρωποι τελικά να κάνουν πράγματα που έχουν σχέση με την διακίνηση ιδεών, την πορεία συνεργατών τους, τα οποία μπορεί ενδεχομένως να ερεθίζουν και να δημιουργούν ένα κλίμα, όπως των συζητήσεων που σε όλες τις τηλεοράσεις γίνονται για το θέμα αυτό σήμερα, αλλά κατ' ουσία οι κινήσεις τους αυτές να μην έχουν το πολιτικό νόημα που θέλει η συζήτηση να τους δίνει
. Δεν αποφεύγω την συζήτηση με αυτά που λέω. Πιστεύω ότι ο Παπανδρέου θα κάνει δήλωση στήριξης του ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω κάποια πληροφορία, δεν ξέρω αν θα το κάνει σήμερα ή αύριο αλλά ξέρω ότι αυτή είναι η λογική του. Άρα όλη η συζήτηση για το αν μετατοπίζεται πολιτικά ή δίνει γραμμή δεν έχει νόημα. Θεωρώ πως θα κάνει δήλωση με σαφή τρόπο.

Μήπως θα ήταν καλύτερα να πάτε σε ευθεία σύγκρουση με τον κ. Παπανδρέου;

Σας εγγυώμαι, και αυτός θα είναι ο δικός μου ρόλος, ότι θα υπάρξει σύμπλευση με όλο τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης πρωτίστως με τον κύριο Παπαναδρέου και αυτή η σύμπλευση θα είναι και προεκλογική και μετεκλογική. Θα παίξω ρόλο σε αυτό. Μετά τις εκλογές η Ελιά να είναι η πολιτική στέγη για όλη την κεντροαριστερά. Έχει μέλλον αυτή η ιστορία και αφορά και την ΔΗΜ.ΑΡ. κατά την δική μου προσέγγιση και γνώμη.

Αν είχατε πάρει πρόσκληση θα πηγαίνατε;

Θα πήγαινα γιατί να μην πάω. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το πρόβλημα. Στις παρουσιάσεις βιβλίων δεν υπάρχουν προσκλήσεις. Είναι ανοιχτές εκδηλώσεις. Όταν παλεύουμε για μία ενιαία κεντροαριστερά γιατί να θεωρούμε μπετοναρισμένες ορισμένες αντιθέσεις κομμάτων του ίδιου χώρου που η ζωή θα θέλει και θα το δείτε μετεκλογικά ότι θα συμπλεύσουν.

Θα εντάξετε σε αυτή την προσπάθεια για την ενιαία κεντροαριστερά και το Ποτάμι;

Όσοι προσδιοριστούν σε αυτό τον πολιτικό χώρο, όχι με ταμπέλες, αλλά και με ουσίες πολιτικών θεωρώ ότι είναι εξ ορισμού μέσα σε αυτή την πορεία και την εξέλιξη. Αλλά πρέπει να προσδιοριστούν. Δεν με ενδιαφέρει να πει ο άλλος ότι είμαι κεντροαριστερός. Δεν με ενδιαφέρει η ταμπέλα. Η ουσία των πολιτικών με ενδιαφέρει να δείχνει κεντροαριστερά. Απλά αυτό που έλεγα από το Σεπτέμβρη του 2013. Κανείς δεν πρέπει να διεκδικεί να γίνεται πλαίσιο στον άλλον. Δηλαδή να τον καπελώνει. Αυτοτελείς και ισότιμοι φορείς.

Ο πήχης για την Ελιά στις ευρωκλογές ποιος είναι;

Ο στόχος μας είναι να ανασυγκροτήσουμε το χώρο ξέροντας ότι δεν θα γίνει με την μία. Δηλαδή, στις 25 Μαΐου δεν προσδοκά κανείς αιθεροβάμων ότι θα γίνει . Θέλουμε όμως, να γίνει το πρώτο βήμα. Το πρώτο βήμα είναι υπαρξιακό. Δηλαδή, το αποτέλεσμα να δείχνει ότι αυτός ο χώρος πήρε επιδοκιμασία από το εκλογικό σώμα για να υπάρξει σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να μεγαλώσει. Δεν μπορώ να το προσδιορίσω αριθμητικά, διότι συσχετίζεται και με τους άλλους. Δηλαδή, ένα χαμηλό ποσοστό, εν μέσω χαμηλών ποσοστών του πρώτου και του δεύτερου, δε νομίζω ότι θα είναι αποτυχία.

Θα έχουμε εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Ελιάς αν τα πράγματα δεν πάνε καλά εκλογικά;

Προφανώς. Αν ο λαός μας αποδοκιμάσει με τρόπο ευθύ και σαφή τότε ο αγώνας για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς σε δύο φάσεις, δεν θα έχει πάει καλά.

Θα δηλώσετε παρών εκείνο το βράδυ;

Δεν το πάω εκεί. Αυτό το παρών, είμαι εδώ και αναλαμβάνω τις ευθύνες μου κλπ θυμίζει ότι είμαι εδώ να διεκδικήσω αρχηγίες κλπ. Δεν το βάζω έτσι. Όποιος το βάζει έτσι απωθεί τον κόσμο. Εγώ λέω ότι θα είμαι ένας παράγοντας που θα εγγυηθεί την ενότητα. Πάμε να κάνουμε μία καλή παρουσία στις 25 Μάιου στις ευρωοεκλογές σε συνάρτηση και με τις δημοτικές εκλογές και μετά για μας ο δρόμος ανοίγει.

Αυτή η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς υπό ποια ηγεσία θα γίνει;

Αυτά όλα είναι θέματα ανοιχτά που θα κριθούν στις συνδιασκέψεις που θα γίνουν το 2014 ή το 2015 ανάλογα με την βούληση του εκλογικού σώματος. Δεν μπορεί κανείς να προβλέπει εξελίξεις πέραν της 25ης Μαΐου, διότι μπορεί ο λαός να οδηγήσει τη χώρα σε γενικές εκλογές. Παρ' ότι δημοσκοπείται τώρα και λέει κατά πλειοψηφία ότι δεν θέλει γενικές βουλευτικές εκλογές, ποιος μας λέει ότι η βούληση του στις 25 Μαΐου δεν θα είναι να πάει σε γενικές εκλογές; Όλα αυτά θα κριθούν μετά χωρίς να είναι τα κυρίαρχα και τα πρωτεύοντα. Με συγχωρείτε πολύ, με πάτε στην επόμενη ημέρα για να διαλύσουμε την σημερινή ημέρα. Αν συμπλεύσω με αυτά τα ερωτήματα, διαλύουμε την Ελιά από τώρα. Εμείς θέλουμε να ριζώσουμε την Ελιά. Άρα χαμηλοί τόνοι, λιγότερες ματαιοδοξίες και περισσότερη φιλοδοξία να υπηρετήσουμε το λαό. Και όλα σιγά, σιγά θα τα βρούμε. Πρώτα η χώρα, μετά τα κόμματα και το δικό μας και τα άλλα. Μέχρι τώρα στην Ελιά τα έχουμε πάει άριστα και το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξουμε είναι μέχρι τις εκλογές και μετά από αυτές όχι εσωστρέφεια, αρκετά με την εσωστρέφεια.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ