2014-04-30 18:46:51
Φωτογραφία για Νίκος Οικονομόπουλος: Ο Δήμος συνδιαμορφωτής και όχι απλός διαχειριστής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς - Πολιτισμός για όλους
Τον κεντρικό κορμό των θέσεων της Ανεξάρτητης Δημοτικής Παράταξης «Πάτρα Δυνατή» για τον Πολιτισμό ανακοινώνει σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Νίκος Οικονομόπουλος.

Ο κ. Οικονομόπουλος θεωρεί ότι ο Δήμος δεν θα πρέπει να είναι διαχειριστής, αλλά συνδιαμορφωτής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παραθέτει μία σειρά από προτάσεις που θα καταστήσουν την πόλη Μητροπολιτικό Πολιτιστικό Κέντρο

Ειδικότερα ο κ. υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Νίκος Οικονομόπουλος αναφέρει:

«Από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για την χαμένη ταυτότητα μας. Σήμερα ο συνδημότης μας δεν έχει συναίσθηση της ιστορίας του αλλά και της ώθησης που αυτή μπορεί να του προσδώσει. Εύλογα λοιπόν ο πολιτισμός μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο ακρογωνιαίος λίθος της διαμόρφωσης, της ανάδειξης αλλά και της ανάκτησης της ταυτότητάς μας.

Ο Δήμος ως διαχειριστής αλλά και συνδιαμορφωτής της πολιτισμικής κληρονομιάς μας δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια έδρασε αποσπασματικά και διεκπεραιωτικά, δίχως να υπάρχει ένας βαθύτερος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Ο ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ συνδυασμός μας «Πάτρα Δυνατή» εντοπίζει την περιορισμένη ιστορική-πολιτισμική γνώση και μνήμη ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας.


Σίγουρα κάποιοι θα μιλήσουν για αδυναμία ενίσχυσης του πολιτισμού λόγω έλλειψης πόρων, εμείς θα τους καταγγείλουμε για αδιαφορία και έλλειψη σεβασμού των χρημάτων των φορολογουμένων. Χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα τoυ «Εργοστασίου Τέχνης» στο Λαδόπουλο, απόκτημα της Πάτρας - Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006, το οποίο όχι απλά παραμένει ανεκμετάλλευτο, έχει λεηλατηθεί. Την ίδια ώρα η πόλη συνεχίζει να στερείται χώρων πολιτισμού τέτοιας χωρητικότητας. Πρόταση μας είναι να αναζητηθούν άμεσα οι ευθύνες και οι λύσεις για τα προβλήματα του κτιρίου μετά τον σεισμό, ώστε να μπορεί να φιλοξενούνται παραστάσεις και να διαμορφωθεί μια παιδική σκηνή.

Στην πόλη μας υπάρχει έλλειψη μιας σκηνή παραδοσιακής μουσικής και τεχνών. Σήμερα είναι η ιδιωτική πρωτοβουλία αυτή που κράτα την παραδοσιακή μουσική και τις παραδοσιακές τέχνες της πόλης μας.

Επίσης η Δημοτική μουσική της Πάτρας πρέπει να συνεχίσει να στέκεται όρθια σαν σύμβολο πολιτισμού μιας πόλης με ιστορία και οι εργαζόμενοί της να αποκτήσουν ουσιαστική σχέση εργασίας με το Δήμο εξαντλώντας κάθε όριο δυνατότητας άμεσα. Εβδομήντα χρόνια λειτουργίας ενός σχήματος - ταυτότητα για την τρίτη κοινωνία της χώρας, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ψυχρά ως αριθμοί και κόστος.

Σημαντική είναι για εμάς η έλλειψη μιας μόνιμης έκθεσης έκφρασης των νεων καλλιτεχνών. Μια Διεθνής Μπιενάλε Σύγχονης Τέχνης θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάδειξη των Πατρινών καλλιτεχνών, να αυξήσει την επισκεψιμότητα και παράλληλα τη δημοφιλία της πόλης μας.

Φυσικά μια πόλη με την ιστορία της Πάτρας σε ότι αφορά το καρναβάλι είναι αδύνατο τόσα χρόνια να μην έχει έναΚαρναβαλικό Μουσείο εκθεμάτων αλλά και δράσεων όπου ο επισκέπτης του θα μπορεί όλο το χρόνο να γίνεται κοινωνός της δημιουργικότητας, των τεχνικών αλλά και των καρναβαλικών εθίμων μας .

Τέλος, σε ότι αφορά την αρχιτεκτονική κτιρίων ως κομμάτι του πολιτισμού μιας πόλης, θεωρούμε ότι η Πάτρα έχει με τα χρόνια χάσει το ύφος της. Ξεκινώντας λοιπόν, από το ιστορικό κέντρο θα πρέπει να οριστούν συγκεκριμένες προδιαγραφές σε ότι αφορά την εξωτερική εμφάνιση των κτιρίων. Γνωρίζουμε πως αυτό δεν θα αλλάξει από την μια μέρα στην άλλη όμως σταδιακά η αλλαγή των προσόψεων των κτιρίων θα βελτιώσει σημαντικά την σημερινή εικόνα της πόλης.»
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Το οικονομικότερο diesel sports car
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Το οικονομικότερο diesel sports car
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ