2014-04-29 13:33:14
Φωτογραφία για Χωρίς φόρο και τεκμήρια τα χαμηλά εισοδήματα - Τί θα γίνει με τους ανέργους που παρακολούθησαν επιδοτούμενα σεμινάρια
Ενας άνεργος που το 2013 παρακολούθησε επιδοτούμενα σεμινάρια επιμόρφωσης, λαμβάνοντας 300 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 1.209 ευρώ, καθώς θα ενεργοποιούνταν το τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, ενώ με τη νέα ρύθμιση δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.

Οταν το πραγματικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ, απασχολούμενοι, φοιτητές, εκμισθωτές ακινήτων, καταθέτες και άνεργοι δεν θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά με βάση την κλίμακα των μισθωτών.

Δεν θα πληρώνουν φόρο εισοδήματος και προκαταβολή 55% και «δεν θα τους πιάνουν» τα τεκμήρια διαβίωσης οι φορολογούμενοι που το 2013 είχαν εισοδήματα έως 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα ανερχόταν μέχρι τις 9.500 ευρώ.

Με τη νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών απασχολούμενοι, φοιτητές, εκμισθωτές ακινήτων, καταθέτες και άνεργοι με πραγματικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ δεν θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών ή των εισοδημάτων από ενοίκια και κινητές αξίες αλλά με βάση την κλίμακα των μισθωτών
. Αυτό σημαίνει ότι για εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ δεν θα πληρώσουν φέτος φόρο, ενώ θα γλιτώνουν από τα τεκμήρια διαβίωσης για ΙΧ, κατοικίες κ.λπ. σε περίπτωση που το εισόδημα που προκύπτει από αυτά δεν υπερβαίνει τις 9.500 ευρώ. Από το μέτρο εξαιρούνται όσοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή ατομική επιχείρηση ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους, το οποίο θα φορολογηθεί από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%.

Αποδείξεις ίσες με το 25%

Οι παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων, για να είναι αφορολόγητοι μέχρι τα 9.500 ευρώ και να δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει στην κλίμακα των μισθωτών, θα πρέπει να εμφανίσουν αποδείξεις δαπανών που να αντιστοιχούν στο 25% του δηλωθέντος εισοδήματος. Οσοι απέκτησαν το 2013 μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση ή είχαν ελάχιστα ποσά από τόκους καταθέσεων ή έσοδα από ενοίκια δεν θα φορολογηθούν με τα τεκμήρια. Με τον τρόπο αυτό προστατεύονται από υπέρογκους φόρους άνεργοι, ανήλικοι ή φοιτητές που έλαβαν πέρυσι μικροποσά από επιδοτούμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, συμπλήρωση ερωτηματολογίων ή πρακτική άσκηση με ελάχιστη αμοιβή. Για παράδειγμα ένας άνεργος που το 2013 παρακολούθησε επιδοτούμενα σεμινάρια επιμόρφωσης, λαμβάνοντας ένα ποσό ύψους 300 ευρώ, θα έπρεπε να πληρώσει φόρο ύψους 1.209 ευρώ, καθώς θα ενεργοποιούνταν το τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, ενώ με τη νέα ρύθμιση δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο.

Επίσης με άλλες διατάξεις:

Δεν θα ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους έχουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό. Η νέα διάταξη του υπουργείου Οικονομικών ορίζει ότι «για τη χρήση 2013, να μην εφαρμόζονται στα φυσικά πρόσωπα που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην αλλοδαπή οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, καθώς η εφαρμογή των διατάξεων των τεκμηρίων αφορά τα φυσικά πρόσωπα με φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και δεν μπορεί να εκτείνεται στα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα πηγής Ελλάδας».

Τέλος, με βάση το πρώτο έτος κυκλοφορίας και όχι με την ημερομηνία αγοράς από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού θα υπολογίζεται η παλαιότητα. Ειδικότερα, ο υπολογισμός της παλαιότητας των εν λόγω αυτοκινήτων για τις ανάγκες υπολογισμού του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και των αντικειμενικών δαπανών από το οικονομικό έτος 2104 και εξής θα γίνεται με βάση το έτος της πρώτης κυκλοφορίας τους στην Ελλάδα ή σε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ. Ως έτος πρώτης κυκλοφορίας θα θεωρείται το έτος που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας που χορηγήθηκε μετά τη μεταβίβαση από τον ΟΔΔΥ, μόνο στις περιπτώσεις εκείνες που το έτος πρώτης κυκλοφορίας δεν προκύπτει με κανέναν πρόσφορο τρόπο.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Παραχωρητήριο για εξόφληση οφειλών

Με άλλες διατάξεις της ρύθμισης επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλει με μετρητά, έπειτα από αίτησή του, με μεταβίβαση στο Ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολοκλήρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου, το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης και δεν βαρύνεται με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα, αγωγή ή άλλο βάρος. Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών, και στους φορολογουμένους οι υποθέσεις των οποίων είχαν εισαχθεί στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με αίτημα διοικητικού συμβιβασμού και δεν εξετάστηκαν από αυτή έως τις 31.12.2013.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσφυγής στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα ημερών, και στους φορολογουμένους οι υποθέσεις των οποίων είχαν εισαχθεί στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών με αίτημα διοικητικού συμβιβασμού και δεν εξετάστηκαν από αυτή έως τις 31.12.2013.

Μαρία Βουργάνα-ethnos
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ