2014-04-30 04:30:06
Φωτογραφία για Μποργκ: Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις
Την πεποίθηση ότι εάν δεν είχαν γίνει οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, το σύστημα περίθαλψης θα είχε καταρρεύσει αλλά και την ανάγκη να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε συστήματα Υγείας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να παραμείνουν βιώσιμα, διατυπώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Υγείας Τόνιο Μποργκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, στο πλαίσιο του άτυπου συμβουλίου υπουργών Υγείας της ΕΕ και σημειώνει πως πριν από την κρίση, «η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις ήταν ορατή, ενώ μετά την κρίση έγινε επείγουσα».

Εξηγεί ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και συστήματα άλλων χωρών, που θα πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα για να μην έχουν προβλήματα στο μέλλον.

«Μπορώ να σας πω τα θετικά και τα αρνητικά γι' αυτό που έχει συμβεί στην Ελλάδα. Υπήρξε βελτίωση όσον αφορά τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες, που δαπανούσε τα περισσότερα για φάρμακα, περίπου 2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, κάτι ανήκουστο για άλλες χώρες. Αυτό άλλαξε» δηλώνει ο κ. Μποργκ και προσθέτει πως η επιτροπή δεν είναι ακόμη ευχαριστημένη όσον αφορά την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού στην Ελλάδα, γι αυτό, όπως λέει, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις κοινωνικές παραμέτρους.


Είναι σαφές ότι οι ανασφάλιστοι χρειάζονται επιπλέον μέτρα προστασίας, παρατηρεί, προσθέτοντας πως η ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών παραμένει ένας από τους στόχους. «Εάν η κρίση έγινε η αφορμή για να έχουμε τελικά καλύτερη κάλυψη στο μέλλον για τους πολίτες, ας σταθούμε στο θετικό της κρίσης και όχι στην ίδια την κρίση, που είναι κάτι αρνητικό.

Δεν έχει νόημα να συζητάμε για φροντίδα Υγείας, όταν δεν υπάρχει ένα σταθερό σύστημα Υγείας» λέει και συμπληρώνει: «Χωρίς μεταρρυθμίσεις τα περισσότερα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη θα καταρρεύσουν. Οπότε οι μεταρρυθμίσεις ήταν αναγκαίες για να μειωθεί η δαπάνη και όχι μόνο για να υπακούσουμε στην τρόικα. Ήταν ανάγκη να σωθούν τα συστήματα Υγείας από την κατάρρευση».

Ο κ. Μποργκ μιλά και για τις πολιτικές Υγείας, που αφορούν τους μετανάστες: «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να ορίσουμε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο. Να ορίσουμε πότε και ποιοι μετανάστες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις, γιατί αυτό διαφέρει ανάλογα με τη χώρα προέλευσής τους.

Αυτό είναι κάτι που αφορά τους ίδιους τους μετανάστες, αλλά ενδιαφέρει και την ευρωπαϊκή επιτροπή για να σιγουρευτούμε ότι κάποιες ασθένειες, που ανήκουν στο παρελθόν, δεν θα επιστρέψουν ξανά. Αλλά δεν βλέπουμε τους μετανάστες σαν φορείς ασθενειών. Και αυτό είναι σημαντικό. Είναι άνθρωποι που χρειάζονται την υποστήριξή μας, και οι χώρες υποδοχής με τη σειρά τους χρειάζονται την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από οικονομικής πλευράς πρέπει να πω, ότι η αλληλεγγύη αυτή απέδωσε καρπούς» τονίζει.

Σε ερώτηση για αν η ηλεκτρονική Υγεία είναι μέρος των λύσεων που προτείνονται ώστε να διασωθούν τα συστήματα Υγείας, εξηγεί ότι είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθεί σταθερό ένα σύστημα Υγείας.

«Ήδη υπάρχουν πολλά προγράμματα που "τρέχουν" σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θετικά αποτελέσματα. Πρώτα απ΄όλα, τα θετικά αποτελέσματα φαίνονται στους ασθενείς, οι οποίοι σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν από το σπίτι τους χωρίς να τρέχουν σε κάποιο ιατρικό κέντρο μίλια μακριά.

Έχω πάει σε πολλές χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Δανία, όπου υπάρχουν προγράμματα ηλεκτρονικής Υγείας και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι παρακολουθούνται, μέσω υπολογιστών από φυσιοθεραπευτές για παράδειγμα, οι οποίοι τους καθοδηγούν για το ποιες ασκήσεις πρέπει να κάνουν και πώς να τις κάνουν. Άρα, είναι ευεργετικό για τους ασθενείς και ταυτόχρονα εξοικονομεί χρήματα» καταλήγει κ. Μποργκ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ