2014-04-30 20:29:12
Φωτογραφία για Πάτρα: Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Σπαρτινός παρουσίασε τις θέσεις της ΡΑΠ για τον πολιτισμό
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κώστας Σπαρτινός παρουσίασε στην, κατάμεστη από συμπολίτες και συμπολίτισσες, αίθουσα σεμιναρίων του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου τις προγραμματικές θέσεις της παράταξης ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη σε σχέση με ζητήματα που αφορούν το Πολιτισμό και την πολιτιστική δραστηριότητα στην πόλη.

Ο Κώστας Σπαρτινός ξεκίνησε τονίζοντας ότι “ο Πολιτισμός είναι κάτι που συμβαίνει καθημερινά, δεν εκβιάζεται, δεν παράγεται κατευθυνόμενα, δεν πωλείται και δεν υποδεικνύεται. Και βέβαια ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, ούτε στις εποχές που ζούμε.”

Στη συνέχεια αναφερόμενος ειδικότερα στο ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σημείωσε ότι αυτή οφείλει να αγκαλιάζει και να στηρίζει τον πολιτισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, ενισχύοντας την ελεύθερη έκφραση και την δημιουργία των πολιτών και των συλλογικοτήτων τους. Στηλίτευσε την εύκολη και επικίνδυνη λύση της εκχώρησης δραστηριοτήτων, εκδηλώσεων και πολιτιστικών γεγονότων στην ιδιωτική πρωτοβουλία και σε ιδιωτικά συμφέροντα και επεσήμανε ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της κυρίαρχης αντίληψης διαμόρφωσης του πολιτισμού με κριτήρια και παραμέτρους εμπορίου
. Τόνισε ότι η απώλεια της δυνατότητας σχεδιασμού και επιλογών εκ μέρους του Δήμου, οδηγεί τελικά σε στρεβλή αντίληψη του περιεχομένου του πολιτισμού και στην εμπορευματοποίησή του.

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της παράταξης ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος και η παράταξη θα διασφαλίσουν:

Την συμμετοχή των δημοτών στην πολιτιστική διεργασία, παρέχοντας κάθε δυνατή υλικοτεχνική υποστήριξη.

Την στήριξη της ελεύθερης πλουραλιστικής δημιουργίας, την διασφάλιση της ελεύθερης έκφρασης και την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξή τους.

Την προβολή και την αξιοποίηση των δημιουργών της πόλης μας.

Την σωστή αξιοποίηση των πολιτιστικών υποδομών και των κτηρίων που αποτελούν δημοτική περιουσία και μέχρι σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα.

Την διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε όλους, με διαφάνεια, μέσω της «ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΡΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» (διαδικτυακή πύλη υποδοχής προτάσεων).

Την αξιοποίηση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, δίνοντάς τους ζωή, με την ένταξή τους σε δραστηριότητες πολιτισμού σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Την ενίσχυση των ενεργών εκπολιτιστικών συλλόγων στην κατεύθυνση εκδηλώσεων διατήρησης των παραδόσεων, των εθίμων και της ιστορίας του τόπου.

Την τόνωση της συμμετοχής των παιδιών στις διαδικασίες πολιτισμού.

Την δημιουργία προϋποθέσεων για την συμμετοχή της τρίτης ηλικίας σε πολιτιστικές δραστηριότητες.

Την διασφάλιση της πολυπολιτισμικής έκφρασης.

Την αναβάθμιση της συνεργασίας με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της περιοχής.

Την αξιοποίηση του μητροπολιτικού χαρακτήρα του δήμου σε προτάσεις συνεργασίας με άλλους δήμους.

Την αξιολόγηση και επαναπροσδιορισμό των πολιτιστικών δομών της πόλης.

Χαρακτήρισε όλα τα παραπάνω ως καθοριστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της αμφίδρομης σχέσης μεταξύ δημοτών και αυτοδιοίκησης που θα οδηγήσει σε παραγωγικό και ωφέλιμο αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις θέσεις της παράταξης σε σχέση με τρία βασικά προβλήματα στο χώρο του πολιτισμού στην πόλη και συγκεκριμένα με την έλλειψη πολιτιστικής φυσιογνωμίας της πόλης, με την έλλειψη ενιαίου κέντρου σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτιστικής πολιτικής καθώς και με την έλλειψη αποκέντρωσης της πολιτιστικής δραστηριότητας σε όλη την έκταση της πόλης.

Ο Κώστας Σπαρτινός ολοκληρώνοντας την εισήγηση του παρουσίασε τις προτάσεις της ΡΑΠ-Πάτρα, Ανθρώπινη Πόλη ειδικότερα σε σχέση με την μουσική, το χορό, το θέατρο, την δημοτική πινακοθήκη, την δημοτική βιβλιοθήκη, το εικαστικό εργαστήρι, το θέατρο σκιών, την δημιουργία δημοτικού κινηματογράφου και το θεσμό του καρναβαλιού στην πόλη.

Στη συνέχεια ακολούθησε σειρά παρεμβάσεων από το κοινό που παρακολούθησε την εκδήλωση συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην διαδικασία της ανοικτής και δημόσιας διαβούλευσης που επιδιώκει η παράταξη για το πρόγραμμα της.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα δρώμενο μουσικής και λόγου με τίτλο «Όμορφη και παράξενη Πατρίδα» από την ομάδα πολιτισμού της παράταξης.
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ