2014-04-29 18:26:04
Φωτογραφία για Παρέμβαση Δημάρχου Πεντέλης στα σχέδια επέκτασης εγκαταστάσεων Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη
Την αντίθεση  του Δήμου στα σχέδια του Αστεροσκοπείου για σημαντική  επέκταση των εγκαταστάσεων του στο λόφο Κουφού Πεντέλης, γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου- Καψάλης με επιστολή του στους 1. Υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής κ. Μανιάτη Ιωάννη

2. Περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρό Ιωάννη

3. Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγγελάκα Δημήτρη

4. Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Αγ. Παρασκευής

5. Αστεροσκοπείο Αθηνών

τεκμηριώνοντας τα αυτονόητα:

1. Ότι ο λόφος «Κουφός» Πεντέλης με τα υφιστάμενα κτίσματα εκ Πεντελικού  μαρμάρου αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής και κατασκευή τέτοιου μεγέθους κτισμάτων αλλοιώνει και παραμορφώνει την εικόνα του υφιστάμενου περιβάλλοντος, προκαλώντας ανεπανόρθωτη οπτική ρύπανση.

2. Η εγκατάσταση άλλων δραστηριοτήτων αμφιβόλου χρησιμότητας θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τον ιδιαίτερο αυτό χώρο και τον ευρύτερο οικιστικό ιστό.


Θεωρεί δε, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε παρέμβαση, τη συνεργασία με τη Δημοτική αρχή, η οποία έχει δικαίωμα και ευθύνη στο χωροταξικό – πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης της.

----------------------------------------------

ΘΕΜΑ : Οικοδομικές εργασίες στο Λόφο «Κουφός» Πεντέλης.

ΣΧΕΤ.: α) Η υπ’ αρ. 67363/3746/13.6.1995 (ΦΕΚ 420Δ/1995) απόφαση ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

β) Η υπ’ αρ. 1553/2009 Οικοδομική άδεια Νομαρχίας Αθηνών

1. Με το (α) σχετικό εγκρίθηκε τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο για τον καθορισμό χώρου ανέγερσης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και καθορίσθηκαν όροι και περιορισμοί δόμησης αυτού.

2. Με το (β) σχετικό η Δ/νση Πολεοδομίας Ανατ. Αθήνας της Νομαρχίας Αθηνών εξέδωσε άδεια οικοδομής για «Προσθήκη νέου τριώροφου κτιρίου με υπόγειο για χρήση γραφείων – εργαστηρίων και αμφιθεάτρου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

3. Την 17/03/2014 υπεγράφη σύμβαση εκτέλεσης του έργου «Προσθήκη νέου τριώροφου κτιρίου με υπόγειο για χρήση γραφείων – εργαστηρίων και αμφιθεάτρου του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι δε σχετικές εργασίες πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.

4. Επειδή ο Λόφος «Κουφός» Πεντέλης με τα υφιστάμενα κτίσματα εκ Πεντελικού μαρμάρου αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής και κατασκευή τέτοιου μεγέθους αλλοιώνει και παραμορφώνει την εικόνα του υφισταμένου περιβάλλοντος προκαλώντας ανεπανόρθωτη οπτική μόλυνση.

5. Επειδή η εγκατάσταση άλλων δραστηριοτήτων αμφιβόλου χρησιμότητας θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τον ιδιαίτερο αυτό χώρο και τον ευρύτερο οικιστικό ιστό.

6. Ο Δήμος Πεντέλης δηλώνει κάθετα την αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη κατασκευή και θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε παρέμβαση τη συνεργασία με τη Δημοτική αρχή η οποία έχει δικαίωμα και ευθύνη στο Χωροταξικό – Πολεοδομικό σχεδιασμό της πόλης της

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΥ – ΚΑΨΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ